İlk kez yurt dışına çıkacaklar ya da yeşil pasaport kullanım hakkını kaybedenler buyurun bakalım vizeyi hep beraber, kolayca alalım. Şimdilerde çoğu acente bunları sizler için yapıyor. Ama aranızda bizim gibi her evrakıyla tek tek uğraşanlar da vardır. Evrak listelerine baktığınızda hemen korkmayın, belli bir süre sonra insan alışıyor ve oldukça normal gelmeye başlıyor.
Aman ha sizi terörist olup olmadığınızı düşünmeye sürükleyecek soru ve istekler, tam ‘Bu sefer tek kalemde alacağım’ dediğinizde yine hiç olmadık bir sebepten eksik evrak ve yeni talepler.
Schengen Vizesi Gerekli Evraklar
Yeşil pasaporttan bordo pasaporta geçmem Avrupa’ya gidişimi değiştirmediği için son 2 senedir 3 kere vize aldım. İlk ikisi 6 ay, sonuncuda da 1 senelik vize almamla beraber bu süreçte edindiğim bilgi tecrübeleri sizlerle paylaşarak size vize rehberi hazırlama kararı aldım.
SCHENGEN VİZESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
Her vizenin üzerinde bir geçerlilik tarihi vardır. Seyahat edecek kişinin bu tarih aralığında gitmiş dönmüş olması gerekmektedir.
SCHENGEN BÖLGESİ’NDE MAKSİMUM KALMA SÜRESİ
Her 6 ayda şu an için en fazla 90 gün Schengen Bölgesi’nde kalabiliyoruz. Yani vizeniz 6 ay olsa bile sizin seyahatte bulunabileceğiniz süre maksimum 90 gün. Eğer bu süreyi aştığınız fark edilirse bir sonraki vize başvurusunda eminim ki süre aşımının etkisini size elbet yansıtırlar.
AYNI VİZE İLE KAÇ KEZ SCHENGEN BÖLGESİ’NE GİRİLEBİLİR?
Vize üzerinde kaç kere girebileceğimiz yazar. Tek giriş (single entry), çift giriş (double entry) ya da çoklu giriş (multiple entry) olarak 3 farklı opsiyonumuz var.
Tek Giriş, aldığınız vize ile sadece bir kez Schengen Bölgesi’ne giriş yapabilirsiniz demektir. Örneğin Almanya’ya gittiniz ve acil bir durum için geri döndünüz. Almanya’ya gidiş hakkınız bitmiş oluyor ve tekrardan vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Çift Giriş, aldığınız vize ile 2 kez Schengen Bölgesi’ne gidip gelebilirsiniz demektedir. Yukarıdaki örneğe devam edersek Almanya’dan Türkiye’ye acil bir işle döndünüz. Ardından tekrar Almanya veya herhangi bir Schengen ülkesinde gitmek istediğinizde rahatlıkla gidebilirsiniz. Bu gitme hakkı tabi ki 90 günü doldurmamak koşuluyla geçerlidir. Kimisine de 90 günden daha az verilebiliyor bu anlamda vizenizdeki maksimum kalma süresine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çoklu Giriş, aldığınız vize ile bölgeye istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz demektir. Tabi ki maksimum kalma süresini aşmamaya özen gösterin ki ileride alacağımız vizelerde problem yaşamayalım.
PASAPORTUN GEÇERLİLİK SÜRESİ
Vize başvurusu yaparken pasaportun minimum 6 ay daha geçerlilik süresi olması gerekiyor. Tabi ki pasaportun süresinin 6 ay olması size verilecek vizenin süresini belirlemiyor. Daha kısa veya uzun olması, sizin yaptığınız başvuru talebine göre değişmektedir. 6 ay geçerliliği olan pasaporta 2 yıllık da Schengen vizesi de verilebilir. Bu gibi durumlarda seyahatinize hem eski pasaportu hem de yeni pasaportu götürdüğünüz takdirde herhangi bir problemle karşılaşmazsınız.
Schengen Vizesi Nedir?
5. PASAPORT ALDIKTAN SONRA NÜFUS CÜZDANINDA EVLİLİK, BOŞANMA, SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ GİBİ DURUMLARDA NE YAPILMALI?
403 sayılı kanuna göre yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biri olduğunda pasaportun güncel nüfus cüzdanı ile aynı bilgilere sahip olması gerekmektedir. Bu sebeptendir ki pasaportumuzu yenilememiz lazım. Yine mi para demeyin arkadaşlar, devlet bizden sadece defter bedeli alıyor. 2017 itibari ile defter bedeli 94₺.
Biz bu konuda içinde bulunduğumuz durumdan bahsedelim;
Vize başvurusunda daha o zamanlar evlilik sürecinde olduğumuz için mevcut soy adını kullandı. Vize süresi de 6 aydı. Hal böyle olunca biz vize bitene kadar pasaportu değiştirmeme kararı aldık ki herhangi bir problemle de karşılaşmadık. Hatta evlilik cüzdanını her seyahatimizde yanımızda taşıdığımız, bu sürede 5 kere yurt dışına çıktığımız halde bir kere bile soran olmadı. Ancak vize biter bitmez pasaport değişim işlemlerini başlattık.
SCHENGEN VİZESİNİ HANGİ ÜLKEDEN ALMAK GEREKİR?
Bilinen bir yanlışı düzeltmek istiyorum. O da şudur;
Schengen vizenizi ‘İlk hangi ülkeye gideceksiniz o ülkeden almanız gerekir’ ibaresi doğru olarak bilinmektedir.
İşin aslı şöyledir ki seyahatiniz süresinde en fazla hangi ülkede kalacaksınız o ülkeden Schengen Vizesi almanız kaçınılmaz bir gerçektir. Defalarda bu tür işlemlerle uğraştığım için gerek acenteler gerekse bu konuda çalışan uzmanlardan edindiğim bilgiler bu şekildedir.
Türkiye’de Schengen Vizesi ilgili ülkelerin konsoloslukları tarafından verilmektedir. Ancak elin Avrupalısı da bizim ülkeye gelince değişiyor. Schengen başvurusu için verdiğimiz ücret yetmiyormuş gibi bir de evrak işleriyle uğraşmamak için araya aracı şirketler sokuyorlar. Büyük çoğunluğu konsolosluktan kesinlikle başvuru kabul etmiyor. Böyle durumlarda süreç, aracı şirketlerin başvuru merkezlerinden yürütülüyor. Bu aracı kurumlar karar mercileri değiller, sadece başvuruların koordinasyonunu ve kabulünü gerçekleştiriyorlar.
Hangi ülkenin başvuru işlemlerini nereden kabul ettiğini, ilgili ülkenin resmi konsolosluk web sitelerinden öğrenebilirsiniz ama genel olarak gruplandırmak gerekirse şöyle:
I Data | Almanya, İtalya |
VFS Global | Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Yunanistan* |
Orangevize | Estonya, Norveç, Portekiz, Slovenya |
TLScontact | İsviçre, Lihtenştayn, Macaristan |
Konsolosluk | Slovakya |
*Sadece İstanbul için Yunanistan Kosmos adlı aracıyla çalışıyor.
Dahası da var! Schengen Vizesi Gerekli Evraklar
Vize cevabını posta ile mi gönderiyorlar yoksa şahsen kendimiz mi gidip almamız gerekiyor?
Merhaba, vize başvuru merkezinden pasaportunu kendin alıyorsun. Sana olumlu veya olumsuz bir dönüş yapmıyorlar. Pasaportu aldığında vize alıp almadığını yada kaç günlük aldığını görüyorsun.