Bisiklet, karış karış gezmeyi sevenler için en uygun gezi aracı. Gezerken fotoğraf çekmeyi, köy meydanında kahvelerde oturup yerel halkla muhabbet etmeyi, leziz duraklarda tarif almayı seviyor musunuz? Bisiklet ve bu tip bir gezi için şahane bir zaman…
Geldi en sevdiğimiz mevsim! Harikulade manzaralar eşliğinde pedallayıp ülkemizin doğa, tarih ve yerel kültürleri keşfetmek, gezerken de güzel yemekler tatmak için İstanbul’a yakın sonbahar bisiklet rotalarını araştırdık. Hafta sonu kaçamakları için güzel mi güzel pedal rotaları için sizi şöyle alalım:
EKOROTA – ULUS KÜRE ROTASI
Küre Dağları Milli Park’ı Kastamonu ve Bartın illerinin sınırlarındadır. 2000 yılında ‘Milli Park’ statüsü ile koruma altına giren tabiat harikası park, gördüğümüz kadarıyla halen bakir denebilecek, bakımlı ve sakin bir orman/dağ rotası imkânı sunuyor bizlere. Çam, meşe, kayın, gürgen, porsuk, çınar gibi ağaçların arasından el değmemiş ormanlardan gidiyoruz. Bolca oksijen, huzur depoluyoruz.
Bozulmadan keşfimize ortak olun, o yüzden elinizi çabuk tutun!
Bartın, Kozcağız Beldesi, Kumluca Beldesi, Abdipaşa, Ulus, Aşağıçerçi Köyü, Kirazcık Köyü, Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, Kozanlı Köyü, Yukarıdere Köyü, Şirinler Köyü, Uluyayla, Eldeş Köyü, Ulus ve Bartın güzergâhını izleyerek 212 kilometrelik rota sizleri bekliyor.
Bartın-Ulus 65,5 km
Ulus-Şirinler Köyü 54,5 km
Şirinler Köyü-Ulus 53,7 km
Ulus-Bartın 38,5 km
KARABÜK YENİCE ORMANLARI ROTASI
Türkiye’nin en büyük blok ormanları olarak bilinen Yenice Ormanları, yaban hayvanları ve farklı bitki türleriyle dikkat çeken bir habitata sahip olmakla beraber biz bisikletliler için de harika parkurları mevcut. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma alanı ilan edilen bölge, bütünüyle bir renk cümbüşünden oluşuyor.
Rotada yola çıktıktan bir süre sonra durup anıtsal ağaçları izlemek, çok iyi korunmuş ve başka hiçbir yerde şahit olamayacağınız bitki örtüsüne dalmak pedallamanızı aksatabilir ama her şey bu oksijen cennetine değer. Rota boyunca mola verebileceğiniz göletler mevcut.
Yenice Ormanları’nda hem yürüyüş hem de bisiklet için ayrı ayrı parkurlar var. Dağ bisikleti rotaları toplamda 292 kilometreye kadar ulaşıyor.
Seyir Tepe, Şeker Kanyonu, Yenice ilçe merkezi, Fındık altı Orman Evi, Güney Köyü, Yazı Köyü ve Seyir Tepe güzergâhını izleyerek 42 kilometrelik rota sizleri bekliyor.
YEDİGÖLLER – BOLU ROTASI
Hem bisiklet hem de doğaseverlerin sonbaharda vazgeçilmez duraklarında biri Yedigöller rotasıdır. Rotanın tamamı ormanın içinde bulunuyor, hal böyle olunca sonbaharın verdiği o muhteşem renk cümbüşü; sarı, yeşil, kahverengi ve kızıl burada da bizi karşılıyor.
Sizlere önereceğimiz rota, devasa ormanın yeşil dokusu ve gökyüzünün maviliği eşliğinde keyifli bir yolculuk serüveni sunuyor. Bu rota da bahsettiğim iki Batı Karadeniz rotası gibi, hem İstanbul’a çok yakın hem de sonbahar için Türkiye’nin en güzel rotaları içerisinde.
Rotamızın başladığı Yığılca’da Hasanlar Barajı, Saklıkent Şelalesi, Sarıkaya ve Gökçekaya Mağaraları ilçenin doğal güzellikleri arasında yer alıyor.
Yığılca ilçe merkezi, Yukarı Melendere havzasına konumlanan Yığılca çıkışı ve Mengen’den gelen yola katılarak 76 kilometrelik rota sizleri bekliyor. Rotada toplamda 2,7 kilometrelik tırmanış bulunuyor.
İZNİK GÖLÜ ROTASI
Marmara Bölgesi’nin en büyük doğal gölü olan İznik Gölü, Bursa il sınırları içerisinde yer almaktadır. Bir tatlı su gölü olan İznik, haritada bir elips şeklinde görünüyor. Doğu-batı doğrultusunda uzanan gölün genişliği 12 km, çevresi ise 85 km uzunluğunda olup bizleri harika bir rota sunmaktadır.
Günübirlik bisiklet rotası, İznik ilçesinden başlayıp geniş bir daire çizerek tekrar başlangıç noktasına geri dönüyor. Neredeyse tamamı göl kıyısından ilerleyen rotanın, kayda değer önemli bir rampası bulunmuyor. İstanbul’da da İDO feribotları ile kolayca ulaşılabilir.
İznik, Çakırca, Boyalıca, Keramet Ilıcası, Gölyaka, Dutluca, Sölöz, Paşapınar, Narlıca, Çınaraltı ve İznik güzergâhını izleyerek 84 kilometrelik rota sizleri bekliyor.
Deniz seviyesinden başlayan rotanın en yüksek noktası, belli yerlerde 200 metrelik irtifaya kadar çıkıyor. Kuzey kıyılarında piknik sahaları, turistik tesisler, genelde yayın ve sazan balıklarını lezzetle yiyebileceğiniz balıkçılar sıralanıyor. Güney kıyılarında ise Osmanlı Beyliği’nin ilk yerleşimlerinden şirin köyler yer alıyor. İki katlı cumbalı ahşap evler, geleneksel mimariyi yansıtıyor.
SAPANCA GÖLÜ ROTASI
Doğal güzellikleri ile misafirlerini büyüleyen, 4 mevsim gidebileceğiniz Sapanca’yı bisikletle gezerek keyfinize keyif katabilirsiniz. Sapanca Gölü çevresi ormanlar ve yüksek tepelerle çevrili olduğu için göl etrafını bisikletle gezmek çok keyiflidir. Sahil şeridindeki restoranlarda taze alabalıkların lezzetine bakabilirsiniz. İstanbullular için bilinen en yakın hafta sonu kaçamaklarından biri olan Sapanca gölünü bir de bisikletinizle keşfedin! Göl kenarındaki klasik restoranlardan sıkıldıysanız bizim gibi mini bir piknik sepetini yanınıza alabilirsiniz.
Sapanca Sahili, Arifiye, Serdivan, Yeni Eşme, Seka Kamp Piknik Alanı, Kırkpınar Sahil ve Sapanca Sahili güzergâhı izleyerek 50 kilometrelik rota sizleri bekliyor.
Diğer bisiklet rota deneyimlerim için: Bartın Bisiklet Festivali yazımı ve geçen sene yaptığım İpsala-Dedeağaç-Enez bisiklet turumun linklerini buraya bırakıyorum.
[wdi_feed id=”1″]
[…] Gezgin’in yazısının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz […]