Bu yazımızda, büyük şehirlerde yaşayanlar için bisiklet seçiminde katlanır bisiklet mi yoksa klasik şehir bisikleti mi daha mantıklı sorusuna cevap arayacağız. Günümüzde bisiklet ürünleri o kadar ilgi çekici hale getiriliyor ki imkan olsa ikisini de almak istiyor insan. Ama ikisinden birini seçmek lazım en nihayetinde.
Hangi bisiklet satın almaya değer? Büyük 28″ tekerleğe sahip klasik şehir bisikleti mi yoksa 20″ tekerleğe sahip olan katlanır bisikleti mi? Aşağıda bu konuyu detaylı şekilde ele aldım. Kesinlikle şudur demek çok zor ama avantaj ve dezavantajları ben yazayım tercih sizin olsun.
İki tür bisikletin tüm avantajlarını ve dezavantajlarını doğru ve objektif olarak kıyaslamak için iki tür bisiklete de sahip olmak gerekir. Aktif olarak kullandığım şehir bisikleti / hibrid bisikleti Trek FX 7.3, katlanır bisiklet ise B’TWIN Tilt 500. Şehir bisikletine aşina biri olarak katlanır bisiklete alışmak oldukça zamanımı aldı.
20″ Katlanır Bisiklet
Bu bisikletler, 28 inçlik tekerleklere sahip bisikletlerden çok daha fazla manevra kabiliyetine sahip. Trafikteki otomobiller arasından bile manevra kabiliyeti sayesinde kolayca geçebilirsiniz. Bu bisikletlerin en pratik kısmı ise küçük alanlarda saklamanız gerektiğinde katlanabiliyor olmalarıdır.
Modele bağlı olarak, katlanır bisikletler yaklaşık 5 – 20 saniye arasında katlanabilir veya sürüş konumuna getirilebilir. Bu konuda paradan kaçmamak gerektiğini vurgulamak gerekir. Katlanır bisiklet alıp da 30 saniye gibi bir sürede katlanıyorsa ne anlamı kalır katlanır olmasının. Bu nedenle, katlanan bir bisiklet satın almaya karar verirseniz, ucuz bisikletlerin tuzağına düşmemelisiniz. Katlanması daha zor olacak, daha fazla ağırlığa sahip olacak ve ekipmanları/parçaları çok da dayanıklı olmayacaktır. Bu nedenle, bütçenizi 750 – 1500₺ arasında ayarlamanızı tavsiye ederim.
Yine bisiklete göre değişkenlik gösterse de katlanır bisikletler genelde 10 – 20 kg arasında ağırlıklarda oluyorlar. Açıkçası, en hafif olanlar en iyi özelliklere sahip oluyor dolayısıyla en pahalısı da onlar oluyor.
28″ Klasik Şehir Bisikleti
Başka bir bisikletin sunamayacağı konfor ve keyif arıyorsanız, klasik bir şehir bisikletine karar vermelisiniz. Büyük tekerlekleri sayesinde daha yüksek hızlara ulaşabiliyor aynı zamanda daha az efor sarf ediyorsunuz. Ayrıca, şehir bisikleti genellikle büyük boyutlandırılmış, konforlu ekipmanlarıyla beraber büyük rahatlık sunar. Geniş gidon ile gerekli kontrolü sağlayabilirsiniz. Ancak trafik anında veya dar alanlarda, çeviklik konusunda katlanan bisikletlerle rekabet edemez.
Bir şehir bisikleti ile markete gidip alışveriş yapabilir veya taşınması gereken birçok eşyayı taşıyabilirsiniz. Hele ki bagaj kullanıyorsanız demeyin keyfinize. Katlanan bisikletlerde bagaj kullansanız bile bir şehir bisikletinin sunabileceği taşıma imkanını hiçbir zaman erişemez.
Her koşulda ve hangi fiyatta olursa olsun, klasik bir şehir bisikleti almak istediğinizde ekstrem durumlar hariç genelde bisikletiniz daha ağır olacaktır. Hatta fiyat olarak da katlanır bisikletten daha pahalı olacaktır. Ortalama 10 – 20 kg arasında değişen bisikletlerin fiyatları ise 1000 – 2000₺ arasında değişiyor.
Tabi ekonomik olarak sınırınız yoksa hem katlanır bisiklette hem de klasik şehir bisikletlerinde daha üst fiyatlarda bisiklet seçenekleri mevcut. Ancak yeni başlayanlar için çok da üst sınıf bir bisiklet almanın anlamı yok.
1. Hangi Bisiklet Daha Pratik?
Katlanabilir bisiklet, şüphesiz ki pratiklik anlamında klasik şehir bisikletine göre daha iyidir. Her koşulda kolayca taşınabileceği ve saklanabileceği için oldukça büyük bir avantaj sunar. Sadece bir asansöre girmenin veya yağmur halinde metroya sığınmanın ne kadar kolay olduğunu düşünün. Klasik bir şehir bisikleti ile asansöre binmek tam bir işkence, katlanır bisiklet ise siz nereye o oraya kadar konforlu ve basit. Özellikle bisikleti evde saklayanlar için katlanır bisiklet oldukça avantajlıdır.
Bu sorumuzun kazananı: Katlanır Bisiklet 1 – 0
2. Hangisinin Manevra Kabiliyeti Daha Yüksek?
Katlanır bisiklet, klasik şehir bisikleti ile karşılaştırıldığında tabi ki daha çevik ve dönüş kabiliyeti daha yüksektir. Şehir bisikletleri uzun şaseleri nedeniyle bu kadar pratik ve dönüş kabiliyetleri yeteri kadar yüksek değil.
