Adım adım Van Gölü Ekspresi ile Tatvan’a yolculuğumuz başlıyordu..
Deneyim, evet bence bu uzun soluklu yolculuk için tam anlamıyla doğru kelime deneyim. Daha önce Türkiye içinde Adana-Mersin arası kısa bir tren yolculuğu yapmıştık ama 25 saatlik uzun bir yolculuk oluşu bizi yola düşürdü. Neden böyle güzel bir imkan varken bu deneyimi ülkemizde yaşamayalım ki! Popüler oluşuna bakmayın, yine de denenmeli. Ve, ve, vee: Van Gölü Ekspresi biletlerini aldık.
Dedik ya en başta da hedefimiz Van’a varmaktan ziyade 25 saatlik bir yolculuğu trende geçirmek, trende yaşamak, yolda olmaktı. 25 saatlik bu yol boyunca inanılmaz manzaraların bizi beklediğini tahmin ediyorduk. Yine de Van Gölü’nü ve Doğubayazıt ‘ı görme isteğimiz Doğu Ekspresi yerine bu rotayı seçmemizin önemli bir sebebi, Kars’ı da görmek istiyoruz orası ayrı.
Yeri geldi yemyeşil ovalar, yeri geldi yarı donuk nehirler ve coğrafya derslerinden aşina olduğumuz efsane dağların göz alabildiğine genişlikte ovalarla birleştiği yerlerin haritadan çıkıp gözlerimizin önünde şekil alması mükemmel. İlk tren yolculuğumda 20 yaşındaydım, tanıştıktan sonra en favori ulaşım aracım da tren oldu.
Tren istasyonları, trenin kalkışı ve ayrılık sahneleriyle bende nedense hep bir iç burukluğu yaratmıştır. Bu kez Irmak’tan ayrılıyoruz: tatlı bir sevinç hakim, hayat arkadaşım yanımda da olsa da, küçük bir hüzün kaplıyor içimi. Bu kadar girizgah sonrası deneyimlerimizden, nereden nereye nasıl gittik biraz bunları anlatalım.
Önceleri Anadolu’ya giden trenlerin büyük kısmı tarihi Haydarpaşa Tren Garı’ndan kalkarken, Marmaray çalışması ve hızlı trenlerin devreye alınması ile Ankara merkezli kalkış dönemine geçildi. Biz yolculuğumuz Van’a kadar olan kısmını tren kullanarak gerçekleştirdik. Hemen rotamızdan ve yolculuğumuzdan kısaca bahsedelim.
- Cumartesi gününü de öldürmemek adına erkenden yola çıktık. Sabah 06.45 trenine, İstanbul – Eskişehir yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor. 26 yaş altı indiriminden yararlanarak genç bileti kişi başı 35₺ ‘ye aldık.
- Eskişehir’i 24 saatte keşif için buraya ipuçları ekledik
- Pazar sabahı 08.30 treni ile Ankara’ya doğru yola çıktık. Ankara – Eskişehir trenle 1 saat 30 dakika sürüyor. Yine indirimli olarak biletler 26.5₺.
- Buraya kadar tüm seyahatlerde tren kullandık! Bunu deneyimlemek istedik ama bu tercihimizin bir başka sebebi de Ankara’ya uçakla geldikten sonra şehir merkezine/tren istasyonuna ulaşımın getireceği zaman kaybıydı.
Ankara
Başkentray çalışmalarının sona ermesi ile artık Van Gölü Ekspresi, Ankara Tren Garı’ndan hareket ediyor. Daha öncesinde Kırıkkale Irmak İstasyonu’na gidiliyordu.
