2017’de gezdiğimiz, gezerken de bayıldığımız Kastamonu’dan güzel bir haber: Kastamonu şehri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ‘TÜRKSOY’ değerlendirmesine önerildi. Vee 2018 yılı için “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edildi! Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla gerçek bir Dünya mirası, bu sene yakışır şekilde tanıtalım. Kutlu olsun! Bolca gezilsin Küre Dağları!
Muazzam yerler şimdi blogda sizleri bekliyor. Hadi beraber detaylıca inceleyelim.
1. ILICA ŞELALESİ
Hem Karabük/Safranbolu’ya hem de Kastamonu/Pınarbaşı’na çok yakın bir lokasyonda; Ilıca Köyü’nde yer alıyor şelale. Park Ilıca sağınızda kalıyor, köyün içine giren köprüden yürüyüş yolunu takip ettiğinizde tabelalar sizi yönlendiriyor zaten.
Ilıca Köyü
Güzelim milli park karşılıyor, etrafta Batı Karadeniz’e özgü küçük çalılar.. Dallarında kırmızı meyveler: kiren*, kuşburnu**, böğürtlen ve kızılcıklar..
*Kimi yerlerde kızılcık da deniri bu bölgede çok meşhurdur.. Marmelatı tavsiye!
**Leziz bir marmelat önerisi daha, köylü kadınlar evlerinin önünde tazgah kurar, onlardan alabilirsiniz. Yapımı dikenlerinden dolayı çok zor ama meraklısıysanız bahar ve yaz aylarında tazesini de bulabilirsiniz. Kışa kurusu kalır.
Yolun bir kısmında şelalenin sesi artıyor ve 15 metre yüksekten bir gölete dökülmekte ormanın taa içindeki şelaleye vardınız. Pırıl pırıl su! Park Ilıca Hotel’de olduğu gibi burası da huzur için aranan yerlerin başında geliyor. Göletin etrafındaki sessiz sedasız doğada biraz dinlenebilir, şelale ve kuş sesleri eşliğinde kitabınızı okuyabilirsiniz.
Şelale’nin döküldüğü yer yakın bir kısımda şelaleye girenler de olabiliyor. Girmek isterseniz mayo ve fotoğraf makinenizi almayı unutmayın! Serin mi serin suda yüzüp, olağanüstü manzarayı fotoğraflayabilirsiniz.
Not: Giriş ücretsizdir.
Ulaşım: Bölgeye ulaşımı özel aracınızla yapabildiğiniz gibi çeşitli seyahat firmalarıyla da bölgeye ulaşabilirsiniz. Doğrudan Kastamonu’ya gelebilir ve Kastamonu’dan toplu taşıma ile bölgeye ulaşabilirsiniz.
2. VALLA KANYONU
Pınarbaşı gezmelerine Valla Kanyonu ile devam.. Şelale peşine burayı rotanıza ekleyebilirsiniz.
Valla Kanyonu; 1994 yılında İTÜ’lü 4 öğrencinin kaybolması ve 14 gün sonra Cide’den çıkmasıyla ortaya çıkmıştı. Bölgeyi pek bilmememe rağmen ismini duymuşluğum vardı. Malum, Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan kanyon 800 m derinliği ile Türkiye’nin en derin, dünyanın ise en derin ikinci kanyonu. Devrekâni Çayı’nın Küre dağlarını parçalayarak oluşturduğu yarık uzunluğu 12 kilometredir. Batı Karadeniz turundayken de buraya gelmemek olmaz diyerek harekete geçtik.
Neler mi yapılır burada? Efendim en ideal ve zorunlu aktivite kanyona varmak için 1.5 kilometrelik yürüyüş. Doğayla iç içe bir yürüyüş fırsatı yakalamış olacaksınız. Ayakkabıların yürüyüşe uygun olması pek mühim. Hatta imkan varsa spor kıyafetleri alın yanınıza… Buraya vardığınızda, zaman zaman belediyenin destekleriyle doğa sporları ve şenlikler yapıldığını göreceksiniz.
Valla Kanyonu’nda bir diğer aktivite ise kanyonu ziyaret eden birçok kişinin uğradığı yer olan Seyir Terası’na çıkmaktır. Bu terasa çıkmak ayrı bir cesaret istiyor, tepeden doğaya bakmak ise ayrı bir haz. Duyduğum kadarıyla korkuluk ve korumalar geçtiğimiz senelere göre yenilenip yapılandırılmış. Bizim gördüğümüz hali bence güvenliydi.