Bu sorumuzun kazananı: Katlanır Bisiklet 2 – 0
3. Hangisinin Bakımı Daha Kolay, Yedek Parça Maliyetleri Nasıl?
Ekipmana bağlı olarak ikisinin de bakımı kolay olabilir. Genellikle, dişli göbeği ve arka pedal frenine sahip bisikletler daha az bakım ve servis gerektiriyor. Katlanan bisikletlerde hareketli kısımlar daha fazla olduğu için bakım kısmında şehir bisikletinin bakımı daha kolaydır. İki bisikletin de V-Fren sistemine sahip olduğu düşünülerek karşılaştırma yapılmıştır.
İki bisiklet çeşidinde de pahalı ve ucuz olan parçalar mevcut. Örneğin şehir bisikletlerinde genellikle bir aynakol dişlisi ve bir dişli çark veya dahili viteslere sahip çok hızlı göbekler bulunur. Katlanır bisikletlerde ise sabit 8 vitesli sistemler bulunabilir.
Lastik konusuna gelirsek ise şehir bisikletlerinin lastikleri daha pahalıdır. Bu neden yedek parça / onarım maliyetleri söz konusu olduğunda iki bisiklet arasında pek bir fark olmadığını açıkça söylemek gerekir.
Bu sorumuzun kazananı: Katlanır Bisiklet – Klasik Şehir Bisikleti 3 – 1
4. Herhangi Bir Şey Taşımak Gerektiğinde Hangisi Daha Avantajlı?
Bu kısmın kazananı şüphesiz klasik şehir bisikleti. Fotoğraflar gördüğünüz gibi, bisikletimizle laptop, daha büyük bir çanta veya market dönüşü eşyalarımızı heybeler sayesinde taşıyabiliriz. Katlanan bisiklete takılan bagaj ve heybeler oldukça küçük hacimli ve çoğu zaman ihtiyacı karşılamayacak nitelikte..
Bu sorumuzun kazananı: Klasik Şehir Bisikleti 3 – 2
5. Hangisi Daha Hafif?
Bu soruya cevap vermek oldukça zor ancak ortalama olarak baktığımızda şehir bisikletleri genelde daha ağır oluyor. Bu kıyaslamayı yukarıda bahsettiğim fiyat aralıklarında olan bisikletleri kıyaslayarak karar verdim. Aynı fiyatlarda genelde en az 2 – 3 kg fark ediyor.
Bu sorumuzun kazananı: Katlanır Bisiklet 4 – 2
6. Hangisi Daha Ucuz?
Özel bisiklet aramıyorsanız mesela Hollanda tipi şehir bisikleti gibi, genelde klasik şehir bisikletleri daha pahalı olacaktır. Bazı durumlarda, ekipmana bağlı olarak, katlanan bir bisikletin fiyatı 4000 – 5000₺ bile olabilir tabi bu durumda daha yüksek fiyatlı klasik şehir bisikletleri de var. Ancak bu fiyatlarda genelde son teknoloji ürünler için geçerlidir.
Bu sorumuzun kazananı: Katlanır Bisiklet 5 – 2
7. Hangisi Daha Hızlı?
Teker çapı ve dişli yapısı gereği tekerleğin bir turda altığı mesafe şehir bisikletinde daha fazla. Ayrıca hızlanma olarak da klasik şehir bisikletleri, katlanır bisikletlere orana daha iyidir. Bu durumda kazanan şüphesiz belli 🙂
Bu sorumuzun kazananı: Klasik Şehir Bisikleti 5 – 3
8. Hangisi Daha Güvenli?
Bisiklet dışında herhangi bir iki teker üstündeyken bence en önemlisi güvenlik! Güvenlik olayı sadece kendimizle ilgili değil karşımızdaki yaya, otomobil veya diğer bisikletlilerle de ilgili. Çoğu şehir bisiklete binmek için gerekli altyapı hazırlanmıştır. Hem konforlu sürüş hem de güvenlik için önlemler alınmıştır. Ayrıca, bisiklet güvenliği konusu daha küçük yaşlardan itibaren bilinçlendirme eğitimleri ile verilmelidir. Peki “Katlanır mı klasik şehir mi?” sorusuna gelecek olursak;
Sürüş güvenliği açısında klasik şehir bisikleti bir adım öndedir. Daha stabil ve yoldaki herhangi bir şeyden etkilenmesi katlanır bisiklete göre daha zor.
Bu sorumuzun kazananı: Klasik Şehir Bisikleti 5 – 4
9. Hangisi Daha Kompakt?
Bu sorumuzun cevabı da şüphesiz katlanır bisikletler. Katlandığında, klasik bir şehir bisikletinden neredeyse üç kat daha küçük hale geliyor.
Bu sorumuzun kazananı: Katlanır Bisiklet 6 – 4
Sonuç
Yukarıdaki soruların cevaplarına baktığımızda katlanır bisiklet kazanan oldu. Ancak sizlerin ihtiyaçlarına göre her bisikletin farklı avantajı var. Modelden modele özellikle değişiyor. Belirlediğimiz bir fiyat aralığındaki bisikletleri kıyaslayarak bu karşılaştırmanın kazananını belirledik. Hangi bisiklet olursa olsun alışveriş marketlerinde satılan bisikletlerden uzak durun. Çocuklara karne hediyesi olarak bisiklet alacaksanız biraz paraya kıyıp güzle bisiklet almanızı tavsiye ederim.