Güneydoğu’nun güzel şehri Gaziantep’e gitmeye, tarihte bir yolculuk yapmaya, kültürel ve doğal güzellikleri görmeye, bir de üzerine dünyanın en lezzetli yemeklerini yemeğe ne dersiniz? Gaziantep gezi rehberine başlıyoruz..
Sabahın erken saatlerinde olan uçağımız daha Antep’e inmeden hava ben harikayım sinyallerini veriyordu bize! Havaalanında uçaktan iner inmez, hemen kalkan otobüse yetiştik. Şehir merkezinde indik ve Zekeriya Usta’dan güzel bir katmer ile Antep lezzet turuna başladık! Muazzam diyebilirim! Fıstık, şeker ve kaymak bir arada bu kadar güzel olabilirdi. Taş fırında pişmesinin farkı hemen anlaşılıyordu. Çaylar en yakındaki çaycıdan. Unutmadan not edelim, hızlı davranmakta fayda var. Bizden bir 5 dakika sonra gerçekten ciddi derecede kalabalık artmıştı. Cumartesi-pazar sabahları bu doluluğa alışkın olduğu belli olan esnaf el birliği ile masa sandalyelerini katmer salonunun sokağına dizdiler. İçeride fotoğraf çekme sırasındakilerin arkasındaki kasada Zekeriya ustayı görüyoruz. Zekeriya Usta, Oğlu Mehmet Bey’in aksine yorgun, sessiz ve düşünceli… Mehmet Bey ise hoş sohbetiyle kazanmış dostlarını. Konuma linkten ulaşabilirsiniz, ama lezzetine varmak için mutlaka yerinde ziyaret edin derim. Dahası mı tabi ki var! İşte buyrun:
GAZİANTEP HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Hepimizin tarih dersinden bildiği İpek Yolu geçiş noktası üzerinde kalmasıyla şehirde zengin bir kültürel miras vardır. Tarih yapıları ve aynı zamanda farklı kültürlere de ev sahipliği yapmasıyla beraber lezzet anlamında Türkiye’de listenin başında gelmektedir. İşte ‘Lezzet Durağı!’ lafı yaygınlaştı ki günübirlik olarak gurmeler gezi düzenleniyor.
GAZİANTEP’TE GEZİLECEK YERLER
Gaziantep Birinci Dünya Savaşında, savaşın yaşandığı yerlerden ve büyük milli mücadelemizin de önemli merkezlerinden biriydi. Bu doğrultuda tarihsel anlamda gezilecek yerler ve lezzet anlamında uğrak nokta oldukça fazla.
Daha detaylı yazımız için Gaziantep Gezilecek Yerler linkine tıktık!
GAZİANTEP’E NE ZAMAN GİDİLİR?
Yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlığı geçtiği için ideal mevsimler bahar aylarıdır. Biz kasım ayında gittiğimiz mevsim gezmek için güzel olsa da Ekim ayı daha da güzel olur diye düşünmekteyim. Mayıs ve Ekim benim Türkiye için favori aylar.
GAZİANTEP’E NASIL GİDİLİR?
Planlar aylar önce yapılmıştı. Tabi ki sık seyahat edenlerin Türkiye’deki tek adresi Pegasus’tan alındı biletler. 8 uçuşu için 5’te kalkıp yollara düşüldü. Bir küçük tavsiye biletleri alır almaz Pegasus evden havalimanına transferinizi de planlayın, rezervasyonlar biletler kadar erken başlamasa da takip edebilirsiniz 🙂
Güzel bir uçuş sonrası Antep’e indik. İniş biraz sertti ama yolcu merdiveninden inerken güneşli Antep bizi karşıladı. İnerken pilot hava -5 derece demişti, bir anda korkmadık değil. İlk iş hemen HAVAŞ ile şehir merkezine yolculuk. HAVAŞ seferleri uçuşlara koordine olarak planlanmış, kişi başı 10 TL.
GAZİANTEP’TE NEREDE KALINIR?
Ardından Gaziantep Kalesi’nin hemen yanında bulunan Efe Bey Konağı ‘na çantaları bırakmak için geçtik. Konak merkeze ve gezilecek yerlere yakın olması açısından bizim için tercih sebebiydi. Konağın işletmeciliğini yapan Atilla Bey, oldukça yardımsever ve misafirperver…
Önerimiz ne olursa olsun konaklardan birini seçin, inanın hepsi güzel…
Efe Bey Konağı
GAZİANTEP HAVALİMANI VE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Gaziantep, Türkiye’de büyük bir sanayi kenti olmasına rağmen ulaşımı oldukça kolay bir yapıya sahip. Kente hava, kara ve demir yollarıyla ulaşım mümkün. Gaziantep’te şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, tramvay ve taksilerle sağlanıyor. Taksiler, İstanbul ile kıyaslandığında oldukça eski ve bakımsız araçlara sahip.
