Türkiye’nin en güzelim şehrine hoşgeldiniz! Adeta yoktan var edilen bu şehirde yok yok! Öğrenciler için cennet kabul edilen Eskişehir’e Van yolculuğumuzdan önce bir ara durak olarak gördük ve 24 saatte keşiflere devam dedik.
Öncelikle Yılmaz Büyükerşen ve çalışma arkadaşlarına bize böyle güzel bir şehir sundukları için teşekkürler!
Van Gölü Ekspresi’ne giderken ara durak olarak seçtik Eskişehir’i, daha öncesinde de üniversite zamanlarında karış karış gezdiğimiz için bütün bilgileri harmanlayıp sizlere aktaralım istedik.
Eskişehir Kaç Günde Gezilir?
Yazı başlığımızdan da anlayacağınız üzere Eskişehir 1 gece 2 günlük harika bir hafta sonu rotası. Dilerseniz daha fazla da kalınabilir. Ancak bu devirde bol zaman kimsede yok. En idealini yapıp sonrasında yola devam etmek gerekiyor.
Eskişehir’e Nasıl Gidilir?
Günümüzde gelişen demiryolu ağı ile Eskişehir tam bir demiryolu üssü konumuna geçtik. İsteyen Ankara’dan, isteyen İstanbul’dan hızlı tren ile ulaşabilir. İstanbul – Eskişehir arasında günde 7 sefer ve Ankara – Eskişehir arasında ise toplamda 12 sefer yapılıyor. Tren saatleri değişmekle beraber güncel seferlere TCDD Taşımacılık A.Ş. resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
İstanbul – Eskişehir arasın 2 saat 30 dakika sürüyor ve yetişkin bilet ücreti 46₺, genç bilet ücreti ise 35.5₺. Ankara – Eskişehir arası 1 saat 30 dakika sürüyor ve yetişkin bilet ücreti 20.5₺, genç bilet ücreti ise 16.5₺. Özellikle 2 günlük bir rota için Eskişehir’e gidiyorsanız tren tercihi oldukça ekonomik ve zamandan kazandırak bir seçenek görünüyor. Bizi tercihimiz de bu şekilde oldu.
İzmir’den gelmeyi düşünenleri de Mavi Tren ile 12 saatlik güzel bir yolcluk bekliyor. Mavi Tren’in günde karşıklı olarak 1 seferi var. İzmir’den Eskişehir’e gelecekler akşam İzmir Basmane’den 18.05 trenine binerek ertesi sabah 05.35 ‘te Eskişehir Garı’nda, Eskişehir’den 22.16 treni ile İzmir’e ertesi gün 09.36’da oluyorsunuz.
İstanbul’dan arabayla gidecekler ise 300 kilometrelik mesafeyi katetmeleri gerekecek. Bu da yaklaşık 3-3.5 saatlik bir yolculuk sizleri bekliyor demek. Ankara’dan gidecekleri 240 kilometre ve 2.5 saatlik bir yolculuk bekliyor. İzmir’den gidecekleri ise 412 kilometre ve 5 saatlik bir yolculuk bekliyor.
Eskişehir’e Ne Zaman Gidilir?
Eskişehir’e her iki gidişimiz de Şubat ayında kış aylarında ciddi soğuk geçtiğini buradan belirtelim. Ama Eskişehir rotası için ideal mevsimler ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kış ayları bir hayli soğuk olsa da bizim pek sevdik Eskişehir’i kışın gezmeyi.
Eskişehir’de Nerede Kalınır?
Eskişehir’i ziyarete gelen sayısı her geçen gün arttığından bizim tercihimiz şehir merkezine yakın olan Castillo Hotel oldu. 1 gece konakldığımız otelin 2 gecelik kahvaltı dahil ücreti 200₺, şu anlarda ise 240₺ civarlarında. Size burada önerimiz kalacağınız otelde kahvaltılı seçeneğini almayıp Eskişehir’de birbirinden güzel kahvaltı mekanlarından birinde karnınızı doyurmanız. Eskişehir lezzet anlamında da insanı bir mutlu ediyor!
