Şimdilerde biz gezginleri hatta seyahat eden herkesi oldukça uğraştıran bu vizenin geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır.
İkinci Dünya savaşından çıkmış Almanya’nın ciddi anlamda insan kaynağına ihtiyacı vardı. Çünkü savaşta Almanya 7,5 milyon insan kaybetmişti. Bu kaybı bir şekilde telafi etmesi gerekiyordu. 1960’lara gelindiğinde Türkiye başta olmak üzere yabancı işçi alımı stratejisini uyguladı Almanya ta ki 1974 yılında aldığı bir kararla bu işlemi durdurdu ve Türkiye’ye vize uygulamasını başlattı. Ana hedefleri Türkiye’den göçü durdurmaktı. Almanya böyle yapınca diğer ülkeler de durmadı tabi ki onlar da kapıları bize kapadı. Bu kısımda Türkiye’de yer alan siyasiler ne yapıyordu, gerçekten merak ediyorum!!!
Kapılar kapandı derken 1995’te Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile Schengen Bölgesi belirlendi. Sonrasında ise bölge içinde gümrük kontrolleri kaldırılıp dışarıdan bölgeye girişlere vize uygulaması kuralını hayata geçirdiler.
Kısaca Schengen Sözleşmesi en sade haliyle Avrupa Birliği üyesi devletlerin, aralarındaki sınırı kaldırmasıdır. Böylece bu sınırların içinde kalan ülkelerde gümrük kontrolü uygulanmıyor. Hatta AB vatandaşları veya Schengen Vizesi alan turistler ülke değiştirirken herhangi bir kontrol noktasına takılmadan diledikleri şekilde seyahat edebilmekteler.
Schengen Vizesi Almadan Bilinmesi Gerekenler!
2017 itibari ile Schengen ‘e üye olan ülkeler sırasıyla;
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan*, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan*, Güney Kıbrıs*, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Monako*, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya*, Slovakya, Slovenya, San Marino*, Yunanistan, Vatikan*
* Bu ülkeler henüz Schengen üyesi değiller, dolayısı ile Schengen vizesi vermiyorlar. Ancak siz başka bir ülkeden aldığınız Schengen vizeniz ile bu ülkelere seyahat edebiliyorsunuz.
Schengen Bölgesi
Dahası da var!
Schengen Vizesi Gerekli Evraklar