** Biz Irmak İstasyonu’na gittiğimiz için burada yaşadıklarımızı da anlatalım dedik. Biz Ankara’nın gündem yoğunluğu nedeniyle tren garının yollarının kapalı olduğu bir Pazar gününe denk geldik, ASKİ’nin önünden biniyoruz otobüse. Bu yolculuk 50 dakika sürüyor. Tren bilet saatinden en az yarım saat önce garda olup, sorun yaşamadan otobüslere binmek üzere hazır olmanızı öneririz. Van Gölü Ekspresi’nin Ankara Gar kalkış saati 11.00 iken tren Irmak’tan 12.20’de biraz da gecikmeli olarak kalkıyor. Irmak’ta bir manav-market ve köfteci amca var. Yani unuttuğunuz bir şey varsa halen geç değil.
Trenlerde 3 çeşit vagon bulunuyor, bizim gibi çift olarak seyahat edecekseniz en konforlu olanı yataklı vagon olacaktır. Malum, yataklı vagon sayısı oldukça az, sadece 1 tane yataklı vagon var. Yer bulamamanız halinde, odada yalnızca siz kalmak isterseniz; örtülü kuşetli vagonu tümüyle satın alabilirsiniz, bunun için 2 yetişkin 2 çocuk bileti almalısınız. Aksi takdirde odadaki yatakları başkalarının da satın alabileceğini hatırlatalım.
Kahve Molası
Öğle saatlerinde 10 dakikalık rötarla başlayan yolculuğumuzda trene yerleşir yerleşmez yanımıza aldığımız pratik filtre kahveyi demlemek istedik. Restoran bölümünden , sıcak su alarak bu güzel manzaraları kahvemizi yudumlayarak izlemek istiyorduk.
Ancak RailChef hızlı trende olduğu gibi burada da sıcak su vermedi bize. Tabi bizde çareler tükenmez; yataklı vagondaki hazırlıklı teyzelerimizden yanlarında getirdikleri basit kahve makinesini rica ettik, sıcak suyumuz hazırdı! ☕ Filtre kahve alıştığımız ve aradığımız lezzet, ne yazık ki bu formda aldığımız pratik filtre kahve çok yaygın değil, denemek isterseniz internet üzerinden satın alabilirsiniz.
Arka fonda yol boyu çalan Van Gölü Ekspresi Tren Yolculuğu listemizi başlatıp, yola koyulmak için bekleyen kitaplarımızı elimize alıyoruz. Değmeyin keyfimize! Teşekkürler kahvegibikahve!
Amacımız bu aralar instagramda sıkça gördüğümüz konseptlerdeki gibi burayı kişiselleştirmek, süslü kareler çekmek değil. Anı yaşamak!
İtiraf etmeliyiz ki beklediğimizden kat ve kat daha güzel bu yolculuk. Özellikle havanın iyi olmasıyla ova, vadi, dağ manzaraları! Kafa dinlemek isteyene, farklı bir tatil yapmak isteyene, şiddetle tavsiye edilir. İnsan en basitinden az eşya ile de yaşayabileceğini anlıyor. Minicik oda her şeyiniz oluveriyor (Bu aralar minimalist yaşama fikri bizi etkiliyor. 🙂
Kayseri
Akşama doğru 17.45 gibi tren Kayseri’ye yaklaşacak, RailChef yemekli vagondaki hazır gıdalar yerine yöresel tatları da deneyimleyebileceğimiz bir akşam yemeği söylemesek mi? Hem acıktık hem de buraya kadar gelmişken daha yeni gelip tadına doyamadığımız Kayseri yemeklerinden denememek olmaz. Bu kısımda takipçilerimizin hakkını yiyemeyiz. Yemek getirmek isteyenler, gara gelip bizle tanışmak isteyenler, bilseydim poğaça yapıp getirirdim sıcacık diyenler.. Hepinize sonsuz teşekkürler! Harikasınız! Kayseri tren istasyonunda 10-15 dakika gibi süremiz olacak. Önceden sipariş verip trende masa kurma deneyimine de tik atmak istiyoruz.
