Prag, 2016 kış gezimizin dördüncü şehriydi. Bu sefer zaman kısıtımız yoktu. Prag’a 2 tam gün ayırdık. Prag bizim için önemli bir şehir olacaktı. Burada Berna’yı büyük bir sürpriz bekliyordu! Tüm detaylarıyla Prag Gezi Rehberi
Kış olmasına rağmen bahardan kalma bir hava vardı
Haydi Prag şehrini tanıyalım sonra da gezilecek yerlere bakalım!
1. PRAG HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Slavlar, kavimler göçü esnasında bizim Türk boyları gibi, farklı boylar halinde Karadeniz’in kuzeyinden batıya doğru göç ederler. Çek ve Slovaklar’ı günümüzde de diğer Slav boylarından (Lehler, Yugoslavlar, Ruslar) ayıran en büyük özelliği; en batıya yerleşmiş olmaları ayrıca Alman ve Avusturyalılar ile komşu olmasının sağladığı kültür farklılıklarıdır. Bunun sonucunda aslen köylü bir toplum olmasına rağmen, batı Avrupalılar ile yoğun kültür etkileşimi şehirleşme ve gelişmesine neden olmuştur.
Avrupa’da iyi korunan şehirlerden biri de Prag!. Bu korunma II. Dünya Savaşı’nda herhangi bir zarar görmemesinden desen yanlış olmaz. Aslında Adolf Hitler 15 Mart 1939’da Prag’a girmek için Alman ordusuna emir vermiş ve Prag Kalesi’nde Alman himayesi ilan edilmiş. Tarihinin çoğu bölümünde Prag; Çekçe ve Almanca konuşan Yahudi nüfusu ile çok farklı ırkları barındıran bir şehir olmuş. Nazi Almanyası tarafından işgal edildiğinde ise Yahudilerin çoğu sürgün edilmiş ve Almanlar tarafından öldürülmüş. Ancak Adolf Hitler’in Prag’ı himayesi altına almasına rağmen bu güzel şehre “kıyamadığı” söylenir.
5 Mayıs 1945’te, Nazi Almanyası’nın tesliminden dört gün önce, Almanya’ya karşı bir ayaklanma meydana gelmiş ve dört gün sonra Sovyet III. Şok Ordusu şehre girmiş. Alman nüfusunun çoğunluğu ya kaçmış ya da savaş sonrası Beneš kararnameleri tarafından ülkeden atılmıştır.
İkinci Dünya Savaşı zamanları – Wikipedia
Rusların himayesinde komunist rejimle yönetilen Çekoslovakya 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla Çek topraklarında “Kadife Devrim” olarak adlandırılan hareketle demokrasiye geçmiş. Kısa süre sonra da birbirine kurşun atmadan ayrılmış tek örnek olarak tarihe geçen Çek Cumhuriyeti – Slovakya Cumhuriyeti ayrışımı gerçekleşir. Neden ayrıldıkları, o dönem yaşamış insanlarına sorulduğunda ise onların da pek anlam veremedikleri bir Alman oyununun sonucu olduğu anlaşılır.
2. PRAG’DA GEZİLECEK YERLER
Prag’da gezilecek yerlerin en güzel ve önemli olanları, başta UNESCO listesinde yer alan Eski Şehir Meydanı olmak üzere Prag’da yer alan tüm meydanlar, tarihi yapılar, kiliseler şehre hayran kalmanıza yetecektir.
Eski Şehir Meydanı
Prag’da gezip görmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında bilgilere Gezilecek Yerler-1 ve Gezilecek Yerler-2 linklerinden ulaşabilirsiniz.
3. PRAG NEREDEDİR?
Prag (Çekçe Praha), Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri.