İlçelere ulaşımda ise otobüs ve dolmuşlar kullanılıyor. Otobüs ve tramvay hattında ise İstanbul Kart’a benzer Kart27 adı verilen akıllı bilet sistemi ile yolculuk yapılıyor. Bu biletleri kent içindeki satış noktalarından temin etmek mümkün. Şehirde gezilecek yerler kısmında bahsettiğimiz yerlerin hepsi birbirine yürüme mesafesinde gibi!
GAZİANTEP MUTFAĞI
Gaziantep denince aklımıza harika lezzetler gelir ya hep gerçekten gittiğiniz bunu her öğünden hissedebiliyorsunuz. Gelelim o meşhur lezzetleri inceleme;
Katmer – Zekeriya Usta
Sabah uçuşu ile Gaziantep’e geldiyseniz ilk durağınız Katmerci Zekeriya Usta’nın dükkanı olmalı. Gözlemlediğim kadarıyla katmerin Antepliler için kahvaltı kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğu. Biz İstanbullular katmeri yemek sonrası tatlı ziyafeti olarak görürken, Antepliler ise sabah kahvaltılarında süt ve katmeri tercih ediyorlar. En iyi temsilcisi ise şüphesiz Zekeriya Usta!
Bu arada kalabalıktan masa bulabilirseniz hemen oturup siparişinizi verin ve başka illerde katmer yedim derken ne kadar hata ettiğinizi fark edin.
Bu dükkanda katmerin hamuru, içine konulan kaymağın, Antep fıstığının ve şekerin kokusu tüm dükkanı sarmış durumda. O sıcacık ağza giden ilk lokmadaki mutluluk ve his harika 🙂
1 porsiyon katmer 17₺’ye satılıyor. Abartı yemek yiyen birisi değilseniz 1 porsiyon 2 kişiye yetecek boyutta ve lezzette.
Beyran – Metanet Lokantası
Gaziantep’te Beyran’ın en meşhur adresi.
Kuzu gerdanın dövülmesiyle sabırla dövülmesinden alıyor ismini Metanet Lokantası. Saat 7’ye varmadan gidip güne sıcacık bir beyran ile uyandık. Sarımsak, limon ve ipek biber kurusu ve et suyu ile birkaç saniyede hazırlanıyor. Damaklar şenlensin; yazarken bile canı çekiyor insanın… Antep rotası için muhakkak gelinecek bir adres olarak kaydettik!
Lezzet Durağı – İmam Çağdaş
Sıra geldi Antep’in diğer güzel lezzetlerini tatmaya. Bunun için şehirde kebapta en çok isim yapan mekân İmam Çağdaş.
“Akıl, göz yanılır, ama damak yanılmaz. Onu kandıramazsınız!” diyen bir İmam Usta’nın eseridir İmam Çağdaş. Bugün artık bir efsaneye dönüşen, Gaziantep’in en eski lezzet mekânı İmam Çağdaş’ın 1887’den günümüze uzanan asırlık öyküsünün adresi. Bu adreste en iyi kebaplardan birisi üretiliyor diyebilirim.
Ancak maalesef baklava için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Baklava konusuna aşağıda değineceğim. Bunun dışında içerisi çok kalabalık ve gürültülü. Fiyatlarda ortalama üstü gibi ama lezzete diyecek yok. Burada ilginç hususlardan biri ayranın bakır kasede geniş farklı bir kaşıkla ikram ediliyor olması. Bu kase ve geniş kaşıkları şehir içindeki bakırcılardan birinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Aklımda kaldığı kadarıyla fiyatlar şöyle: patlıcan kebap 25 TL, soğan kebabı 25 TL, küşleme 25 TL, lahmacun 5 TL, ayran 4 TL, karışık baklava porsiyonu 17 TL idi. İçli köftenin olmaması da bizi oldukça şaşırtmıştı.
Baklava – Koçak Baklava
Türkiye’de baklava anlamında en iyi baklavacıdır diyebilirim. Muhtemelen baklavada altın oranı bularak bu lezzeti bizlere sunuyorlar. İstanbul’da göremeyeceğimiz şekilde Antep fıstığını hunharca serpiyorlar. 3-4 senedir de şehir dışı siparişlerinde Antep’te ilk sırada yer alıyor.