Bizim tercihimiz Kayseri’de meşhur pideci Erdem Malatya Pide Fırını oldu. Kıymalı, peynirli pide, lahmacun 10₺, pastırmalı pide ise 17.5₺. Siparişleri verdik ama adamlar geç kaldılar! İnanılmaz! Sekizinci vagondaki diğer tatlış teyzelere de buradan sipariş vermiştik. Ancak siz giderseniz aklınızda bulunsun: tren 10 dakika rötarla kalktı ama Kayseri’den zamanında yani tam 17.58’de hareket etti. Sipariş ettiğiniz yere en az 10 dakika erken gelmesini söylemekte fayda var.
Sivas
Dışarıdan yemek söylemek zorunda değilsiniz, ya da zamansız acıktınız, merak etmeyin RailChef tarafından işletilen yemekli vagonda karnınızı doyuracak yiyecek-içecek seçenekleri mevcut. Buradaki seçeneklerin çoğu pek tabii hazır gıda, ya da mikrodalgada ısıtmayla sunulan yemekler… Nerede o eskilerin anlattığı yemekli trenler…
Özellikle uçak restoran gibi tuhaf mekanların bile popülaritesine bakılırsa pek iyi bir fikir değil tren restoranlarında büfe gibi bir işletmenin olması. Tam yerine gelmişken, burada güzel tatlar ve kokularla burayı unutulmaz yapmak isterdik. Hemen bir soru da beliriyor akıllarımızda; neden bir Do&Co daha kurulmasın, iş alanı yaratılmasın. TCDD bu önerimizi dikkate alır mı ki?
İçecek konusunda bizim gibi kendi kahvenizi demleyebileceğiniz gibi yemekli vagondan çay&kahve ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. Ama hatırlatalım sıcak su satışı yok ve seçenekler çok da sınırsız değil.
Tren her istasyonda çok beklemiyor. Yolcularını indirip yeni yolcularla devam ediyor. Ama büyük şehir garlarında biraz daha fazla durabiliyor. En uzun süreli de, yukarıda da bahsettiğim gibi Kayseri’de duruyor. Yine bizim gibi, Sivas’tan yemek siparişi verebilirsiniz. Sivas’a 21.30 gibi uğruyor tren, akşam yemeği için biraz geç ama Kayseri’den elimiz boş dönünce, sipariş verebileceğimiz tek yer Sivas’tı. Muhtarın Yeri Pide Salonu’ndan pidelerimizi söyledik, oldukça lezizdi. Tavsiye ederiz. Tek sıkıntı akşam 21.30’a kadar aç dayanabilmek. Yine de Malatya ve Elazığ’a vardığında gece olacağı için pek bir şey alamayabilirsiniz, bu şansı denemekte fayda var.
Bizim gibi Şubat sonunu tercih ederseniz Muş itibariyle bembeyaz örtüyle karşılaşmamanız oldukça zor.
Van Gölü Ekspresi Manzaraları
Odada klima ayarı yapabildiğiniz için ısınma konusunda problem çekmeden yolculuğunuzu yapabilirsiniz. Hatta kat kat giyinmeyi deneyin, soğuk da olsa yanınıza ince kıyafetler almayı unutmayın. Tren seyir halindeyken tişört yeterli oluyor. Hatta kimi zaman serinlemek için camı açtığımız bile oldu.
Bizim kondüktör oldukça ilgiliydi. Sağ olsun yardımcı oldu her konuda. Bir de odasında sigara içmese ne güzel olurdu. Yataklı vagon misafirlerine TCDD albeni çikolata, çizi, meyve suyu, bardak su veriyor. Daha sağlıklı tercihler olabilirdi ama hiç yoktan iyidir, teşekkürler TCDD!
Trendeki zaman boyunca zorluk yaşamamanız için ilaveten bir yastık kılıfı, varsa tek kullanımlık havlu terlikler ve kağıt sabunlardan yanınıza almanızı mutlaka tavsiye ederiz. Odadaki lavoboda sıvı sabun var. Hatta havlu terlik ve el havlusu bile veriliyor. Ama biz rahat edemeyiz diye evden hazırlıklıydık.
