Ramazan bayramına 1 hafta kala netleşen Moskova seyahatimiz hem iş hem gezi amaçlı bir gezi olacaktı. Cuma gecesi uçarak cumartesi gününü tamamen geziye ayıracaktık aynı zamanda da salı akşam dönerek de gün kaybı yaşamadan seyahatimizi tamamlayacaktık.
Moskova’da gezilecek yerlerden önce nasıl gidilir, neler yapılır, neler yenir ve daha farklı bilgileri aşağıda inceleyebilirsiniz. İşte detaylarıyla Moskova gezi rehberi!
Moskova Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Şehir 2017 itibari ile 960 yaşına girmiştir. Moskova, Bizans İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Ortodoksların dini merkezi haline gelmiştir. Üçüncü Roma adını alan şehir, Rusya tarihinde de bu sebeple önemli bir role sahiptir.
Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin merkezi olan şehir, günümüzde ise yeni elitler ve beraberinde getirdiği atmosferiyle modern Rusya’nın başkenti konumundadır. Rusya’nın her yönünü içinde barındıran bu metropolde keşfedilecek çok şey var.
2017 verilerine göre Moskova nüfusu 14 milyon kişiye ulaşmıştır. Her gün Rusya’nın kalbi Moskova’ya kara, hava ve deniz yolu ile birlikte binlerce turist gelmekte, hatta bu sayı da her geçen gün artmaktadır.
Şehri diğer dünya şehirleri ile bağlayan 3 havalimanı, 9 demiryolu hattı ve nehir limanları vardır. Nehir yoluyla yapılan yolculuklar ile Karadeniz, Baltık, Azak denizlerine ve Hazar Gölü’ne ulaşabilirsiniz.
Moskova’da karasal iklim hakimdir. Bölgede kar kasım ayında başlar ve nisan ayına kadar yerden kalkmaz. Ortalama hava 7 derecedir ve yılın büyük bölümünde yağış vardır. Güneş bir yanda gökyüzünü gösterirken aniden bir yağmur ile karşılaşabilirsiniz. 3 günlük seyahatim boyunca çantamda sürekli şemsiye bulundurdum ve bu beni sırılsıklam olmaktan iki kere kurtardı. 🙂
Bu şehre bir açık hava müzesi denebilir. İçinde devasa kiliseler, saraylar ve parklar barındırmaktadır.
Moskova Gezilecek Yerler
Rusya pek çok tarihi olaya ev sahipliği yapmış, eski medeniyetlerden biri olarak oldukça önemli ve güzel değerler barındırmaktadır. Rusya’nın başkenti olan Moskova ise bunların büyük kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Tarih kokan bir şehir olarak karşımıza çıkan Moskova’da bir de güzel mi güzel şehir parkları var. İstanbul’da hasret kaldığımız yeşil ve sakinliğin, Moskovalılar her gün tadını çıkartabilmekteler. Tarihi yapıların ise birbirine yakınlığı, kocaman bir şehir olsa da, turunuzu oldukça pratik hale getirecektir. Yine de bolca yürüyüş gerektiğini şimdiden hatırlatalım!
72 saatte Moskova linkine tıklayarak Moskova Gezi Rehberi sonrasında detaylı gezilecek yerler listesine ulaşabilirsiniz.
Moskova Nerededir?
Şehir Oka ve Volga nehirleri arasında kalmaktadır. Denizden ortalama olarak 150 metre yüksek bulunan Moskova, yüz ölçümü ile Rusya’nın en ufak şehir olma özelliğine sahiptir.
Moskova’ya Ne Zaman Gidilir?
Moskova için hem uçak fiyatları hem de hava durumu incelendiğinde ilkbahar ve sonbahar aylarının en uygun zaman olduğu karşımıza çıkmaktadır. Aslında bu mevsimler gerçekten çok iyi; hava sıcaklığı 15-25 derece arasında değişmektedir. Akşamları hafif serin olsa da yaz aylarındaki yüksek fiyatlara maruz kalmamak için bahar mevsimleri gezgin bütçemiz için de ideal zamanlardır diyebiliriz.
Kasım-mart dönemine bakacak olursak; oldukça uzun ve sağlam bir kış ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bazı günler güneşi 1 saat bile görmek mümkün olmamaktadır. Her ne kadar kış aylarında yeni şehir keşiflerini sevsem de Moskova bu şehirlerin arasında zor girecek gibi gözüküyor. Ancak cesaretiniz toplayıp kışın gideceğim derseniz en dip fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.
Moskova’ya Nasıl Gidilir?
Şehir toplamda 3 adet uluslararası havalimanı bulunuyor. Domodedovo Uluslararası havalimanı (DME), Sheremetyevo Uluslararası Havalimanı (SVO), Vnukovo Uluslararası Havalimanı (VKO). Bu havalimanları arasında en çok ziyaretçi olanı ve en modern olarak bilineni Domodedovo Uluslararası havalimanıdır. İstanbul üzerinden uçuşlar 3-3,5 saat sürmektedir. Moskova’ya ülkemizden uçan uçak şirketleri ise Türk Hava Yolları (IST), Pegasus (SAW), Aeroflot (IST) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışında Onur Air (IST) Moskova Oblastı içinde Zhukovsky Uluslararası Havalimanı’na (ZIA) uçmaktadır.
Bizim tercihimiz fiyattan dolayı Aeroflot oldu ve Türk Hava Yolları’na yakın bir hizmet sunduklarını belirtmek isterim.
Moskova’da Nerede Kalınır?
Moskova’da sayısız hostel/otel bulunmaktadır. Ancak otellerde Türkiye’deki gibi bir hizmet pek beklememek gerekir. Biz iş gezisi olarak gittiğimiz için Holiday Inn Lesnaya’da kaldık ve hizmet kalitesini fiyatına karşılık çok beğenmedik.
Lokasyon olarak Tverskaya, Arbatskaya ve Belorusskaya ideal noktalar. Uygun fiyatta sayısız hostel bulunmakta. Daha ilginç bir deneyim isterseniz Tokyo’dan çıkma meşhur kapsül otellerden herhangi birinde kalabilirsiniz. Hostel/hotel dışında konaklama seçeneği olarak oldukça yaygınlaşan Airbnb adresini kullanabilirsiniz.
Moskova’da Ulaşım – Havalimanı&Şeihr İçi
Moskova’da görülesi yerlerin büyük çoğunluğu birbirlerine yürüme mesafesinde yer alıyor. Şehir o kadar iyi planlanmış ki görmek istediğiniz her yer caddelerle birbirine bağlanmış durumda. Ama devasa geniş caddelere sahip bir şehir yürüyerek gezmek de her gezginin işi değil! 🙂 Aman korkmayın araba kiralamaya hiç gerek yok, alın bir metro bileti her yere istediğiniz şekilde gidin. Tramvay, metro ve taksi alternatifleri mevcut, ama gezerken hiç sevmediğim karayolu tercihini burada da kullanmamanızı öneririm. Tramvay, metro candır! Toplu ulaşımda en iyisidir!
Yine unutmadan nehirlerle kaplı bu şehir için bir alternatif ulaşım biçimi de feribotlar, seyirlik şehir turları için de feribotlar bulunuyor. Güvenlik nedeniyle tamamı kapalı olan bu gemileri biz tercih etmedik. Ancak Gorky Park’ta yürürken birçok tur teknesi gördük. Farklı markaların reklamlarıyla süslü eğlenceli görünen bu tekneler de tercihiniz olabilir, işte bir örnek:
Domodedovo Uluslararası Havalimanı
Moskova’nın en modern havaalanı olan Domodedovo Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Rusya’nın da en büyük havalimanı olarak biliniyor. Domodedovo Uluslararası Havalimanı, şehre 34 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Havaalanından şehre toplu taşıma ile hem konforlu hem de ucuz şekilde gidebilirsiniz. Bizce burada tren dışında herhangi bir ulaşım türü tercih edilmemeli. İsterseniz otobüs veya “marshrutka” diye söylenen minibüslerle de şehir merkezine varabilirsiniz. Bunun dışında araba kiralama veya çok zor durumda kalırsanız taksi de tutabilirsiniz. Ama taksi tutarken kazıklanma ihtimaliniz var biz şimdiden söyleyelim.
