Çok sorulduğu için tüm detaylarıyla kaleme aldığımız seyahat çantası hazırlığı yazısı.. Berna & Anıl olarak yazmaya başlayalı henüz daha 1 sene bile olmadı ama biz 2012’den beri beraber seyahat ediyoruz. Pek çok seyahatimizi sadece sırt çantasıyla yaptık. Seyahatin bize verdiği yaşam enerjisini, mutluluğunu, özgürlüğünü seviyoruz, bu yanınıza aldığınız seyahat çantası ve ön hazırlığı ile gerçekten ilişkili.
Eşyalarımızı 20-30 dakikada çantaya atmak, bagajlarımızla rahatça dolaşabilmek ve uçak yolculuklarında check-in ve bagaj verme sırasında kuyruğa hiç girmeden havalimanından geçmenin keyfi pek başka oluyor! Çanta hazırlığında neler dikkat etmek gerekiyor, hep beraber inceleyelim. 🙂
- Koca koca valizlerle seyahat etmek pek bize göre değil, genellikle kabin boy valiz veya kısa süreli ya da aktivite dolu bir gezi ise sırt çantasıyla seyahati tercih ediyoruz. 🙂
- Seyahat çantalarınızla uçağa binerken problem yaşamamak da önemli.
- Genelde seyahatlerimizde elektronik alet olarak telefon dışında ek olarak fotoğraf makinemizi alıyoruz. Laptop, ipad alacaksanız onlar için de ayrıca tasarlanmış pratik kaplar, kılıflar ve tabii şarj aletleri yanınızda olmalı. Ve çantada kolay bir yerde olmalı ki tüm kapı geçişlerinde çıkarıp koyarken sıkıntı yaşamayın. Doğru seyahat çantasını seçmek burada önem kazanıyor.
- Hafta sonu veya 1 haftalık yapılan kaçamaklarda çamaşır yıkama problemini pek düşünmüyorsunuz ama seyahat süresi biraz daha uzunsa ister istemez her gün farklı bir kıyafet alma imkanınız olmuyor. Yeri geldiğince çamaşır yıkamak çantayı en hafifletici yöntemlerden biri! O zaman yıkamak için fileler, minik deterjanlar da çantaya ekleniyor.
- E yükler kıyafetten fazla ise seyahat çantasını etkin kullanmak için doğru katlama tekniklerini bilmek gerekiyor. Hayat kolaylaştırıcı rulo taktiği ile tişörtten, çoraba her şeyi minicik katlayabilirsiniz. Biz mutlaka çanta organizasyon ve düzeni için eşyaları minicik katlıyoruz.
- Likitler de çok önemli, hem uçuşlardaki sınırları gözetmeli hem de çantaya akmaması için ekipmanlarınızı kontrol etmelisiniz. Bunun için çok güzel minik seyahat çantaları var.
- Son olarak ayakkabı ve terlikler için de yer ayırmalı, varsa kılıflar kullanmalısınız.
Yakın zamandaki en uzun tatilimiz olacak İskandinavya turunda 16 günlük bir serüven bizleri bekliyor. Bu seyahatte kabin boy valizden vazgeçerek 50 litrelik iki sırt çantasıyla seyahat etmeyi planladık. 16 gün için çantalar ne büyük ne küçük, bizce ideal.
Bu seyahatimizde İstanbul’dan çıkarken benim çantam 13 kg ağırlığında Berna’nın ise 10 kg ağırlındaydı. İlk uçuşumuzu Air France ile yaptığımız için bir sınır söz konusu değildi. Ancak dönüş uçağımız olan LOT firmasından ekonomi bilet aldığımız için bize sadece kabin boy valiz için 8 kg hak veriyordu. Merak etmeyin çantada ağırlık yapanlar genelde yeme – içme stokları! 🙂
Bu kısımda sizler önerim Skyscanner sitesinin hazırladığı şu yazıyı okumanızda fayda var. Hangi firmanın hangi bilet türüne kaç kg taşıma hakkı verdiği konusunda detaylı bilgiler mevcut.
