Ukrayna yolculuğumuzun üçüncü şehri Kiev’deyiz! Lviv’den Kiev ‘e yaklaşık 9 saat süren bir tren yolculuğu sonrası vardık. Ukrayna’yı genel olarak anlattığımız ve tren biletlerini nasıl aldığımızı anlattığımız Ukrayna gezi rehberi yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.
Kiev şehrinin tarihi 1500 yıl öncesine dayanıyor. Dinyeper Nehri’nin sağına ve soluna kurulan bu şehrin günümüzdeki nüfusu 3 milyona yaklaşmış durumda.
Kiev şehri Sovyetler Birliği’nin Moskova ve St. Petersburg’tan sonraki en büyük üçüncü şehri ünvanına sahip. Şehirde Bulgaristan’da olduğu gibi sovyetlerin izlerini görmek, hissetmek kaçınılmaz. Şehirde bir diğer ilgimizi çeken şey devasa büyüklükteki şehir parkları oldu. Hatta ünlü edebayatçı Goethe zamanında şöyle bir cümle kurmuş: “İçinde parklar olan birçok şehir gördüm ama parkın içinde ilk defa olan bir şehri ilk defa görüyorum!” Biz burada hem parklara hem de birbirimize yeniden aşık olduk!
Kiev Kaç Günde Gezilir?
Biz Kiev’e tam tamına 48 saat ayırdık. Cumartesi sabah geldiğimiz şehirden pazartesi sabah erken saatlerde ayrıldık. Başta Ukrayna planını yaparken çevremizden “Kiev’e gitmeye gerek yok!” gibi yorumlar gelmişti. Bunlara aldırış etmediğimiz için çok da mutluyuz. Biz 2 gün ayırdık ama 3 gün hatta 4 gün bile ayırsanız olur. Biz yine tempolu bir gezi yaparak 2 günde 3 günük kısmını gezdik.
Kiev’e Ne Zaman Gidilir?
Kiev ile saat farkımız yok ancak Türkiye’ye göre daha kuzeyde olmasından ötürü hava sıcaklığı kışları -10’lara kadar düşebiliyor. Kışın gidecekleri efsane manzaralar bekliyor. Yazları 20 derecelerde olan şehir, bahar ayların 10 – 15 derece mertebelerine düşüyor. Bizim favori mevsimimiz tabi ki de bahar ayları. Ne sıcak ne soğuk, tam gezmelik! Ağustos’ta gezdiğimiz için söylüyoruz: öğlen saatleri sıcak canınza okuyor.
Kiev’de Nerede Kalınır?
Kiev’de konaklamamızı Airbnb’den yaptık. 2 gece kalacağımız Kiev’de, kiraladığımız ev şehir merkezine 2 km yürüme uzaklığındaydı. Genelde eve gelmek için metroyu tercih ettik. Sıcak. Geceliğine yaklaşık 50$ verdiğimiz ev, ste içerisinde yer alıyordu. Ayrıca kaldığımız oldukça konforlu, modern ve temizdi.
Dilerseniz otelde de kalabilirsiniz. Otel fiyatları Kiev’de ortalama 50$‘dan başlıyor ve 100 – 150$‘a kadar çıkabiliyor.
Kiev’e Nasıl Gidilir, Kiev’de Ulaşım Nasıl?
Ukrayna yazımızda detaylı olarak anlattığımız gibi İstanbul’dan Kiev’e direkt uçuşlar yapılıyor. Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Ukrayna Hava Yolları uçuşları gerçekleştiriyor. Dilerseniz Kiev’e Lviv’den veya Odesa’dan rotanıza göre farklı kombinler yaparak da gelebilirsiniz.
Bilet fiyatları değişken olmakla beraber Ukrayna Hava Yolları’ndan erken bilet alırsanız oldukça uygun fiyatlara bilet bulabiliyorsunuz. Biz bir kişi tek yön için bileti 19$‘a almıştık. Uçuşlar ortalama 2 saat sürüyor.
Havalimanı
Kiev’e gelirken veya Kiev’den giderken hava yolu kullanacaklar şehirde 2 tane havalimanı var. Bunlardan ilk şehir merkezine bir hayli uzak olan Brispol Havalimanı, diğeri ise Igor Sikorsky Havalimanı.