Demiryolu ulaşımını tercih etmeye karar verdiyseniz 2017 itibari ile internetten 420 Ruble, tren istasyonundan 500 Ruble karşılığında AeroExpress bileti alarak “Paveletskaya” metro istasyonuna varabiliyorsunuz. Buradan 2 ve 5 numaralı metro hatlarına aktarma yapabilirsiniz.
Aeroexpress 06.00 – 00.00 arasında 30 dakikada bir hareket ediyor. Aeroexpress ise hızlı trenlere verilen isim. Ortalama 45 dakika süren bu yolculuğu daha ucuza getirmek isterseniz, aynı terminalden aynı yere 1 saatten daha uzun sürede varan yavaş trenlerin de kalktığını belirtelim. Tercih sizin ne de olsa 🙂
Sheremetyevo Uluslararası Havaalanı
Şehir merkezinin yaklaşık 29 kilometre uzaklıkta yer alan Sheremetyevo, Moskova’nın ve Rusya’nın ikinci en büyük Havalimanı. Havalimanı 2 ayrı gruba ayrılmış toplamda 5 terminalden oluşuyor. Bu gruplar arasında ulaşım için havaalanının ücretsiz servisleri bulunuyor.
Sheremetyevo, Moskova’nın şehir merkezine uzak olmamasına rağmen, havalimanını şehre bağlayan yollar Moskova’nın en yoğun trafiğine sahip yolları arasında yer alıyor. Haliyle karayolu ile ulaşım, Moskova trafiği sebebiyle saatler alabiliyor. Burada da önerimiz AeroExpress. Siz yine de normal otobüs, minibüs, taksi veya araba kiralama gibi alternatifleri de tercih edebilirsiniz.
Burda da yine internetten 420 Ruble, tren istasyonundan 500 Ruble karşılığında AeroExpress bileti alarak “Belorusskaya” metro istasyonuna varabiliyorsunuz. Buradan 2 ve 5 numaralı metro hatlarına aktarma yapabilirsiniz. 05.30 – 00.30 arasında 30 dakikada bir hareket eden ekspres tren ile 35 dakikada şehre varabilirsiniz.
Vnukovo Uluslararası Havalimanı
Moskova’nın hava trafiğinde Sheremetyevo ve Domodedovo Havalimanı kadar büyük bir havalimanı olmasa da, her geçen gün gelişen Vnukovo Havalimanı, metroya yakın olduğu için otobüs veya minibüsle metroya ulaşmak mümkün. Havalimanından metroya yaklaşık 20 dakikada varabiliyorsunuz..
Trafiğe bulaşmak istemiyorsanız, diğer havalimanlarında size önerdiğimiz gibi burada da AeroExpress tren alternatifi burada da var. Treni tercih ederseniz bu seçenekle “Kiyevskaya” metro istasyonuna varıyorsunuz. Buradan 3, 4 ve 5 numaralı metro hatlarına aktarma yapabilirsiniz. 06.00 – 00.00 arasında 30 dakikada bir hareket eden ekspres trenlerden birine binerek 35-40 dakika arasında şehre varabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım
Moskova’da görmeniz gereken yerlerin büyük kısmı birbirlerine yürüme mesafesinde. Ama bu kadar büyük bir şehri tam anlamıyla gezebilmek için metro/otobüs kullanmak şart. Bu kısımda toplu ulaşım sevdalısı biri olarak Moskova metrosunu kesinlikle öneririm. Moskova metrosunu kullandıktan sonra İstanbul’a bakıp hayıflanmamak elde değil.
