Kavala dendiğinde herkes Kavalı kurabiyesini düşünür. Ama Yunanistan Kavala şehri görülesi yerlerden biri. Kimi tarihi doku için kimisi yaz tatili için yolunu buraya düşürüyor. Biz de uzun Yunanistan turumuzda yine Kavala’ya uğramadan edemedik. Ailecek pek güzel bir gezinti oldu bizlere. İşte Kavala gezi rehberi sizlerle..
Kavala Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Doğu Trakya bölgesinden yer alan ve görülmeye değer bir sahil kentidir. Köklü bir geçmişe sahip olan Kavala şehri, gezginler için oldukça gezilecek yer sunar. Antik kentlerden kalelere, hareketli caddelerden müzelere kadar bir de Kavala kurabiyesi…
1387 – 1912 yılları arasında Osmanlı hakimiyetinin hüküm sürdüğü Kavala’da mimari eserlerin neredeyse hepsi Osmanlı İmparatorluğu’na aittir. Şehrin her tarafında ihtişamlı ve güzel tarihi yapıların karşınıza çıkma olasılığı oldukça yüksek. 16. yy’da Kanuni Sultan Süleyman’ın şehre su kemeri inşa etmesiyle beraber hızlı gelişen Kavala, günümüzde de kuzey Yunanistan’ın en önemli ticaret merkezinden biri konumundadır. Şehir, tarih kitaplarımızda geçen Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğduğu yerdir.
Kavala Yunanistan gezimiz süresince tarih açısından en önemli yerlerin başında gelmektedir. Ege kentlerine benzerliği ile sizi oldukça etkileyecektir. Kısıtlı zamanda güzel bir rota ile çok çabuk gezilecek bir şehir olmakla beraber zaman varsa şehrin tadını çıkarmak da ayrı bir güzellik olur.
Kavala’da Gezilecek Yerler
Biliyorsunuz ki Yunanistan da tıpkı Türkiye gibi tarih, kültür ve deniz bakımından oldukça zengin bir ülke. Günümüzde birçok insan yakınlığı sebebiyle Yunanistan’da tatil yapmayı tercih ediyor. Biz de bu sene izinlerimizin bir kısmını Yunanistan’da geçirmeyi planladık. Türkiye sınırına oldukça yakın ve arabayla ulaşımın pratik olmasının verdiği kolaylıkla beraber ata topraklarında hem tarihi yerler, hem de denize girilebilecek yerler açısından sizleri hayran edecek pek çok güzel yer var.
Kavala Nerededir?
Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Doğu Trakya bölgesinde bulunan bir sahil kentidir. Ege Denizi ile kıyısı olan Kavala, güneyinde Toska ve kuzeyinden Sanatorio ile komşudur. Thasos adası ile oldukça yakındır. İstanbul’dan 440 km uzaklıkta yer almaktadır.
Kavala’ya Ne Zaman Gidilir?
Yunanistan’ın genelinde olduğu gibi Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları çok sıcak ve kurak geçerken, kışları ise Edirne’de olduğu gibi yağışlı ve soğuktur. Denize mayıs itibariyle girebilir, havalar iyi giderse ekim ayının sonuna deniz sezonunun tadını çıkarabilirsiniz. Haziran-Ağustos dönemi ise Kavala’nın hatta Yunanistan’ın en sıcak dönemidir. Gezmek ve dolaşmak için bize göre ideal mevsim ilkbahar/sonbahar aylarıdır.
Kavala’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan 440 km uzakta bulunan şehre özel aracınızla sınırda trafik olmazsa 5-6 saatte ulaşabilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak İstanbul’dan kalkan otobüsler kullanılabilir.
Kavala’ya İstanbul üzerinden direk bir uçuş mevcut değil. Dilerseniz Selanik veya Atina üzerinden aktarmalı uçakla gidebilirsiniz.
Ege Denizi’nden Kavala’ya ulaşmak da mümkün. Özellikle Limni Adası’ndan Kavala’ya oldukça feribot seferi yapılmaktadır.
Bizim tercihimiz özel araç ile yurt dışına çıkmak oldu. Yurt dışına çıkış için yapılması gerekenler için tıktık!
Kavala’da Nerede Kalınır?
Yunanistan’ın diğer şehirlerinde olduğu gibi Kavala’da da büyük bir hotel yok, daha küçük konseptli hoteller var. Bunların çoğu şehir merkezinde ve sahile yakın yerler.