Eskişehir Yeme-İçme Önerileri
Eskişehir dendiğinde aklımıza ilk gelen lezzetler ise; Eskişehir Çiböreği, Balaban Kebap, Met Helva! Bunları yemeden Eskişehir’den dönmeyin. Öğrenci şehri olan Eskişehir’in gece hayatı pek hareketli. Haliyle sizlere buralar için de önerilerimiz başlıyor.
Çibörek – Papağan & Eskişehir Mutfağı Çibörek Evi
Kahvaltı konusunda önerimiz bir mekanda klasik kahvaltılar yerine Eskişehir ile bütünleşen çibörek tadılması gereken ilk lezzet! Dilerseniz Papağan’a dilerseniz de Eskişehir Mutfağı Çibörek Evi’ne gidebilirsiniz.
Her iki börekçiyi oldukça eleştiri olmasına rağmen yine de en çok gidilen mekanlar olarak günümüzde de popüleritelerini koruyorlar. Eskişehir’de genelde çoğu yerde 1 porsiyonda 5 adet çibörek bulunuyor ve porsiyon fiyatı 20₺, 2018.
Balan Kebap – Abdüsselam Balaban Kebap Salonu
1945’ten beri hizmet veren Abdüsselam’ı Eskişehirli bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine gittik ve küçük bir dükkan olmasına rağmen lezzet konusunda bizi tatmin eden ender yerlerden biri oldu. Porsiyon fiyatları 17₺’den başlıyor. Pazar günleri maalesef kapalı. Hafta sonu gidenler mutlaka Cumartesi rotasına eklemeli.
Burger – Pino Burger
Eskişehir ile özdeşleşmiş olan Pino Burger’in bir çok şubesini bulabilirsiniz. Hangi şubesine giderseniz gidin sizi lezzetli burgerlar bekliyor. Klasik burger zincirlerinden ziyade Eskişehir’e özgü bir lezzet olduğu için gidilebilir. Burger menüler 20₺’den başlıyor.
Met Helva – Tanınmış Helva
Uzun yıllardır aile işletmesi olarak devam eden Tanınmış Helva, lezzetini bozmamak için günlük üretim yapmaya devam ediyor. Özellikle yazları yerli ve yabancı turist akınına uğrayan Eskişehir’de saat 15.00 16.00 itibariyle helva bittiği için dükkan kapanıyormuş. Biz kışın geç saatte gitmemiz rağmen helvayı bitmeden bulduk! 🙂 Antep fıstıklı, sade, kakaolu veya cevizli gibi çeşitleri olan met helvayı mutlaka Tanınmış Helva’dan tavsiye ediyoruz.
Eskişehir’de gece oturup bir şeyler içmek isterseniz Varuna Memphis Pub, Sensun Eskişehir Şarap Butiği ve Cafe Del Mundo önerebileceğimiz mekanlardan bir kaçı.
Eskişehir’e Nasıl bir Bütçe ile Gidilir? Eskişehir Pahalı mı?
Eskişehir tipik bir öğrenci kenti olduğu için pahalı olduğunu söyleyemeyiz, ancak siz lüks seviyorum derseniz her yerde ortalama üstü fiyatlarda mekan bulma ihtimaliniz var. 1 gece 2 günlük bir Eskişehir gezisi için biz yaklaşık 700₺ ödedik. Bunun 140₺ ‘lik kısmı ulaşım, 200₺’si konaklama ve kalan kısmı ise yeme-içme, müze ve hamam girişlerinden oluşuyor.
Eskişehir Denince Akla Gelenler
- Türkiye’de eşine az rastlanır olan Medeniyet!
- Öğrenci kenti olduğu için ucuzluk,
- Türkiye’nin bir zamanlar teknoloji üretmek için kolları sıvadığı Devrim Arabası
- Sabah erken saatlerde gidilen hamamları!