Yürüyüş bittikten sonra ise Gözlemeci Erol Abi’de bir ev yapımı ayran ve mevsimler sebzelerinden gözleme yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Hem yürüyüş sonrası bir mola oluyor, hem de bu güzel aileyi tanımak lazım. 🙂 İçten karşılaması ile Erol Abi pazılı gözlemeyi öneriyor, Berna biliyor mutfağı mantarlı soruyor. Hakikaten mantar yeni toplandıysa tadına doyum olmuyormuş! Denenmeli! Giderken bahçeden domates, biber toplayıp; Erol abinin eşinin yaptığı kızılcık, kuşburnu marmelatları ve meyve sularından alabilirsiniz.
Erol Usta’nın Yeri
Valla Kanyonu, konumu sebebiyle konaklama için uygun bir alan değildir. En yakın konaklama yine Pınarbaşı ilçesinde mümkündür. Merkezi bir otel tercih ediyorsanız, biraz daha gidip Safranbolu’da kalmanızı da önerebiliriz.
Ne güzel değil mi!
Erol Abi’nin yeri
Not: Giriş ücretsizdir.
Ulaşım: Pınarbaşı ilçesinden 26 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Özel araçla gidecekler ise navigasyona Muratbaşı Köyü yazabilirler.
3. HORMA KANYONU
Batı Karadeniz’in tüm güzelliklerini sergileyen Horma Kanyonu’nda treking yapabilir, doğanın etkisine dalarak fotoğraf çekebilir ya da oturup kanyonu seyredebilirsiniz. Biz gittiğimizde yürüyüş için ahşap platformlarda yenileme yapılmaktaydı. Restorasyon olduğu için kanyonun sonuna kadar gidemedik.
Horma Kanyonu
Derin göller ve şelalerden oluşan kanyonun çıkışı doğal havuzuyla dikkatinizi çekecektir. Kanyonun genelinde etkileyici dev taş kazanlar var. Ayrıca kanyonu geçmek isteyen kişiler kesinlikle yerel rehberlerden yardım almalılar. Doğa severlerin büyük bir heyecanla geldiği bu bölgede gezerken dikkatli olmak gerekir.
Kanyonda belli bir yere kadar gidebiliyorsunuz, sonrasına izin yok
Girişinde saklı bahçe adında mini ağaçların altında çok güzel bir piknik alanı var. N’olur ateş yakmayın ama alın sandviçleri, doldurun termosları burada ailecek vakit geçirin!
Küçük bir piknik yapmak için harika
Yazmak isteriz ki ne kadar çok kişi gelirse o kadar kirletiyor burayı:( Korusak oysa, nasıl doğa harikası yerler! Neden güzelim taşlara sprey boya ile isim yazmak, çekirdek kabukları veya plastik torbalarla çöp içinde bırakmak! Gördükçe üzülüyoruz…
Not: Giriş ücretsizdir.
Ulaşım: Pınarbaşı ilçesinden 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
4. ILGARİNİ MAĞARASI
Buraya kesinlikle tek gitmeyiniz! Yanınızda bir rehber ya da etrafı bilen birileriyle gitmeniz öneriliyor. Neden mi? Çünkü köyden yaklaşık 1,5-2 saatlik bir yürüyüş ile ulaşılabilmekte ve yeterince yönlendirme yok.
Önemli bir turistik gezi alanı olan Ilgarini Mağarası, 858 metre uzunluğu ile dünyanın 4. büyük mağarası özelliğini taşımaktadır. 160-220 milyon yıllık zaman içerisinde oluşmuştur. Mağara içinde birçok sarkıt ve dikitler bulunduğu gibi Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait şapel, mezarlar ve sarnıçlar da görülebilir.
Not: Giriş ücretsizdir.
Ulaşım: Pınarbaşı ilçesinden 36 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Özel araçla gidecekler ise navigasyona Yamanlar Köyü yazabilirler.
5. ÇATAK KANYONU
Çatak Kanyonu, dünyanın en büyük dördüncü kanyonu olması özelliğine sahip. Güzel tabiatını görmek biraz zahmetlidir. Uzun bir yürüyüşle varabileceğiniz kanyonda 900 metre tepeden eşsiz manzaraya bakabilirsiniz.
Bin bir çiçekten oluşan mükemmel bir doğaya sahip kanyonu yürüyerek geçebilirsiniz. Son yıllarda büyük atılımlar yapılmaya başlanan bu kanyon için ahşap engelli yürüyüş parkuru yapılmış olup cam teras yapım çalışmaları da devam etmektedir.
Not: Giriş ücretsizdir.
Ulaşım: Kastamonu ili, Azdavay ilçesinde yer alan kanyon Azdavay ilçe merkezine 7 km mesafededir. 6 kilometresi araçla geçilip ile 1 kilometresi de yürüyüş yolu ulaşılmaktadır.