Hotel değil de kamp alanı isterseniz de Batis Kamp Alanı size oldukça yardımcı olacaktır diye düşünmekteyim. Dedeağaç’taki gibi güzel, sahile sıfır kamp alanı olmakla beraber günlük ücreti elektrik hariç 14€. Bizim programımızda burada kalmak vardı. Ancak ufak bir plan değişikliği sonucu Kavala’da kalmadan gezmelere devam dedik.
Kavala’da Havalimanı & Şehir İçi Ulaşım
Öncelikle Kavala daha doğrusu Yunanistan’a özel aracınızla gitmenizi öneririm. Sadece sınır kapısında biraz ekstra zaman harcamanız mümkün. Bunun dışında oldukça keyifli bir araba yolculuğu yapacağına emin olabilirsiniz.
Yunanistan’da Selanik ve Atina’ya gitmediğim için kesin konuşamıyorum ancak Dedeağaç, İskeçe, Gümülcine ve Kavala şehirlerinde herhangi bir park ücreti ile karşılaşmadık. Diğer Avrupa ülkelerindeki gibi ücretli olmadığı için araba gezerken hiç problem olmuyor. Arabanızı park ettikten sonra yürüyerek şehir çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Toplu taşıma kullanmaya bile kolay kolay ihtiyaç duymazsınız.
Şehrin diğer uzak yerlerine gidecekseniz de otobüslerle çok rahat ulaşabilirsiniz. Otobüs yerine taksileri de tercih edebilirsiniz, taksi fiyatları da oldukça uygun. Şehirde 1 adet uluslararası havalimanı mevcut. Kavala’ya uçakla gitmeye karar verirseniz ineceğiniz yer şehrin 20 kilometre dışındaki Büyük İskender Havalimanı olacak. Servisler ve otobüsler ile şehir merkezine ulaşmanız çok kolay.
Kavala Mutfağı
Yemek konusunda en seçici insana bile 1000 tane seçenek sunarak adamı gastronomik hazın varlığından haberdar eden, Türk mutfağının amcaoğlu Yunan mutfağı, sizi mutlu bir insan yapmak için hazır bekliyor.
Sadece Kavala değil Yunanistan’da gezeceğiniz çoğu şehirde Rum mutfağının vazgeçilmezi olan balık, sebze yemekleri ve harika ege mezelerinin tadına bakmalısınız. Taze salatalar zeytin ve beyaz peynir çeşitleri de sofralarda genellikle yerini alıyor.
Şehirde en çok balık ve deniz ürünleri tüketiliyor. Denizde taze çıkmış balıklar hemen ayıklanıp servis için hazırlanıyor. Restoranlarda taze balıklar, tuzlu gıdalar, uskumru, Gouna, ringa balığı, saganaki, midye ve üzüm yaprağına sarılı hamsiyi mutlaka denemelisiniz.
Tatlı olarak Türk Mutfağına da oldukça yakın bir lezzet olan sakızlı irmik tatlısını tercih edebilirsiniz. Yunan Kahvesi’nin yanında da o meşhur kavala kurabiyesini istemi unutmayın. Kurabiyenin orijinali bademli de olsa günümüzde değişik aromalı kurabiyeleri bulabilirsiniz.
Şehirde pazartesi günü bulunduğumuzdan ötürü çok yer gezememiştik aynı zamanda Kavala kurabiyesi satan pek fazla yere de rastlayamamıştık. Sahil kenarında Türk çayının da bulunduğu minik aynı zamanda da güzel bir kafede kurabiyenin tadına bakarak aldık.
Yunanistan’da gezerken siesta (öğle uykusu) saatlerine dikkat edin. Genel olarak saat 2’den sonra kapanan dükkanlar akşama açılıyor bazısı da hiç açılmıyor. Akşam yemeklerini 8-9’dan önce gitmemeye özen göstermeniz gerekir aksi halde pek çok restorandı kapalı bulabilirsiniz.