- Bunu yazmadan duramayacağız, özellikle kışlar Eskişehir ayazı
- Yemeklerden çibörek, balaban kebap, met helva
- Gezilecek yerlerden Odunpazarı, Kentpark, Porsuk Çayı ve dahası..
Eskişehir Gezilecek Yerler & Yapılacak Aktiviteler
Eskişehir’de hem gezilecek yerler çok hem de yapılacak aktiviteler. Haydi başlayalım Eskişehir turuna..
Eskişehir Hamamları
Eskişehir’e gitmeyen hamam kültürü nedir bilmemiz derler. Gerçekten de haklılarmış. Eskişehir’de hamam olayı ayrı bir dünya. Yaşlı amcalar, esnaflar sabahın erken saatlerinde hamama gidiyorlar, orada gırgır muhabbet yaptıktan sonra bir de dükkanlarını açıp işe başlıyorlar. Ne güzel dünya değil mi! 😬🛀🏼
Porsuk Çayı
Adeta Venedik hissini veren, Eskişehir’in ortasından geçen Porsuk Çayı, Eskişehir dendiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi. Dilerseniz etrafında dolaşıp cıvıl cıvıl kafelerde çayınızı yudumlayabilir, dilerseniz ise tekne veya gondol turları ile küçük bir gezinti yapabilirsiniz. Gondol ücreti
kişi başı 15₺, tekne ücreti ise kişi başı 5₺.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Odunpazarı Belediyesi tarafından 2005 yılında açılan bu çarşıda el işçiliğine dair her şeyi görebiliyorsunuz. El yapımı atölyelerin bulunduğu çarşıda atölye çalışması da yapabilirsiniz.
Odunpazarı Evleri
Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerinden çeşit çeşit eserler barındırdığı için UNESCO tarafından koruma altına alınmış Odunpazar Evleri. Alaaddin Camii, Kurşunlu Küllyesi ve özellikle Odunpazarı Evleri bu eserlerden bazıları. Yürüyerek gezebileceğiniz bu bölge Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olarak tarihe geçmiş durumda.
Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi
Eskişehir Belediye Başkanı olan Yılmaz Büyükerşan, Eskişehir’i Madame Tussauds tadında harika bir müzeye kavuşturmuş. 160 kişinin balmumu heykeli bulunan müze 2000’li yıllarda açılmış. Odunpazar Evleri bölgesine giderseniz yürüme mesafesinde, zamanınız varsa uğramanızı tavsite ederiz.
Haller Gençlik Merkezi
Bağlar Bölgesi’nde yer alan Haller Gençlik Merkezi, geçmişte meyve ve sebze hali olarak kullanılıyormuş. Günümüzde ise gençlerin buluştuğu, renkli kafelerin yer aldığı turistik bir merkez olarak kullanılıyor.
Kentpark
Eskişehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı değerlerden biri olan Kentpark, Türkiye’nin ilk yapay plajı olmasıyla berbaer ismini tarihe yazdırmış durumda. Ailelerle veya arkadaşlarla harika zaman geçirebileceğiniz park tam keyif yapmalık.
Tülomsaş Müzesi – Devrim Otomobili
Yakın zamanda filmini izlediğim hüzünlü bir hikayenin başlangıç noktası olan Devrim Otomobili ‘ni ziyaret etmek isterseniz istimaket Tülomsaş Müzesi. Devrim Otomobili, Türkiye’nin ilk ve tek yerli & milli otomobili olmakla beraber, Türk sanayi tarihinde mihenk taşı diyebileceğimiz bir olgu bizler için. Gittiğinizde büyük beklentileriniz olmasın, sadece otomobil sergileniyor.
Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı
Eskişehir’de en sevdiğimiz yerlerden biri olan Sazova Park özellikle Masal Şatosu ile bizi kendine aşık ediyor. Şehrin biraz dışında kalan parkta Masal Şatosu dışında, Korsan Gemisi, Sabancı Uzay Evi, Japon Bahçesi gibi yerlerle parkta özellikle küçüklerin ilgisini çekecek pek çok yer var.
[wdi_feed id=”2″]