Biz bir de rahat edemeyiz diye evden kendi battaniyelerimizi getirdik. Diğerlerinin kokusu oldukça rahatsız edici. Onları hemen yukarı kaldırdık, taşımak istemezseniz verilen ekstra çarşafı altına serip kullanabilirsiniz.
Çoklu priz, katlandığında incecik olan battaniyeler, havlu kağıt, hem çöp poşeti olarak kullanabileceğiniz hem de pek yer kaplamayan buzdolabı poşetleri seyahatinizi daha konforlu hale getirmek için olmazsa olmazlar. Yine her yolculukta kontrol edilmesinde fayda olan ama tren için ekstra önemli kişisel bakım ürünleri, sürekli kullanılan ilaçlar, ani acıkmalar için atıştırmalıklar unutulmamalı. Aman çok da abartmayın, alan zaten kısıtlı, eşyalar da yolculuğu zor kılmasın, keyifler kaçmasın.
Tren Müzikleriyle Yolculuğa Devam
Müzik ziyafeti vermek isterseniz kablosuz hoparlör de pek bi’ güzel olur. Spotify varsa şarkılar önden indirilmeli, albüm oluşturmalı. Zaman zaman internet çekmeyecek çünkü. Bizim Van Gölü Ekspresi çalma listemize bakmak isterseniz tıktık!
Gece konforlu bir yolculuk geçirdik. Bazı yerlerde tren fazlasıyla sallandı ama onun dışında konforluydu. Sabah Elazığ’da gün doğumuna göre alarmlarımızı kurduk ve uyandığımzda Murat Nehri ve gün doğumu aynı karedeydi. Bizce de biraz erken kalkarak trende daha kimse ayakta değilken bu güzel manzaranın hem tadını çıkartın hem de güzel kareler yakalayın.
Güzel keyfimizden sonra, bu manzarada unutamayacağımız bir de kahvaltı edelim dedik. Evden sıkıp getirdiğimiz portakal suyu minik sandviçlerimizle çok iyi geldi. Sonra biraz da bal-kaymak! 10.00’a kadar sayın gözünüzü kapayın; bu anın tadını, kokusunu, sesini kaydedin. Böyle unutmak istemediğiniz anlar için her zaman geçerli yöntem!
Tren Irmak’tan 12.30’da hareket etmişti ve Van Gölü Ekspresi ertesi gün yani Pazartesi günü 12.30’da Tatvan’a vardı. 24 saat süren rüya gibi bir yolculuk.
Bu arada Tatvan’a varmadan 1 saat öncesinde müthiş doğa manzaralarıyla harika kareler yakalayabilirsiniz. Bizden söylemesi!
Tatvan tren garından sonrasını tamamen spontane geçmesi için plan yapmamıştık. Plan yapmadan hem eğlenceli hem biraz yürüyüşlü bir seyahat geçirdik. Bir de yolda bir arkadaş bulduk kendimize, trene ve Van’ı tek başına keşfe çıkmış Begüm, yanımıza kattık üçümüz keşfettik hem Van’ı hem de Doğubayazıt’ı..
Son Durak: Tatvan
Tren garından çıkar çıkmaz Van’a kalkan bir servis sizleri karşılıyor. Tatvan – Van arası yolculuk 1 saat 30 dakika sürüyor. Ücret olarak ise 20₺. Ancak biz Van’a gitmeden önce Akdamar Adası ve Kilisesi’ni de ziyaret etmek istiyorduk. Yaklaşık 1 saat sonra dolmuştan indik. Buraya kadar geliş ücreti ise 15₺. Akdamar Adası’na gidiş için küçük motorlar kalkıyor ve en az 16 kişi olunca kalmak istiyorlar. Burada biniş ücreti 15₺ ve 20 dakikalık güzel bir yolculuk sizleri bekliyor. Adaya geldiğinizde müze kartınız varsa ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz yoksa kilise ziyareti 10₺.