Bir de en önemlisi, gitmeden telefona Moscow Metro ve maps.me uygulamalarını indirip, gideceğiniz yerleri önceden veya o an işaretleyerek rahatça ulaşabilirsiniz. İnternet olmadan çalışabilir uygulamalar oldukları için hayat kurtarıyorlar. Moskova metrosunun pdf hali için tıktık!
Şehir içi ulaşım/metro
Yukarıda da biraz bahsettim: Moskova eşittir met. Dünyanın sayılı metro sistemlerinden birine sahip olan Moskova metrosu 12 hattan oluşuyor ve toplamda 182 istasyonuyla şehir içi ulaşım için hızı, aktarma seçenekleri ve fiyatı açısından oldukça iyi bir seçenek. 4 günlük seyahatim boyunca 1-2 defa tramvaya bindim, onun dışında sürekli metro kullandım. Hatta gezilecek yerler listemde de göreceğiniz gibi son günümün tamamını metro istasyonlarını gezmeye harcadım.
2017 itibari ile tek geçişlik biletler 55 Ruble ancak sık kullanacağım derseniz de 20-60 kullanımlık kartlar mevcut. Benim tercihim 20 kullanımlık kart oldu ve ücreti de 720 Ruble. Bilet ücretleri gittiğiniz mesafeye göre değişmiyor. Bizdeki gibi standart ve sabit bilet ücreti karşılığında herhangi bir metro istasyonundan gideceğiniz istasyona varabilirsiniz. Aynı zamanda aktarma da ücretsiz.
Metro sabah 05.30 – 01.00 arasında açık ve işletmede olan metro araçları ise gündüzleri 1-2 dakikalık aralıklarla, geceleri ise 10 dakikada bir kalkıyor. İstasyonlarının isimlerinin giriş-çıkış, trene hareket yönü gibi bilgilerin yer aldığı tabelalarda yazılar sadece Rusça olduğu için hem Kiril alfabesi hem de İngilizce karakterlerin olduğu bir haritayı tedarik etmelisiniz tavsiye ederim.
Metronun ilginç bir özelliği daha var; anonsu yapan kişi erkek olduğunda trenin gidiş yönü Moskova merkeze doğru, bayan ise trenin gidiş yönü merkezden dışarı doğru gidiyor bilgisini veriyor. Merkeze gitmeyen hatlarda ise anonsu yapan kişi erkek olduğunda trenin gidiş yönü saat yönünde, bayan ise trenin gidiş yönü saatin ters yönünde olduğu bilgisini veriyor.
Moskova Mutfağı
Bu kısımda beklentileri yükseltmemek gerektiğini önden belirteyim. Rusların kendilerine has bir yemek kültürleri var denemez. Gürcü, Balkan, Türk, Kazak ve Ukrayna gibi komşu ülke mutfaklarından gelen tarifleri içinde bulunduran Rus mutfağında, nehir ve göllerin çok olması sebebiyle deniz ürünlerinin tüketimi de oldukça fazla. Biz Rusya’da farklı lezzetler denedik, İtalyan pizzacıla, Fransız Pastaneler bulduk. Yine de denediklerimizden birkaçı şöyle:
Shchi (щи)
Rusya’da çorbaların ayrı bir yeri var, Shchi (щи) ismini verdikleri lahana çorbası Rusların milli yemeği. Tarihçesi bin yıldan eskiye giden çorba; lahananın soğan, havuç, kereviz ve mantar gibi sebzelerde zenginleştirilmesiyle yapılıyor. Orijinal tarifte et bulunmasa da bazı mekânlar içeriğine ekliyorlar.