Seyahat Çantası Kategoriler
- Bagaj & çanta & valiz
- Anıl’ın kıyafetleri
- Berna’nın kıyafetleri
- Kişisel bakım ürünleri
- Temizlik ürünleri
- Tıbbi ürünler
- Elektronik eşyalar
- Muhtelif eşyalar
- Belgeler, kredi kartı ve nakit para
Tüm bu listeyi geride bıraktığınızda ön önemlisinden şimdi başlayalım!
1. Seyahat Çantası Seçimi
Bu konuda herhangi bir sponsorluk anlaşmamız yok. Tamamen kişisel tercihimizle aldığımız ürünlerden bahsedeceğiz.
The North Face Borealis sırt çantası
Yaklaşık 2 senedir kullandığımız çantalar kısa seyahatlerde bizim kurtarıcımız oluyorlar. 29 litrelik hacmiyle hem oldukça eşyamızı alabiliyor hem de bilgisayar götürecekseniz ek gözü sayesinde iş seyahatlerinde de rahat edebiliyoruz. Çanta su geçirmez yapıdadır, henüz biz daha çantanın içine su girdiğini göremedik. Hareketli perlonlar ve bel desteği ile uzun yürüyüşlerde yük dağılımını gayet güzel dağıtıyor. Çantaya bakmak isterseniz diye linki bırakıyorum.
Tergan kabin boy valiz
Kabin boy çantalarımızı evlenirken almıştık. Ancak daha o zamanlar bile çokça seyahat edeceğimizi düşünerek ince eleyip sık dokumuştum çanta seçimini. Uzun araştırmalarım sonucu hem teknik destek hem de kalitesi konusunda tercihimiz şöyle bir çanta oldu.
Uzun soluklu bir seyahat yapacaksak genelde tercihimiz bu çanta oluyor. Tekerlekleri arnavut kaldırımlı sokaklarda maalesef çok kolay kırılıyor, Tergan hiçbir ücret almadan değişim veya bakımını yapıyor. Kısa sürede de geri döndüğü için bu konuda hiç sorun yaşamadık.
Interrail yaparken hangi çanta alınmalı?
İskandinavya turunda kullanacağımız çantalar tam da hayal ettiğiniz koca sırt çantalarından, böyle bir tura çıkarken şunu söylemeden olmazdı: SIRT ÇANTASI ÖZGÜRLÜKTÜR!
Bu koca çantalardan bizde hali hazırda yoktu. Eş dost vb. sayesinde 2 adet 50 litrelik çanta bulduk. 2012’de gittiğim Interrail seyahatimde yine başka birinden bir çanta almıştım ama o seyahat 29 günlük olduğu için çanta 65+10 litre kapasiteli bir çantaydı ve bana anca yetti desem yeridir. 🙂
Çanta almam gerekiyor diyorsanız Decathlon’u tercih edebilirsiniz. Genelde trekking amaçlı çantaları var ama Interrail seyahatinde de kullanılabileceğini düşünüyoruz çantalar. Bir başka ihtimal ile de Eminönü’ne giderek pazarlık usulüyle beğendiğiniz çantayı alabilirsiniz.
Peki büyük sırt çantasında önemli olan şeyler nelerdir?
- Sırt ve bel desteği yükü dağıtabilmek için olmazsa olmazlardan
- Çantanın ortasından bir şey alabilmeyi sağlayan erişim noktaları olmalı
- Sadece kabin boy bagaj kuralı seyahatiniz için önemli ise 50 litre üstüne çıkmasanız iyi olur. Aksi halde uçağa çantanızı alamayabilirsiniz.
- Bu sırt çantasıyla sürekli gezemeyeceğiniz için yanınıza küçük bir ek çanta almanız rahat etmenize yardımcı olacaktır. Gezilerde çantayı bir istasyona ya da otele bırakıp bu minik çantayla gezebilirsiniz.
2. Seyahat Çantamda Neler Olmalı, Yanıma Neler Almalıyım?
Bu konuda sayısız yazı okuduk. Bunlara ek olarak bir de tecrübelerimiz var. O yüzden işinize yaracağından şüphe ettiğiniz herhangi bir şey kesinlikle çantanıza almayın. Çünkü emin olmadığınız parçalar genelde sizinle beraber o da seyahat etmiş oluyor ve hiç kullanılmadan geri geliyor.
