Airbnb bir çoğunuzun bildiği ya da en azından duyduğu keyifli bir seyahat planlayıcısı. Biz de son Yunanistan seyahatimiz öncesine kadar bu kadar derinlemesine bilmiyor, kullanmıyorduk aslında. Yakınından geçtiğimizde ise çok sevdik, hemen paylaşmak istedik. Gelin hep birlikte yeni nesil teknoloji dostu bu siteyi yakından tanıyalım.
Siteye yabancıysanız, aslında Airbnb basit anlamda konaklama ve deneyim paylaşımı için kişileri buluşturup, güvenli bir ödeme ortamı sağlıyor. Ev sahipleri fazladan odalarını ya da tüm evlerini kısa süreli kiralayarak bu deneyimden para kazanırken, gezginler de ev sahibi profilleriyle bağlantıya geçip, seyahatlerini ev konforunda hatta kimi zaman şato, iglo veya yerel tarzdaki bungalovlar gibi özel alanlarda planlıyor.
Araştırırken öğrendik ki Airbnb yaklaşık 10 yıldır hayatımızda! 9. Yaşını 3 milyon ev sahibi ve dünya genelinde 150 milyon kullanıcı ile kutluyor. Yayılımı ise 191 ülkede tam 65000 şehir! 2007 Eylül ayında San Francisco’da ev arkadaşı iki öğrenci olan kurucuları Brian ve Joe’nun ev kirasını ödeyememesi ile ortaya çıkıp bugün 11,4 milyar değerinde bir şirket olması inanılır gibi değil. Hikaye kiraya ek gelir olsun diye salonlarına bir çatı katına birer şişme yatak atıp, sabah kahvaltısında mısır gevreği ve sohbeti paylaşmalarıyla başlamış. İlk misafirleri kişi başı $80 ücret ödeyerek konaklayan iki erkek bir kadın arkadaş grubu.
AIRBNB’Yİ KEŞFEDİN
Seyahatinizi daha az bütçeyle, yeni insanlar tanıyarak tamamlamak isterseniz doğru yerdesiniz. Bu noktada zamandan da kazanmanız için hem biraz siteyi tanıtacağız, hem de küçük ipuçları ile seyahatinizi sorunsuz bir şekilde geçirmeniz için yardımcı olacağız..
Öncelikle web sitesine şöyle bir göz atın deriz, ücretsiz üyelik oluşturarak hesabınızı güvenli hale getirin. Bence Airbnb’nin sağladığı en güzel yönlerden ve bu yönde de büyümesinin sebeplerinden biri güvenlik. Hem ev sahipleri hem de misafirler açısından güven sağlaması otel gibi bir kuruluş olmadığı için önemli oluyor. Siz de üyeliğinize eklediğiniz güncel bir fotoğraf, mail adresi, kimlik ya da pasaport bilgilerinizle bu adımı sağlamış olursunuz. Evinde kalacağınız kişi için güven vereceği gibi, başka kişilerle kesinlikle paylaşılmaz. Detaylı güvenlik bilgisi için linke tıklayabilirsiniz.
Kayıt oluşturdunuz, şimdi sırada kalacak yeri bulmada. En iyi seçeneği bulmak için filtreleri mutlaka kullanmalısınız. Oda tipi, fiyat aralığı, anında rezervasyon, odalar ve yataklar, olanaklar, imkanlar,semtler ve ev sahibinin dili gibi filtreleri kullanarak detaylı arama yapabilirsiniz. Haritada farklı konumları tıklatarak da semtler için arama yapabilirsiniz.
Rezervasyon yapmak son ve en hızlı adım aslında, küçük uyarılarımız olacak. Bir kaç tip rezervasyon yapabiliyorsunuz. Her bir rezervasyonu onaylamak istemeyen ev sahipleri Anında Rezervasyon düğmesi ekliyorlar. Adından da anlaşılacağı üzere, böyle bir ev seçtiyseniz rezervasyonunuzu anında onaylayabilirsiniz. Selanik gezi rehberi için sizleri buraya alalım.
Daha öncesinde onay isteyenler için ise bu seçenek yerine “Rezervasyon İsteği Gönder” seçeneği aktif olacaktır. Rezervasyon isteği göndermek için ödeme bilgilerinizi girmeniz gerekir. Ev sahiplerinin isteğinizi kabul etmek için 24 saat süresi vardır ve kabul ettikleri anda rezervasyonunuz otomatik olarak onaylanır.