Pelmeni
Pelmeni için mantının Rus versiyonu desem yanlış olmaz. Hamurların içerisine et, mantar ya da tavuk konularak haşlanır. Ancak pelmeni bizim mantıya göre daha büyüktür. İçinde et olmayanına “vareniki” deniyor, çoğunlukla “tvorog” denilen bir tür Rus peyniriyle hazırlanıyor.
Haçapuri
Gürcü yemeği olan Haçapuri Karadeniz usulü peynirli pideye benzemektedir. Birden fazla çeşidi vardır. Ve özellikle pidenin pişmesine az kala fırından çıkartılıp içine yumurta kırıldıktan sonra kısa bir süre daha pişirileni çok güzel olur.
Tepemok
Klasik bir Rus fast-food zinciri. Tatlı-tuzlu çeşit çeşit krepleri ile ünlü Tepemok başka çeşitleri ile de uğrak noktası. Ucuz ve çok yaygın olarak bulabileceğiniz restoranda Rusya’ya özgü çorbalar ve pelmeni gibi yemekler de tadabilirsiniz.
Dondurma
GUM’da özel olarak üretilen krem brule, vanilya ve kakaolu dondurmaları tatmanızı öneririz. 60 Ruble’ye alabileceğiniz bu dondurmalar için GUM’daki uzun sırayı bulmanız yeterli. Moskova sokaklarında Kırgız, Özbek kadınlar da küçük camekanlar içinde satıyorlar. İşte külahta hazır olarak bekleyen bu dondurmalar şöyle görünüyor:
Ruslar dondurmayı öyle seviyormuş ki yaz-kış dondurma yerlermiş. Dondurma alıştığımızdan daha kremalı ve yağlı bir yapıda ama denenmeye değer.
Son olarak, Rus salatasının aslında bir Rus’un değil de bir Fransız’ın icadı olduğunu biliyor muydunuz? Rus salatası, Moskova’nın 19. ve 20. yüzyılda en ünlü restoranı Hermitage’nin baş şefi Lucien Olivier’in tarifiymiş ve Rusya’da bu salataya “Olivye salatası” (салат Оливье) deniyormuş.
Paul Cafe
Fransız fırın ve pastane kültürünün sonucunda ortaya çıkan zincirinin bir parçası olan bu davetkar ve rahat kafe, hızlı bir şekilde Moskova’da favori haline gelmiş durumda.
Girdiğiniz gibi tezgâhta ekmek, sandviç, hamur işleri ve benzeri yiyecekleri hemen alıp gidebilir veya alternatif olarak kendinize kafede güzel bir yer bulup muhteşem lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
Paul’un devasa bir kahvaltı menüsü olmakla beraber öğlen yemekleri için de inanılmaz hafif yemekleri var. Açıkçası biz Rus mutfağını pek beğenemediğimiz için Paul Cafe oldukça hoşumuza gitti.
Çalışma saatleri hafta içi 07.30 – 23.00, hafta sonu 09.00 – 23.00’e kadardır.
Moskova’da Alışveriş
Komünizmin düşüşünden beri Moskova’da oluşan elit kesimin şehrin, özellikle de alışveriş ve eğlence sektörünün üzerindeki etkisi hissedilebiliyor. Bir zamanlar uzun sıralar ve boş raflarla bilinen mekânlar birinci sınıf markaların dükkanları haline gelmiş. Moskova dünyanın en zengin ve pahalı şehirleri arasında yer almaktadır. Yine de her bütçe ve amaca uygun alışveriş mekanları mevcut. Sabah 10.00 akşam 11.00 arası açık olan mağazalar şehrin dört bir tarafına dağılmış ve alıcılarını bekleyen ürünlerle dolu.
İlk olarak bahsetmemiz gereken yer GUM. Kızıl Meydan’da bulunan GUM, Moskova’nın en büyük, en tarihi ve en güzel alışveriş merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun yıllar boyunca Rusya için ahşap dükkan ve pasajlardan oluşan bir kapalı çarlı olan bu bina, şimdi sadece tarihi binasın için bile pek çok turisti çekiyor. 1200 adet mağaza bulunduran alışveriş merkezi ilginç ve ilgi çekici ürünleri barındırıyor. Halen eski havasını koruduklarını söyleyebilirim. Ahşap vitrinlerde eski dönem dükkanlarını porselen bebek mankenlerle canlandırmışlardı.