Kavala Kurabiyesi
Kavala deyince aklıma ilk gelen şey ne cami, ne Pargalı ne de su kemeri. Aklıma gelen ilk şey ku-ra-bi-yee! Bol pudra şekerli, ısırdığında ağızda dağılan, bol bademli enfes kurabiye! Şuan yazarken bile ağzım sulandı! Neyse ki evde bir paket daha var 🙂
Yunan Salatası – Greek Salad
Müthiş bir tadı olmakla beraber; zeytinlerin çekirdeği yok, domatesler lezzetli, bol bol zeytinyağı, salatalık, kapari ve feta olarak adlandırılan beyaz peynir harika. Bizim peynirlerden biraz farklı. Yediğiniz şehre göre tadı değişebiliyor ancak Dedeağaç ve İskeçe’de aldığım lezzeti ve hazzı diğer şehirlerde alamadım.
Pumpkin fries – κολοκυθάκια τηγανητά
Malum, Yunanistan’ın deniz kokulu taverna sofraları çok meşhur; şöyle güzel bir yere oturup masadan memnun kalkmamanız neredeyse imkânsız. Bazı yemekleri gündelik hayatımızda sık rastlamadıklarımızdan, bazıları ise tanıdık ama tatları bambaşka. Bizim için bunların başında Yunan usulü kabak kızartma, yani ‘Kolokithakia Tiganita’ geliyor. Kolokithi/κολοκύθι ‘de kabak demek. Kavala’da veya başka Yunan şehirlerinde deneyebileceğiniz tatların başında geliyor.
Kavala’da Alışveriş
Kavala’da şehir merkezinin büyük kısmı ana alışveriş alanlarından oluşuyor. Özellikle Platia Eleftheria Caddesi hareketliliğin yaşandığı caddelerin başında geliyor. Ayrıca liman yakınlarında da Yunanlılara özgü dükkanlar bulunuyor.
Bizim kurabiye yediğimiz kafenin tam karşısında harika el yapımı ürünler olan bir tasarım dükkanı vardı. Buraya gitmenizi kesinlikle öneriyoruz. El yapımı olduğu için fiyatlar diğer dükkanlara göre biraz yüksek. Hediyelik eşyaların yanı sıra zeytinyağı, sabun ve kurabiye de satın alabilirsiniz.
Bizim gibi sadece günlük değil de ev alışverişi de yapabilirsiniz. Nasıl mı? Cevap belli ‘Lidl’! İlk olarak Almanya’da keşfettiğimiz bu mağaza Türkiye’deki Bim, A101 gibi mağazalara benzemektedir. Ancak fiyat olarak oldukça uygun ve çok güzel ürünleri var. Utanmasak ayda bir gidip evin aylık alışverişini buradan yapacağız. Güzel makarno sosları, harika çikolatalar, kurabiyeler, değişik baharatlar sizleri bekliyor.
Bu arada Yunanistan’ın ekonomik krizde olmasında dolayı Yunan freeshopları oldukça indirimli.
Kavala için Vize Gerekli mi?
Evet, Yunanistan’a gitmek için Schengen vizesi almak gerekmektedir. Daha önceden Schengen vizesi olmayan yolcuların şahsen konsolosluğa gelmemeleri gerekmektedir. Yunanistan Başkonsolosluğu pasaportunda, KKTC giriş çıkış damgası bulunan yolcuların vize başvurularını kesinlikle kabul etmemektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) pasaportlara vize uygulanmamaktadır. Bordo (Normal) pasaporta vize istenmektedir.
Kavala’da Bisiklet
Yunanistan’da bisikletle gezilecek yollar dünyanın en iyileri arasındadır. Sakin otobanlar, fazla dik olmayan yollar, sahil kenarından sürüş yapma keyfi bisiklete binme isteğini arttıracak cinstendir.
Bisiklet, bir şehri tanımak için en iyi ulaşım araçlarından biridir. Bisikletçiler, harika egzersizler ile keşif heveslerini bir araya getirerek ve Yunan şehirlerinden pek bilinmedik yollardan güzergahlarını oluşturabilirler. Atina’nın yanı sıra (bazı belediyelerde) Selanik, Volos Karditsa, Trikala, Larissa, Kavala, Nafplion, Lamia ve Messolonghi gibi birçok şehirde bisiklet yolları bulabilirsiniz.
Şehirde bisiklet konusuna gelecek olursak da; şehir merkezinde küçük engebeler var, ancak genel anlamda bisiklet dostu bir şehirdir. Motosiklet kullanımı çok yaygın olduğu için ani hareketler yapmamaya özen gösterip dikkatli olmanız gerekmektedir.
[wdi_feed id=”2″]
Güzel notlar, elinize sağlık.
Teşekkürler, sizlere faydalı olabildiyse ne mutlu bize. 🙂