Bizim mottomuz: Ne kadar hafif seyahat çantası o kadar rahat ve güzel bir seyahat
İlk yapmanız gereken gereksiz şeyleri çıkarmak. 🙂 Peki seyahat çantasında olmazsa olmazlar neler?
Kişisel Bakım Ürünleri
Kişisel bakım ürünleri ihtiyacı kişiden kişiye göre değişecek olsa da biz temel ihtiyaçları sıralamak istedik.
Küçük iki yönlü su geçirmez ve fermuarlı bir çanta
Uçarken sıvıları atmamak için faydalı bir çözüm oluyor. Genellikle bütün sıvıları tek bir çantada topluyoruz. Hem dışa hem içe su geçirmez olması önemli:)
Güneş kremi
Hem kışın hem yazın seyahat edenler için olmazsa olmazlardan. Yüz için minik olanlardan alsanız da yeterli!
Şampuan
Uçuşlarda sorun olmaması açısında küçük şampuanlar veya şampuanınızı minik seyahat şişelerine bölmeyi tercih edebilirsiniz. Hotellerde kullanılan küçük tüpleri kullanabilir ya da Miniso, Gratis, Watsons gibi yerlerde artık kolayca bulabileceğiniz seyahat kitlerinden alabilirsiniz. Tek kullanımlık değiller ve kullandıktan sonra hemen atmayarak seyahatlere giderken bu tüpleri doldurarak yanınıza alabilirsiniz.
Diş fırçası + kabı + diş macunu
Seyahatler için olan küçük katlanabilir diş fırçalarını kullanıyoruz. Diş macunu olarak da 50 ml olan tüplerden alıyoruz yanımıza. Bunları da yukarıda saydığım kişisel temizlik ürünleri satan her yerde rahatlıkla bulabilirsiniz.
Deodorant
Bu konuda biz genelde 75 ml sıvı deodorantları tercih ediyoruz. Cam şişede olsa da hacim açısından bir sıkıntı oluşturmuyor.
Dudak nemlendirici
Özellikle kışın seyahat edenler için olmazsa olmazlardan, listenin baş sıralarında olan ürün tercihinize kalmış.
El dezenfektanı jel
Otobüs, tren yolculukları için oldukça kullanışlı olan bu jeller hem anlık rahatlama hem de kendini iyi hissetmek için yanınıza almanız gerekenlerden.
Jilet + tıraş köpüğü + losyonu
Genelde çok uzun yolculuklara çıkmadığımız için tek bıçak yetiyor. Seyahat tipi tıraş köpüğü ve losyonu bu konuda oldukça yardımcı oluyor.
Saç kurutma makinası
Biz bırakın hostelleri gittiğimiz çoğu booking otelinde bile saç kurutma makinesıyle karşılaşmadık yakın zamanda. O sebepten böyle uzun bir tura çıkarken yanımızda seyahat tipi olanlardan bir tanesini aldık. Rezervasyon yaparken kontrol etmekte fayda var!
Tırnak makası + cımbız
Bu kısımlar zaten 1 hafta ve üstü seyahatler için olmazsa olmazlar, unutulmasın diye yazdık 🙂
Havlu
Kimi hostellerde ve hotellerde ücretli olabiliyor havlular. Hiç yoktan ince olanlardan götürmekte fayda var.Burada önerimiz Decathlon’da bulabileceğiniz ince havlu ve artık her yerde kolayca bulunan incecik yumuşacık peştameller, hızlı kuruması sayesinde çantaya hemen atabiliyorsunuz. Buna zaman yoksa havlu için bir de kılıf/ çanta alınmalı.
Terlik
Hem duş esnasında hem de seyahat esnasında sıcakladığınız zamanlarda size yardımcı olacak. Biz bir de metrodan aldığımız havlu terliklerden atıyoruz çantamıza, kalacağımız evde veya otelde yoksa hatta gece treninde bile sıcacık bir rahatlık sağlıyor.