Moskova’da pahalılık malum, ucuz alışveriş için hemen İzmaylovo Çarşısı’nı size öneriyoruz. Şehre-ülkeye özgü gündelik ürünler ve hediyelik eşyalar oldukça uygun fiyata burada bulunabilir. Çarşı pazarlık konusunda oldukça esnek ve pahalı diye bir üründen vazgeçmeyin bazen yarı yarıya indirim yapabiliyorlar.
Moskova Para Birimi?
Moskova’nın para birimi Rus Rublesi’dir. 2017 Haziran itibari ile 1 TL, 16-17 Rus Rublesine karşılık gelmektedir.
Moskova için Faydalı Bilgiler
Moskova son 5-10 yıl içerisinde daha turist dostu bir kent haline gelmiş olsa da tehlikeler sıfır diyemeyiz. Bu tehlikeleri anlamak ve onlardan korunmak için aklınızda bulundurmanızın faydalı olacağı birkaç nokta var. Birincisi, çok kalabalık bir şehir; özellikle toplu taşıma sistemleri bu kalabalığın yoğunlaştığı yerler. Kalabalık ortamlar beraberinde yankesicilik gibi tehlikeleri getiriyor.
İkinci olarak 24 saat yaşayan bir şehir. Geceleri kalabalık ortadan kalkmış olsa da her anlamda kozmopolit bir hareketliliğin varlığını sürdürdüğü anlamına geliyor. Şehrin canlı gece yaşamından dönen alkollü insanlar her şehirde olduğu gibi potansiyel bir tehlike unsuru.
Yangın : 101
Polis : 102
Ambulans : 103
Acil Durum: 112
Moskova için Vize Gerekli mi?
Evet, Rusya’ya gitmek için vize almak gerekli. Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 12 Mayıs 2010 yılında karşılıklı olarak vize muafiyeti uygulaması imzalandı. Bu uygulamadan sonra Rusya vizesi kalktı. Rusya artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemiyordu.
Bu uygulama 2015 Kasım ayında Türkiye sınırlarını ihlal ettiği konuşulan Rusya uçağının Türkiye tarafından vurulması sebebiyle sekteye uğradı. Yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya vizesi artık zorunlu olarak isteniyor.
Rusya vize başvurusu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Moskova’da Bisiklet
Moskova’da 2013 yılı itibari ile başlayan bisiklet kiralama sistemi ilk senesinde 30 istasyon ve 220 bisikletle hayata geçmiştir. Artan talebe karşılık 150 istasyon ve 1200 bisiklete çıkarılmıştır.
Günlük 150 Ruble, aylık 600 Ruble’ye kiralayabileceğiniz bisiklet istasyonları neredeyse şehrin her tarafında ve metro duraklarında var.
Tabi ki İstanbul’da şikayet ettiğimiz gibi Moskovalı bisikletçiler, belediyenin bisikleti ulaşım amaçlı kullanım konusunda yeterli propagandayı ve girişimi yapmamasından ve şehir içinde bisiklet yolları yapması gerekirken park içlerine küçük ve dar yollar yapmasından yakınıyor.
Rusçada bisiklet sürmek ile ilgili iki kelime var: “katatsya” ve”ezdi”.
İlki eğlence ve rekreasyon amaçlı bisiklet sürmeyi ifade ederken, ikincisi ulaşım amacı anlamını taşıyor. Moskova Belediyesi yetkililerinin genel yaklaşımı bisikleti eğlence amaçlı kullanmak yönünde olduğu için halk bu duruma oldukça öfkeli.
[wdi_feed id=”2″]