Van Gezilecek Yerleri detaylı anlattığımız yazımızı buradan okuyabilirsiniz!
Akdamar Adası’na vardığımızda saat 16.00 olmuştu. 1 saatlik rehberli tur sayesinde oldukça güzel bilgiler edinerek dönüş yoluna geçtik. Tatvan – Van yolunda otobüs, dolmuş ne gelirse binecektik. Ancak 15-20 dakika geçmesine rağmen herhangi bir araç gelmemişti. Ne yapalım diye düşünürken tam o esnada bir araç önümüzde yavaşlayıp durdu. Gevaş’a gidiyormuş sizi oraya kadar götüreyim dedi. Hala insanlığını kaybetmemiş canım insanlar var burada dedik, yaşasın! Biz medeniyet diye diye birbirimize olan güvenimizi de kaybedip, yardımlaşamaz bir hale gelmişiz. Yolculuk ve öğrettiklerine sonsuz teşekkürler! Gevaş’tan otobüs 07.00’da hareket ediyordu. Hemen otobüs durağının orada bir çav evinde oturduk. Gevaş – Van arası yolculuk 5₺ ancak hemen yakındaki kırtasiyeden otobüslerde kullanabileceğiniz bir kart almanız gerekiyor.
Akşama zamandan kazanmak için Doğubayazıt’a doğru yola çıkacaktık. Arabayı Van Havalimanı’ndan alıp 180 kilometrelik yolculuk sonrası hedefimize ulaşmayı planlıyorduk. Ancak son uçak saat 19.00’da indiği içiin havalimanında personeli bırakın taksi bile kalmamıştı. Elimiz boş döndük buradan! Ne maceralarla hem de!
Van’da nerede kalalım derken bizi aracına alan abinin dediği Van Şişli Öğretmen Evi geldi aklımıza. Şehir merkezinde bulunan öğretmen evi hem yeni hem de uygun fiyatlıydı. 1 gece 2 kişi için 80₺ ücret ödedik. Sabahında Van’ın yöresel lezzetlerinin de bulunduğu güzel bir kahvaltı ettik. Ardından öğretmen evinin önünden geçen dolmuşla doğruca havalimanına doğru yola koyulduk. Dolmuş ücreti ise 1.25₺ idi. Bu arada Öğretmen Evi’nin isminde Şişli geçmesinin sebebi eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün deprem sonrası yardımlarıyla yaptırılmasıymış.
Van Çevresi Gezi Rotamız
Sabah 09.00’da havalimanından aracı aldıktan sonra rotamız İshak Paşa Sarayı; 180 km yol yakalık 2 saat 30 dakika sürecekti. Yolda çoğu yerde durup bu inanılmaz görsel şölende güzel kareler çekildik. Bize adeta her yer huzur veriyordu.
Tendürek Dağı civarlarında yol tek şeride düşüyor ve tırlar tepelere tırmanırken buzlanmadan pati çekebiliyor. Bu kısımda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Gece gitmemeniz sizin için daha iyi olacaktır. Doğubayazıt girişinde küçük bir kimlik kontrolü var. Bölge güvenli.
Vee İshak Paşa Sarayı! Doğubayazıt Gezilecek Yerler yazımıza yukarıdan ulaşabilirsiniz.
Dönüş yolunda ise Van Gezilecek Yerler listemizi tamamlayarak Van Havalimanı’na ulaşıyoruz. Bu güzel yolculuğun sonuna gelmiş olduk.
Dönüş yolculuğumuz Van’dan İstanbul’a uçakla oldu. Malum izinlerimizi verimli kullanmamız gerekiyor.
[wdi_feed id=”2″]
çok güzel ve detaylı anlatım olmuş ailecek tatvandan ankaraya tren yolculuğu yapacağım kayseride spariş için telefon varmı
Faydalı olduysa ne mutlu bizlere 🙂 Yıldırım Pide Salonu: +90 212 581 76 14