Orta Bohemya’da, Vltava Nehri’nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusa sahiptir. Çek Cumhuriyeti’nin, Almanya batısında, Avusturya güneyinde, Slovakya doğusunda ve Polonya kuzeyinde yer alıyor, bu ülkelerin hepsiyle de sınırı mevcut
Yağmurlu bir Prag günü
4. PRAG’A NE ZAMAN GİDİLİR?
Budapeşte, Viyana ve Salzburg’da olduğu gibi Prag’a da karasal iklim hakim. Ee denizden uzaklaştıkça havalar soğur soğuktan pek hoşlanmıyorsanız Prag’a için ideal mevsim yaz.
Diğer şehirlerde olduğu gibi Prag’da da kış bir başka geçiyor. Biz Avrupa’da kışı soğuk olmasına rağmen sevdik. Tabi ki gitmeden hava durumunu kontrol etmekte fayda var. Bakarsınız Temmuz’da bile hava 10 derecelere inebilir.
Bizim gibi şehri kışın keşfedenler, ince ama kat kat giyinmeye dikkat etsinler. Hava koşulları gezinizi zorlaştırıyor gibi gözükse de gerekli kıyafet ve ekipmanlara sahipseniz kışın gezmenin tadına varabilirsiniz.
Not: Ocak-Şubat aylarında içliksiz dolaşmak neredeyse imkansız diyebilirim. Ayrıca eldiven/bere de şart!
5. PRAG’A NASIL GİDİLİR?
Prag, Avrupa’nın doğusunda yer alan turist yoğunluğu en fazla olan şehirlerden biri olmasıyla beraber dünyanın farklı yerlerinden buraya günlük uçuşlar yapılıyor. Türkiye – Prag arasını pek çok havayolu şirketiyle uçabilirsiniz. Non-stop uçuşlar yaklaşık 3 saat sürüyor.
Çift katlı otobüs keyfi
Biz seyahatimizin dördüncü durağı Prag’a, Salzburg’dan FlixBus otobüsfirmasıyla gittik. Tren ücretlerine oranla neredeyse yarı yarıya avantaj sağladı bize. Biz Avrupalılara benzerken, onlar da bize benzemeye başladılar. Otobüs ulaşımı Avrupa’da anormal şekilde büyüyor. Otobüs şoförleri de genellikle Türk.
Ben tren yolculuğu severim derseniz de Viyana, Münih, Dresden, Berlin, Budapeşte, Salzburg gibi şehirlerden de ulaşabilirsiniz.
6. PRAG’DA NEREDE KALINIR?
Prag’da tercihimiz merkeze 20 dakikalık yürüme mesafesinde olan Three Crowns Hotel oldu. Normal şartlarda sabah giriş yapıp 1 gece kalacaktık. Ancak otobüs sabahın 5’inde gelince, odaya çıkıp dinlenmek istedik. Tabi erken check-in için doğal olarak bizden 1 gecelik fiyattan biraz daha düşük bir ücret aldılar.
Prag’da güzel bir sabaha uyandık
Seyahatimizdeki diğer yerlere nazaran Prag oldukça uygun bir şehir. 1 gecelik fiyatı 27€, kahvaltısı güzel, tramvay durağına ve Žižkov Television Tower’a çok kısa yürüme mesafesinde yer alıyor.
Bunun dışında Prag’a kışın seyahat edeceksiniz dikkat etmeniz gerekenlerin en başında ısınma konusu gelmeli! Kimi yer ısınma için ekstra ücret alıyor. Hava soğuk olunca el mecbur ödüyorsunuz tabi. Bu yüzden gideceğiniz hotel/hosteli iyi araştırın.
7. PRAG HAVAALANI/ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Neredeyse hiçbir ülkede taksi ulaşımını tercih etmedik. Bu konuda uyarmalıyız ki Prag’da taksi kullanımı hiç denenmemeli! Neden mi? Bir yerden bir yere ulaşım ücreti hiçbir zaman aynı olmuyor. Bizim Türklere bu konuda benziyorlar. Kısaca Prag’da turist olarak kazıklanma olasılığınız yüksek. Güzel tramvay&metro ulaşım alt yapısı varken kim kullanacak zaten taksiyi!