Temizlik Ürünleri
Yolda ne olur ne olmaz diye aşağıdakileri de her zaman yanımıza alırız. Listenizde bulunsun:
Islak mendil
Seyahatin türüne göre adetini değiştiriyoruz. Miniklerden çantanıza almanızı bittikçe bavuldan yenisini çantaya atmanızı önerebiliriz:)
Selpak mendil
Interrail yolculuğumuza çıkarken havlu kağıt bile aldık. Tabi ki yer kaplamasın diye rulo olarak almadık. Rulodan istediğimiz kadarını kopararak üst üste katladık. 😉
Buzdolabı poşeti + çöp poşeti
Bu konuda yanımızda hem kirlileri koymaya hem de yollarda çöp konusuna çözüm getirmek için evden hazırlıklı çıkıyoruz. Her boyda buzdolabı poşeti almak lazım.
Tıbbi Ürünler
Seyahatte kimse aşağıdakileri kullansın istemeyiz ama yolun ne getireceği belli olmaz. Küçük bir ilaçla atlatabileceğiniz şeyler daha sonrasına size büyük bir sorun olarak dönmemesi için hazırlıklı olmakta fayda var. Bizim minik önlem önerilerimiz şöyle:
Ağrı kesici
Hem baş ağrısı hem de kas ağrısına iyi gelebilecek ilaçları yanınıza almak önemli. Yolun ne getireceği belli olmaz. Hatta mide sorunları için de yanınıza bir iki ilaç almanızı öneririz.
Vitamin
Yerleşik hayatımızdaki beslenmemize özen gösteremeyeceğiz. Direnciniz, enerjiniz düşebilir. Farklı hava şartları da bünyenizi etkileyecektir.
Tüm bunları düşününce küçük vitamin takviyeleri hem dinç durmamızı hem de seyahati en güzel şekilde geçirmemize yardımcı olacaktır. Multivitamin, C vitamini önerebiliriz.
Yara bandı
Ne olur ne olmaz diye 5-6 farklı çeşit yara bandı bulundurmakta fayda var. Ayakkabı vurması için bile kullanabilirsiniz unutmayın:)
Yanık kremi
Bu da olmazsa olmazlardan. Ne olacağı belli olmaz ve yanık hemen müdahale gerektirir. Bir krem alacaksanız bu olsun! Bir de bepanthene 🙂 Her şeye iyi geliyor ne yapalım.
Elektronik Aletler
Seyahatin olmazsa olmazlarından bir başka bölümü de elektronik aletler. O kadar yere gidip de hatıra bir şeyler kalsın istemek herkesin hakkı. 🙂 Yanımıza neredeyse hiç mi hiç bilgisayar almıyoruz. Henüz daha o kadar profesyonel olamadık. Bakalım biz bu konuda çantamızda neler bulunduruyoruz.
Taşınabilir şarj cihazı
Günümüzde seyahatlerin büyük bir kısmı fotoğraf çekme ve güzel kareler yakalamakla geçiyor. Ee haliyle çoğu yerde de elektrik bulmak zor olabiliyor. Haliyle power bank denen alet olmadan seyahat etmek çok zor. Yaklaşık 2 sene önce aldığım Xiaomi 10400 ‘lük power bank iPhone 6’yı rahat rahat 3 kere şarj edebiliyor.
Özellikle Interrail seyahati düşünenler için kimi zaman sokakta kalacağınız veya trende geçireceğinizi düşünerek olmazsa olmazlardan bu cihazı yanınızda bulundurmakta yarar var.
Yedek hafıza kartı
Fotoğraf makinesinde kullandığımız hafıza kartına herhangi bir şey olmasına karşın kaldığımız yerden devam edebilmek adına 64 GB alana sahip hafıza kartını her zaman yanımıza alıyoruz. Dilerseniz garantiye almak için bir sonraki maddede bahsettiğimiz uygulamaları da kullanabilirsiniz.
Dropbox & Google Drive
Telefon hafızasının dolmasına karşı ilk adımımız Dropbox ve Google Drive ‘a fotoğrafları yükleyerek telefonumuzda yer açmak. Tabi bu işlemleri yapabilmek için internet bulmak gerekiyor. İnternet bulamadığımız zamanlarda aşağıdaki işleme geçiyoruz.