Rezervasyon yapmadan önce sorular sormak için ev sahibiyle iletişime geçmek isterseniz ön onay veya özel teklif ile rezervasyon öncesi görüşerek detayları planlayabilirsiniz.
AIRBNB KULLANIRKEN AKLINIZDA BULUNSUN
Kayıt olduk, aradığımız evi bulduk hatta rezervasyon yaptık. Şimdi sırada tüm bunlar olurken aklımızda bulunması gereken ipuçları var.
Araştırma Safhası
Baktınız otel, hostel, couchsurfing elendi bu seyahat için ve Airbnb’ye şans vereyim dediniz. Araştırmalara başladınız, o kadar seçenek var ki! Ev seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri aşağıya bırakıyoruz ama önemle hatırlatmak isteriz ki Airbnb’de erken rezervasyon yapmak çoook karlı olabiliyor.
Bir başka kar noktası sırrı ise pazarlık! Evet ne de olsa bu sitedeki ev sahipleri çok katı kurallar, fiyat politikaları olan insanlar değil. Bu seyahat için bütçem buydu, eviniz için şu kadar ödeyebilirim deyip de ev sahibinin fiyatta yardımcı olunduğunu söyleyen bir sürü paylaşım okuduk. Ne dersiniz, denemeye değmez mi?!
Araştırma kısmını hızlandırmak içinse bir önerimiz de vakit varken ve boş kaldıkça uygulamaya girip gitmek istediğiniz şehirlerde değişik tarzda evler arayın. Bunları bir wishlist’e kaydedin. Şehir isimleriyle, mevsimlerle kategorize edebileceğiniz bu listeler hem sizi motive edecek hem de sonradan çok işinize yarayacak. Örneğin benim Bali seyahat planım için bulduğum bungalov evler çoktan kalplendi, gideceğim günü bekliyorum! 🙂
Bu arada wishlist’inizi paylaşabilir, ortak seyahat arkadaşlarınızla bir ev havuzu oluşturabilirsiniz.
Ev Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evin bulunduğu yeri iyi araştırın, gerçekten iyi araştırın!:) Evler merkezde, metroya çok yakın ilanlarını hepimiz biliyoruz. Evleri görünür kılmak için bunlar Airbnb evleri için de seçilen başlıklar.. Bu yüzden seyahatinizden önce Google Street View ile evin adresini kontrol edin, nasıl bir sokak, hangi apartman etrafında neler vardı hatırlamak yararlı olacaktır. Özellikle yurtdışında internet sıkıntısı da çekildiği için, offline haritalara konumu kaydetmek de önemli bir kurtarıcı!
Tam olarak konusu açılmışken Wifi gibi olmazsa olmazlarınızı ev özellikleri içinde tarayın deriz. Ev Kuralları her ev sayfasında kolaylıkla bulabileceğiniz bir yerde. Mutlaka okuyun, özellikle oda kiraladaysanız ev sahibinin kuralları bir kez daha önemlidir, bir kez daha okuyun. Ortak alanların kullanım kuralları, çamaşır makinesi gibi gereçlerin kullanılıp kullanılamadığı önemli. Ya da kahvaltı fiyata dahil mi? Evde sizinle beraber başka birileri, ya da minik dostlar kalacak mı? Yatak bir şişme yatak mı, yoksa çekyat mı? 🙂
Evi çok beğenmiş olabilirsiniz fakat ev sahibinin profili ne bakmanızda fayda var. Kimlik doğrulamasına, yorum sayısına ve yıldızına bakın. Yorumların hepsini okuyun! Evde kimler yaşıyor önceden bilmek, karşılaşacağınız bir sürprizi önleyecektir. Tabii bu durum ev sahibi kadar sizin için de geçerli oluyor. Odanızı nasıl aldıysanız o şekilde bırakın. Ev sahibinin değerlendirmesi ile sizin de bir profiliniz oluşacak.
Seyahat rezervasyonu için onay geldikten sonra, rezervasyon isteği yollamanız gerekiyor. Ve tüm konaklama ücreti kartınızdan çekiliyor. Bu sebeple planlanmayan bir iptal durumu için ücretlendirme politikasını okuyun. Airbnb evlerinin çoğunda temizlik bedeli ekstradır. Bu ve bunun gibi detaylar da karar vermenizi sağlayacaktır.