Eski ama bir o kadar da güzel tramvaylar
Bu kadar ulaşım ağı var, ancak neredeyse hiç toplu taşıma kullanmadık. Çünkü şehirde yürüdüğünüz her yerde ayrı bir güzellik keşfediyorsunuz. Adeta müze gibi geziyorsunuz. Toplu taşımaya binip de önünde fotoğraf çekmek isteyeceğiniz o güzel kareleri kaçırmak istemedik. Dönüşleri de farklı rotalardan yaparak yine yeni yerler görüp tramvay&metro kullanmadık.
Prag toplu taşıma fiyatlarıyla ilgili bilgi için şuraya linki bırakıyorum.
8. PRAG MUTFAĞI
Böylesi güzel bir şehir tabi ki yemek açısında herkesi memnun edecek yemeklere sahip. Avusturya-Macaristan boyunduruğu altında kalması nedeniyle birçok farklı ülke ve mutfağından etkilenmiş Çek Cumhuriyeti.
Trdelnik – Sokak Atıştırmalığı
Prag sokaklarında neredeyse her adım başı karşılaşacağınız bu lezzet, Çek ve Slovak kültüründen gelir. Hamur pişerken, üzerine tarçın ve şeker ilave edilerek o güzel lezzet ortaya çıkar. Dilerseniz sadece dilerseniz içerisine çikolata ve dondurma ilave ettirebilirsiniz.
Trdelnik – Sokak Atıştırmalığı
Langose – Sokak Atıştırmalığı
Bizim lokmamıza oldukça benzeyen bu lezzet ise üzerine kaşar ve sos eklenerek servis ediliyor.
Langose – Sokak Atıştırmalığı
Gulaş – Macar Çorbası – Çek Yemeği
Budapeşte’yi anlattığımız yazımızda bahsettiğimiz Gulaş, Çekler’de yahnisi olarak sofraya yerini alıyor. İçerinde soğan, sarımsak, havuç bulunan yemek, lezzetli bir sos ile servis ediliyor.
Gulaş – Macar Çorbası – Çek Yemeği
Medovnik – Tatlı
İçinde yoğun ceviz bulunan bu keki, insanları ilk gördüğünde pasta zannediyor. İsteğe göre bal veya reçelle servis ediliyor.
Oblaca Restaurant – Prag Television Tower
Berna’ya sürprizim işte burasıydı! Bu yüksek kule ve ışıl ışıl restoran, bizim için yepyeni başlangıçların özel noktası oldu! 🙏👫
Oblaca Restaurant – Prag Television Tower
Tabi ki her şey önceden planlanmıştı. Bu kadar güzel bir yere gidecek olduğumuz için ben bile heyecanlıydım açıkçası. E-mail ile rezervasyonu yaptırmıştım artık tek kalan zamanın hızlıca akması ve bizi bekleyen o anın gelmesiydi.
Daha ilk girişte büyülendik. Kapıdan girer girmez paltolarımız vestiyere alındı, Berna’nın şaşkın gülümseyişleri şampanya patlatılmasıyla yerini tatlış kahkahalara bıraktı. Hakikaten ben bile “Nereye geldik!” dedim ki Berna için eminim heyecan verici olmuştu.
Sonrasında kulenin tepesinde restorana çıkmak için uzun bir asansör yolculuğu yaptık. Yukarıdan Prag harika görünüyordu, özellikle karşıdaki kale!
Prag’da Aşk
Işıl ışıl bir kat, çiçekler ve güzel müzik: romantizm ve atmosfer arayanlara burayı kesinlikle öneriyorum. Aşk Prag’da ❤
9. PRAG’DA ALIŞVERİŞ
Alışveriş zamanı
Bu kısım için pek de uzuun detaylı bir bilgimiz, paylaşabileceğimiz ipuçlarımız yok açıkçası 😌 Çünkü Prag’da sokaklarda kaybolduk, nehir kenarında kuşları, kuğuları besledik, romatizmin tadını çıkardık!