- Brispol Havalimanı
Bizim de kullandığımız Brispol havalimanı şehre yaklaşık 40 km. Havalimanı şehir merkezi arasında taksi ile 500 UAH ücret ödeyerek 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Dilerseniz bizim gibi Uber kullanabilirsiniz. Biz genel Ukrayna’da hiç taksi kullanmadan tüm ulaşımımızı Uber kullanarak yaptık.
Son kullandığımız Uber dışında da hepsinden memnun kaldık. Memnun kalmama nedenimiz sabah çok erken saatte uçağımız olduğu için tarife değişikliği istedi şöför ve yetişmemiz gerektiği için kabul etmek zorunda kaldık. Uber ücreti 400 UAH.
Dilerseniz havalimanı çıkışında Skybus isimli otobüsü kullanarak şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ücreti 50 UAH.
- Igor Sikorsky Havalimanı
Nispeten şehir merkezinde yer alan havalimanının şehir merkezine uzaklığı 10 km. Dilerseniz Kontraktova Ploshcha metro istasyonundan kalkan otobüslerle havalimanına ulaşabilirsiniz. Ücreti 12 UAH.
Uber tercih etmek isterseniz ise ücreti 100 UAH.
Tren ile ulaşım
Bizim gibi tren tercih edecekler Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi burada da tren istasyonu Kiev şehrinin merkezine oldukça yakın. Peki Lviv’den, Odesa’dan tren ile nasıl gelinir?
Ukrayna’da tren kullanımı bir hayli yaygın ve bilet alım sürece oldukça sistematik. Detaylı olarak burada anlatmıştık. Tüm biletleri anlatmadan burada sadece Lviv – Kiev tren biletini nasıl aldığımızı, nasıl alınması gerektiğini anlatalım..
Lviv – Kiev arası yaklaşık 550 km, hal böyle olunca biz otobüs vb. ulaşım yerine trenle seyahat etmeye karar verdik. Bu uzun yolculukta ise ilk önceliğimiz gece treni bulmaktı. Hem zamandan kazanıyorduk hem de konaklama masrafından kurtuluyorduk. 1 taşta 2 kuş deyimi burada söylenecek en güzel kısım!
Treni bileti almak için:
- İlk olarak Ukrayna Devlet Demiryolları ‘nın resmi sitesi olan UA sitesine giriyoruz. Linki tıkladığınızda zaten sayfa dilinin İngilizce olduğunu göreceksiniz. Farklı bir dildeyse de hemen ingilizceye çevirelim. Paniklemeyin!
- Tren biletleri 45 gün öncesine kadar çıkıyor. Yani 2 ay önceden bilet alamıyorsunuz. Biz Lviv – Kiev trenini 22.50 – 07.31 trenine biletini, bilet çıkar çıkmaz aldık.
- Trene bilet alırken 2 veya 3 seçenek çıkıyor karşınıza. Bunlar neler bi bakalım:
- De Luxe / First Class Sleeper – 2 kişilik odanız oluyor, sizden başka kimse olmuyor. TCDD trenlerindeki yataklı vagon diyebiliriz. Bileti alırken çarşaf ve meşrubatı da ilave edebilirsiniz. 2 kişiye 1700 UAH, 63$ ödedik.
- Compartment / Second Class Sleeper – TCDD trenlerindeki kompartman veya kuşetli vagon olarak bilinen vagon diyebiliriz. Odada 4 kişi için yatak bulunuyor. Yatak altında ve en üstte eşya koyabileceğiniz gözler var. Genelde 2 veya 3 kişi olanlar bu odanın tamamını kapatabiliyor. Bizde bu yolu Doğu Ekspresi’nde veya Van Gölü Ekspresi’nde sık sık uyguluyorlar. Bileti alırken çarşaf ve meşrubatı da ilave edebilirsiniz. 2 kişiye 880 UAH, 33$.
- Berth / Third Class Sleeper – TCDD trenlerindeki pulman vagon, otobüste gidermiş gibi sadece oturulacak koltuklarında olduğu vagon. 2 kişilik bilet 280 UAH, 10.5$.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim tercihimiz çok pahalı olmadığı için konforlu bir yolculuk için yataklı vagon oldu. Kişiye özel çarşaf, havlu oluyor. Bizim aldığımız bilete biz ilave çarşaf ve çay ikramını da dahil ettik.
- En son adım olan ödeme kısmını da tamamladıktan sonra bilet e-mail adresinize gönderiliyor. Buradaki online bileti çıktı alarak trene binebilirsiniz.