Hediyelik için kuru baklava veya özel kare baklavayı tercih edebilirsiniz. Son birkaç senedir pahalılaşan hayatla beraber baklava da bundan nasibini almış durumda. Özel kare baklavanın kilogramı 82 TL, kare baklavanın ise 70 TL olarak satıştadır.
Şöbiyet – Zeki İnal
Gitmeden herkes şöbiyet için burayı söylüyordu. Arkadaşlar gerçekten Antep’te yediğimiz her tatlı mükemmel iken şöbiyet anlamında burası yaşayan efsane oldu.
Zeki İnal’ın oğlu Levent İnal ile konuştuğumda, babasının 13 yaşında babasından tatlıcılık mesleğini öğrendiğini ve ailede 4 kuşaktan beri tatlıcılık yapıldığını dile getirdi. Eşsiz lezzetinin sırrı bolca döşenmiş Antep fıstığı, baharda taze ottan beslenmiş hayvan sütünden oluşturulmuş tereyağ. Böyle bir şöbiyeti başka bir yerde yemenize ihtimal vermiyorum!
Kahve&Çay – Tahmis Kahvesi
Kimi tarihi bir kahvede, kimi restore edilmiş bir konakta, bazen ise açık havada geniş parkların birinde; Gaziantep’te çay kahve içmek daha keyifliydi.😎
Bu mekanlar arasında öyle bir yer var ki, tarih sayfalarından günümüze ulaşmış, hatta restore edilerek daha bir güzelleşmiş: Tarihi Tahmis Kahvesi.📍☕
Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka gidin derim. Menengiç kahvesi ve zahter çayı ise bizim favorimiz😋
GAZİANTEP’TE ALIŞVERİŞ
Bu kadar gurme bir şehirde alışveriş imkanı oldukça geniş yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Merkezinde yer alan eski çarşı ve pazarlarda bakır objeler, el işlemesi ürünler ve dokuma kilim&halılar yer almaktadır.
Lezzet Durağı şehrimizde biber, patlıcan, kabak, pul biber, zahter, bulgur, haspir, üzüm, helvalar ve tabi ki olmazsa olmaz Antep Fıstığı almak mümkün. Aldığınız ürünler hem ilk elden size ulaşmış oluyor hem de fiyat anlamında İstanbul gibi yerlere göre uygun.
GAZİANTEP’TE BİSİKLET
Gaziantep’te harika bir bisiklet yolu var. Şehri daha yeni keşfederken önümüze bisiklet yolunun çıkması bizi hem çhok sevindirdi hem de güzel bir heyecan kapladı. Bisiklet yolu 24 km uzunluğunda hem gidiş, hem geliş.
Şahinbey Belediyesi bisiklet yolları yaptığında, başarılı öğrencilere 3 bin 500 bisikleti karne hediyesi olarak dağıtmış. Bir kez daha takdir ediyoruz.
Bisiklet ile şirin turlar ve gezintiler yapılabilir! 😎
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş.
Daha detaylı yazımız için ‘Gaziantep Gezilecek Yerler’ linkine tıktık! demişsiniz ama link çalışmıyor galiba
Merhaba,
Beğenmenize sevindik. Gaziantep Gezilecek Yerler yazısı pek yakında geliyor. Link o zaman aktif olacak.
Merhaba geçen hafta Gaziantep’teydik bize çok yardımcı oldunuz. Teşekkür ederiz. Sayenizde harika lezzetler tattık. Sadece metanet Lokantası’ndan memnun kalmadık personeller çok kaba hiç Gaziantep insanına yakışmıyor. Bizimde size tavsiyemiz olsun istedik KELEBEK Lokantası beyran daha lezzetli idi ve alışılmış Gaziantep güler yüzü de bulabilirsiniz. Ayrıca Konaklama için YUNUS oteli tercih ettik burasıda size tavsiyemizdir. Merkezde ve ekonomik bir otel. Açık büfe kahvaltısı idare eder fakat personelleri harika insana kendi çok özel hissettiriyorlar. Konuyu fazla uzattım size bir kez daha teşekkür ederiz. Böyle bir sayfa hazırladığınız için ve bize Gaziantep gezimizde rehberlik ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
Merhabalar, yazımız eşliğinde gezdiyseniz ne mutlu bize! 🙂
Diğer gezilerinize de rehber olmak dileğiyle..
Çok güzel bir şehrimiz
Harika!