USB bellek
Hafıza kartı veya telefon hafızasının dolmasına karşı internet olmadığı zamanlarda yeterli alan açmak adına kurtarıcımız USB bellek oluyor. Genelde 2 tane 16 GB alana sahip bellek işimizi görüyor.
Fotoğraf Makinesi
Work & Travel yaptığım zamanlarda aldığım Nikon D90 bomba fotoğraflarımızın mimarı desek yeridir.
Telefonlar
Anıl’da iPhone 6, Berna da ise iPhone 6S var. Fotoğraflarımızın büyük çoğunluğunu 6S ile çekiyoruz, benim telefon genelde harita ve rota konusunda yardımcı oluyor.
Tripod
Uzun soluklu seyahatlerde D90 için kullandığımız tripodu yanımıza alamıyoruz. Ama 1 haftayı geçmeyen seyahatlerd olmazsa olmazımız. İskandinavya turuna giderken telefon tripodu ve aynı zamanda selfi çubuğu olan Xiaomi’nin güzel bir ürününü tercih ettik.
Muhtelif Eşyalar
Bu kısım biraz zorunluluktan çıkıp artık isteğe göre şekillenebilecek bir liste ama bizim gideceğimiz yere, yolculuğumuzun türüne göre değişiklik gösteren aldığımız eşyalar şöyle:
Şemsiye
Kış seyahatlerinin olmazsa olmazı ama İskandinavya seyahatimizde de yanımıza 1 şemsiye almadan duramadık. İster istemez riske atamıyor insan!
Bu arada şemsiye demişken sırt çantasıyla uzun bir seyahate çıkıyorsanız çantaya da yağmurluk unutmayın. Şiddetli yağmura yakalanma ihtimali ne kadar yüksek ise yanınıza alma ihtimalini de o kadar arttırın.
Uyku gözlüğü
İskandinavya seyahatine çıkmadan önce göz bandı aldık. Seyahat sonrası fark ettim ki olmazsa olmazlardanmış. 🙂 Bunun dışında yine yolculuk türünüze göre şişme boyun yastığı alabilirsiniz. Küçük yolculuklarda kurtarıcı oluyor.
Not defteri
Bizim gibi gezginler için olmazsa olmazlardan. Hem gitmeden hazırladığımız rota, gezilecek yerlerin bilgilerinin olduğu hem de gezdikten sonra küçük küçük not alabileceğimiz bir defte hiç de fena olmaz.
Dokümanlar ve Para
Seyahat sigortası
Genelde çoğu kişi ihmal eder ama ne olur ne olmaz biz seyahatlere giderken yaptırıyoruz. Genelde kişi başı 5-8€ arasında bir tutar oluyor. Hususi olarak tercih ettiğimiz bir site yok ancak o an hangisi uygun fiyat verirse onu tercih ediyoruz.
Pasaport
Yurt dışı için olmazsa olmazlardan seyahat esnasında pasaportu korumak için pasaport kılıfı kullanıyoruz.
Nakit Para
Avrupa’ya seyahat ediyorsak kalacağımız güne göre değişse de şu ana kadar 200€ ‘dan fazla para daha yanımıza almadık. Çözümümüz bir sonraki adımda!
Kredi kartı
Yurt dışında özellikle Avrupa’da olmazsa olmazlarımızdan kredi kartı. “Her yerde geçiyor mu?” diye sorabilirsiniz ama biz içeri girmeden soruyoruz ve genelde popüler mekanlarda kredi kartı geçiyor. Bu arada online alışverişler için mutlaka sanal kart kullanın ki ileride başınız ağrımasın!
Sürücü ehliyeti
Avrupa’ya araçla seyahat etmeden önce değiştirdiğim yeni ehliyet Avrupa’daki her yerde geçiyor. Haliyle bir denklik vb. şeyler yapmaya gerek olmuyor. Kimi yerde araba kiralayabiliyoruz haliyle yanımızda olmazsa olmazlardan.
Pasaport, vize, uçuş & tren & otobüs bileti fotokopileri
Ne olur ne olmaz başımıza herhangi bir şey gelebilir diye garantici olmak adına her şeyin fotokopisini alıyoruz yanımıza.
[wdi_feed id=”2″]