- Kimi görevli biletleri topluyor, kimisi o an kontrol edip geçiyor, ama konforlu bir yolculuk sizleri bekilyor..
- Trene biner binmez çarşaflar dağıtılıyor. Sonrasında yolculuk keyfi başlasın. Ukrayna’nın doğasına bakmaya doyamıyorsunuz.
Bu arada dilerseniz Lviv – Kiev arasında hızlı trenlerle gidebilirsiniz. Intercity ve Intercity+ olarak isimlendirilen trenler 7 saat ve 5 saate gidiyorlar. 7 saatlik trende 2 kişilik bilet 745 UAH, 28$. Intercity+ 2 saat daha hızlı giden trende 2 kişilik bilet 705 UAH, 26$. Fiyatlar biraz garip geldi bizlere. Bize çok garip geldi hızlı olan tren daha düşük fiyata satılıyor.
Şehir içi ulaşım
Biz önerimiz, yaygın şehir içi kullanımında olduğu gibi önceliğiniz metro olsun! Sonrasında tramvay, troleybüs gibi alternatifleri düşünebilirsiniz. Metro biletleri 8 UAH, aktarmalar ücretsiz. Her ne kadar sizleri Ukrayna’da taksi konusunda uyarsak da dürüstünü bulursanız oldukça ekonomik olarak seyahat edebilirsiniz. Ekonomik derken Türk Lirası’na çevirdiğinde şaşırabileceğiniz ücretler var. Dileyen bizim gibi Uber uygulamasını da kullanabilir.
Aşağıdaki makine 10 banknotlar ile çalışıyor. 1 jeton ve 2 UAH düşüyor. 10’luk yoksa gişeden jetonunuza alabilirsiniz.
Kiev Ucuz mu, Nasıl bir Bütçe ile Gidilir?
Odessa ve Lviv’e göre 2 tık pahalı bir şehir diyebiliriz. Başkent olması ve şehir yaşımını daha çok hissetmenizle beraber hayat pahalılığı da beraberinde geliyor.
Kiev Yeme-İçme Önerileri
Ukrayna seyahati sırasında yeme-içmede kendimizi neredeyse hiç sınırlandırmadık. Hem fiyatlar makul hem lezzetler harika!
Under Wonder – Kahvaltı
Kiev’e sabah geldiğimiz için güzel bir kahvaltıcı bulmak istiyorduk. Tavsiye üzerinde rotamızı Under Wonder adlı İtalyan restorona çevirdik. Sanki küçük bir İtalyan kasabası restoranına gelmiş gibi hissettik.
Restoranı çok beğendik, kahvatlısı da epey lezzetliydi. Ancak tatlısı için pek aynı şeyi düşünmüyoruz. Waffle almanızı tavsiye etmiyoruz 🙂 Dilerseniz buradan akşam yemeği için rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Sonrasında akşam yemeğinde Türk arkadaşlarımızla buluşup piknik tadında bir yemek yedik.
Roshen
Kiev’in bir de meşhur mu meşhur çikotacası var. Bizde de böyle tatlı yerler olsa diye hıyıflandık yine. Ukraynalı olan Petr Alekseevich Poroshenko tarafından kurulan ve bugünlere getirilen fabrikanın şehirde birçok yerde çikolata dükkanı var. Aynı zamanda bu kişi Ukrayna devlet başkanı . Her çikolatası hariki diyemeyiz ama lezzetli olanları var.
Lviv’i merak edenler için Lviv Gezi Rehberi!
Puzata Khata
Kiev’de en meşhur yer burası diyebiliriz. Mekanda sistem self servis olarak işliyor. Neyden ne kadar istiyorsanız alabiliyorsunuz.
Ama burada neredeyse geleneksel Ukrayna yemeklerinin hepsini bulabiliyorsunuz. Özellikle Kiev Tavuğu mutlaka denenmeli. Bunun haricinde ise dilediğini alabilrisiniz. Hem fiyatları uygun hem de oldukça lezzetli!
Ukrayna Dendiğinde Akla Gelenler
- Karadeniz halkının büyük kısmının Ukranya demesi!
- Bir zamanların meşhur futbolcusu Schevshenko
- Özellikle Lviv’de lezzetli kahveler, tadılmadan dönülmemesi gereken lezzetlerden.