Sonradan yaptığımız araştırmalara göre hayli pahalı ürünler var ve almadan dönmeyin önerileri de çok az… O zaman size de önerimiz alışveriş yapmayın Prag’da anlar biriktirin 💕
10. PRAG İLE SAAT FARKI
Türkiye 2016 Eylül itibari ile UTC+3 saat diliminde ve Prag UTC+2 saat dilimindedir. Hal böyle olunca 1 saat zaman farkı vardır. Prag’ın saati Türkiye’ye göre 1 saat geridedir.
11. PRAG PARA BİRİMİ
Avrupa’da olup Euro kullanamayacağınız bir başka şehre geldik. Çek Cumhuriyetin’de Euro yerine “Çek Korunası” kullanılıyor. Kendi para birimimizden çevireceğimiz yerler de var ancak Avrupa seyahatlerine genellikle Euro götürüldüğü için neredeyse her yerde olan Exchange ofislerinde değiştirebilirsiniz. Aman şöyle diyeyim merkeze yakın olan yerlerde para değişimi konusunda kazıklanabilirsiniz. 2-3 yerde kurlara bakmadan değişim yapmayın. 2017 Kasım itibari ile 10₺, 56 Çek Korunası yapmaktadır.
Çek Korunası
**Herhangi bir kahvecide içeceğiniz kahvenin ücreti 60-80 Çek Korunası.
12. PRAG FAYDALI BİLGİLER
Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği’nde olmasına rağmen halen kendi para birimi Çek Korunası kullanıyor, geldiğinizde havaalanında para bozmayın, düşük kurdan alırlar.
Şehir 15 bölgeden oluşuyor. Eski şehir merkezi ve kale “Prag 1” merkez ilçesinde yer alıyor.
Pazartesi günleri tüm kaleler, kuleler, ve antik döneme ait kalıntıların bulunduğu yerler ziyarete kapalıdır.
Yukarıda bahsettiğim gibi, Prag taksileri son derece güvenilmez durumda şu anda özellikler turistler için, mümkün oldukça toplu taşımayı tercih edin.
Servis ücreti olarak 5-10% tip uygulanır.
Prag’da “Marionette&Puppet” yani kukla tiyatrosu oldukça popülerdir. Vakit ayırmanız önerilir.
Yangın: 150
Polis: 156
Ambulans 112
13. PRAG İÇİN VİZE GEREKLİ Mİ?
Evet, Prag’a gitmek için Schengen vizesi almak gerekmektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) pasaportlara vize uygulanmamaktadır. Bordo (Normal) pasaporta vize istenmektedir.
Schengen Vizesi başvurusu ipuçları için tıktık!
Schengen Vizesi gerekli evraklara buradan ulaşabilirsiniz.
14. PRAG’DA BİSİKLET
Prag bisiklet ulaşımı ve bisiklet yolları bakımından çok rahat bir şehirdir. Bu seyahatimizin sonunda bisikletlerimize kavuşacaktır. Bu gezi sırasında bisiklet olayına bağlılımız çok yoktu o yüzden şehri çok pedallayarak gezemedik. Ama Prag içinde bisikleti oldukça rahat kiralayabilirsiniz.
Hem gezdirme hem içirme
Bu arada Prag’da havaların iyi olduğu zamanlar şehri gezmek için Prag Bira Bisiklet Turları düzenleniyor. Prag’ın en iyi noktalarını göstermeyi amaçlayan deneyimli İngilizce konuşan rehberler tarafından yürütülmektedir.
Bisikleti Turu bisiklet başına 15 kişi binebiliyor ama 10 kişinin de pedallaması gerekiyor. Tur en az 2 saat sürmekte ve tur sırasında şehir merkezinin önemli restoranları, eşsiz barları ve kulüpleri ziyaret edebilirsiniz.