Ev özellikleri içinde okuduğunuz, var olduğu söylenen bir evde olmayabilir, ya da bir şey çalışmıyor olabilir. Ev sahibi size son dakika rezervasyon iptalini bildirebilir. Bu gibi durumlar için para iade politikasını okumanızı öneririm. İptallerde Airbnb başka bir eve sizi yönlendirebilir ya da para iadesi yapar.
Kahve makinesi ya da modem gibi çalışmayan cihaz sorununu önlemek için mümkünse ev sahibi size evi gezdirirken, cihazların çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Karşılaştığınız sorunları önce ev sahibinize bildirin, çözüm getirmiyorsa yine 24 saat içerisinde Airbnb’ye durumu bildirebilirsiniz. Airbnb’ye başvuracağınız durumlar için mutlaka fotoğraf çekin.
Gitmeden Önce
Check in ve check out saatlerine mutlaka bakın. Eğer sabahın köründe ya da gecenin geç saati check in yapacaksanız rezervasyon yapmadan önce mutlaka bunu ev sahibine sorun. Aynı şekilde evden çıkacağınız saati de belirtin. Yunanistan gezimizde ıssız bir köyde şahane bir villa kiralamıştık. Heyecanla kapısına kadar gittiğimizde saat, tam da ev sahibiyle konuştuğumuz gibi 5’e geliyordu. Tamam 5 değildi, 15 dakika önce varmıştık 🙂 Ancak evde bizi karşılayacak kimsecikler yoktu. Aramalar, her zaman konuştuğumuz mesaj kutusuna mesaj bırakmalar.. Yanıt yoktu, tam telaşa kapılıyorduk ki tam 5’te biri kapıyı açtı. Mutlaka önceden eve nasıl ulaşacağınızı sorun ve saat için teyitleşin.
Bu anı vesilesi ile biz de güzelim evimizi paylaşalım sizle, araçla Yunanistan için güzel bir durak!
Ev sahibi ile iletişime geçin, gitmeden bağlantı kurmak karşılıklı beklentileri anlamak açısından fayda sağlayacaktır. İnternetinizin olmayacağını düşünerek telefon numarasını ve adresi kaydedin.
Site Kullanımı için ipuçları
Airbnb uygulamasını mutlaka edinin. Uygulama ile web sitesinde görülmeyen bir çok kullanım kolaylığına erişeceksiniz.
Dil seçimine dikkat edin. Uygulama ayarlarından değişiklik yapabilirsiniz, seçtiğiniz dil ülkenin para birimini de değiştirecektir. Bütçe için ayrıca çevirme zahmetine gerek kalmayacak.
Uygunluk durumu: yazısının yanındaki takvim sayesinde kalmayı düşündüğünüz tarihlerde ev/odanın müsaitliğini kontrol edebilirsiniz.
DENEMEK İSTERSENİZ
Airbnb ekibi tüm dünyada verdiği önemli bir hizmetle daha öne çıkıyor bizce. Airbnbexperiences ev, oda gibi konaklama faaliyetlerinin çok üstünde güzel vakit geçirebileceğiniz deneyimler için size imkan sağlıyor. Yerlisiyle Paris sokaklarında bisiklete binerek şehri turlarken tadım yapmak, İspanya’da bir aşçıdan Paella yapmayı öğrenmek ve sizin gibi gezginler tanıyıp sonra da afiyetle yemek mesela.. Seyahatinizi unutulmaz kılacaktır, bu linki incelemenizde fayda var:
Ve tabii ki dünya üzerinde kocamaan bir sektör oluşturan bu site için içerik hazırlayan ekibin paylaşımları.. Ev sahipleri ve diğer kullanıcılar için ipuçları içeren bu siteye bakmanızı öneriyoruz:
Bir çok kişiye gelir olan sistemi siz de ev sahibi olarak yakından tanımak isterseniz, okuyacak çok güzel kaynaklar, dersler ve koçluk programları var. Bunlar için gözümüze çarpan ve beğendiğimiz bir kaç yazıyı bırakıyoruz.
Son olarak, Airbnb’ye kaydolup ilk rezervasyonunuzda 85 TL kazanmak için buraya tık tık!