- Sarışın, renkli gözlü Ukrayna halkı
- Ukrayna bayrağının nereden geldiğini anlamamıza sağlayan uçsuz buçaksız ovaları. Özellikle Kherson bölgesi
- Viyana’dakine eş değer Lviv’de yer alan Ukrayna Ulusal Opera Binası
- Biz pek hatırlamıyoruz ama Çernobil nükleer felaketi
- Yakın zamanda gerçekleşen Turuncu Devrim
- Ukrayna’da taksiciler bizimkilerden de beterdir. Taksi yerine UBER kullanmayı unutmayın!
- Tarım ülkesi Ukrayna! Dünyada ihracatta Arpa’da üçüncü, mısırda dördüncü ve buğdayda beşinci.
- Ukrayna’da bilinen çılgın gece hayatı
Kiev’de Gezilecek Yerler
Kiev’de gezilecek yerlerinde detaylarına girmeden hangi gün nereleri gezdik kısaca bir özel geçelim sizlere.
İlk gün:Bessarabsky Market, Pinchuk Art Merkezi, Golden Gate – Altın Geçit, Aziz Sophia Katedrail, Çan Kulesi, Özgürlük Meydanı, Khreschatyk Caddesi, Motherland Anıtı, Pyrohiv ve Ukrayna Açık Hava Müzesi.
İkinci gün:Podil Bölgesi, Çernobil Müzesi , Kontraktova Ploshcha, Andriivs’kyi descent, Aziz Andrew Kilisesi, Çocuk Parkı, Volodymyrska Tepesi, Verkhnia Teleferik, Aziz Michael Golden, Mariyinsky Sarayı, Mariyinsky Parkı, Arselna Metro istasyonu, Hidropark.
Gezilecek yerlereKiev’de yer alan parklar ve adalarla başlıyoruz.
Kiev Adaları
- Trukhaniv Asd: Bu adayı zamanımız kalmadığı için ziyaret edemedik. Kiev’e en az 3 gün ayırmak gerektiğini anlamış olduk.
- Hydropar: Partka harika bir yer bulduk, burada tatlış teyzeler, amcalar hafta sonu etkinliği olarak dans ediyorlar. Ayrıca parka gelip gölde güneşlenme keyfi de yapabilirsiniz
Bessarabsky Market
Rengarenk pazarları gezmeyi çok seviyoruz.
Pinchuk Art Centre
Biz gittiğimizde açık olmadığı için uğrayamamıştık. Çağdaş sanat hayranları için mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri. “Kendi etkileyici koleksiyonu ve sürekli büyük sergileri ile bu sanat merkezi kesinlikle görülmeye değer.” diye duyduk. 21. yüzyılın çağdaş sanatının bir evi ve sanatçılar, sanat eserleri ve toplum için açık bir platform.
Golden Gate – Altın Geçit
Altın Kapı, Yedikulede’ki aynı isimli sur kapısından Konstantin zamanından esinlenerek yapılmıştır.
St. Sophai Catedral
Ukrayna’da yer alan en büyük müze alanlarından birine sahip olan St. Sophia Katedrali 11. yüzyıldan günmüze gelmiş. 18. yüzyılda ise Ukrayna mimarisine uygun olarak restorasyon çalışmaları yapılmış. 1990 yılında ise
UNESCO Dünya Kültür Listesi’ne alınmış.
Bell Tower
UNESCO Dünya Kültür Listesi’ndeki St. Sophia Kilisesi’nin Çan Kulesi’ne tırmandık. Kiev ve Ukrayna’nın sembollerinden biri.
Khreschatyk Street
Şehrin en ilginç turistik caddelerinden biri Khreshchatyk Caddesi olarak kabul edilir. Kentte yaşayanlar ve bizim gibi turistlerin en fazla ziyaret ettiği noktalarda biri.
Podil ve Andriyivsky Yokuşu
Podil, Kiev’in en eski semtlerinden biri. 20. yüzyılın ortalarına kadar çoğunlukla ticaret ve sanayinin yapan tüccar ve zanaatkârlar tarafından işgal edildi.
Ancak, 1960’ların ortalarında, eski ihtişamını kaybetti ve yerliler evlerini terk etmeye başladılar.
1980’lerin başında Podil, galeriler, müzeler ve restoranların açıldığı devrim öncesi evlerin devasa rekonstrüksiyonuyla yeni bir yaşam buldu.
Dönme dolabı arkasındaki çan kulesi yıkılsa dakorunmuş. Son restorasyonu şimdi yanındaki mavi binanın da sahibi Ukrayna Ulusal Bakanı tarafından yaptırılmış.
Andriyivsky Yokuşu ise Podil bölgesinin en kalabalık olduğu caddesi olarak karşımıza çıkıyor. Cadde, hatıra tezgahları, resimler ve el yapımı ürünler ile bir fuara dönüşüyor.
Birçok mimarlık alanına, eski kiliselere, müzelere, özel galerilere ve tiyatrolara ek olarak, Ukraynalı tasarımcıların, vintage mağazalarının, butiklerin ve yaratıcı mağazaların birçok mağazası da Podil bölgesinde yer alıyor.
Çernobil Müzesi
Çernobil Müzesi biz gittiğimizde maalesef kapalıydı. Müze, Podil metro ve tramvay durağına 300 metre mesafede yer alıyor. ,
Children Landscape Park
Bu muhteşem muhteşem çocuk parkı, Kiev’deki Peizazhnaya Alley ve Desyatinny Caddesi’nin birleştiği noktada yer alıyor. Park heykeltıraş Skretutsky tarafından tasarlanmış.
St. Michael’s Golden Domed Cathedral
Prens Sviatopolk tarafından 1108 yılında inşa edilen yapı, 1930’larda Sovyet rejimi tarafından hiçbir tarihi değere sahip olmadığı için tahrip edilmiş.
Yeniden inşa edilen katedral 2000 yılında tamamlanmış. Gökyüzü mavisi dış cephesi ve ışıltılı altın kubbeleri, antik ve yeni yeniden inşa edilmiş bir çöküşün püf noktası haline gelen şehir manzarası. Stalin’in insanlık dışı politikalarına dair apaçık bir hatırlatma, kiliseden çıkarken sağda duruyor.
The Motherland Monument
Ukrayna Açık Hava Müzesi’ne giderken ucundan gördüğümüz bu anıtı, yolda durup bir fotoğrafını çekmek istedik. Zaman varsa uğranmalı!
Anıt, İkinci Dünya Savaşı’nda Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi’nin bir parçası ve savaş sırasında insanların başardığı başarıları simgeliyor. Anıtın görkemi gerçekten etkileyici. Kalbinde bir kadın figürü ve elinde 40 metrelik kılıç, anıtın toplam yüksekliği 102 metre, ağırlığı ise 500 tondur.
Ukrayna Ulusal Açık Hava Müzesi – Pyrohiv
Pyrohiv Müzesi, Kiev merkezine uzakta bulunmasından dolayı “Açık Hava Müzesi” oolarak sınıflandırılmış. Müzenin resmi adı ise Ukrayna Ulusal Halk Mimarisi ve Yaşam Müzesi’dir.
150 hektarlık alanı kapsayan bir mimari yapı, Ukrayna’nın tüm etnografik bölgelerinden toplamda 300’den fazla eser var. 17-19. Yüzyıllarda köylerde yaşayan Ukraynalıların yaşam tarzı hakkında gerçekleri öğreneceksiniz.
Evler, kiliseler, yel değirmenleri ve hatta okul Ukrayna’nın farklı bölgelerinden sağlam bir şekilde bulundu ve taşındı. Her şey zamanla restore edilmiş ve iç mekanlar, kıyafetler, işlemeli gömlekler, halılar, tekstil kumaşları, seramikler, tablolar, emek aletleri, mobilya, sofra ve müzik enstrümanlarını sunan mini müzeler olarak birçok nesne kullanılıyor.
Dilerseniz atlara binebilip, çimenlerde piknik yapabilirsiniz.
Atölyeler ve ürün satışları, Ukrayna’nın farkluı bölgelerinden getirilen temsili evlerde sergilieniyor. Yine çocuk atölyeerini izleyerek büyülendik, bu kez çömlek.
Herkesin üzerinde gördüğümüz bu gömlekler, özellikle bağımsılzık günü giyiliyor. Ukrayna’nın sembollerinden.
Izgaralarda en başta şaşlık geliyor. Dana, tavuk ve domuzdan yapıyorlar.
Tuzludan salatalar, patates mücveri, mnatılar, mantarlar ve leziz kompostolar var.
Tatlı büfesinde de Syrnyky denen peynirli bir çeşit pankek, waffle ve buranın baklavası var.
Lviv’i merak edenler için Lviv Gezi Rehberi!
[wdi_feed id=”2″]