Kış aylarında Kayseri yolculukları artık bizler için kaçınılmaz bir tatil olmaya başladı. Hem kayak&snowboard tatili hem de gastronomik bir tatil geçirmek isteyenler için ilk adres Kayseri!
Kayseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uzun yıllar Anadolu’daki önemli ticaret merkezlerinden biri. Ticaretle beraber, günümüzde kayakseverlerin gözde adresi Erciyes Dağı. Belediye’nin son 10 yıldaki kış turizmine yaptığı yatırımlarla beraber hem yerli hem de yabancı turistler için önemli uğrak yerlerinden biri haline gelmiş durumda. Bir de Kayseri Mutfağı’na ait lezzet ve bol kalorili yemekleriyle gidilesi ve görülesi bir şehir oluyor! 👣✈ Hepsiyle beraber işte gezi rehberi..
Kayseri’nin eski zamanlarda kullanılan Latince ismi ise Caesarea. Arapça dilinden Türkçe’ye evrilmiştir. Dünyada tarihi anlamda da sayılı eski şehirlerden birisi olan şehir, ilk çağlarda Kapadokya adı verilen bölgede kurulmuş. Coğrafya derslerinden bildiğimiz üzere Kızılırmak’ın güneyinde bulunan bölge, Ankara-Konya-Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü’nden Fırat’a kadar bir alanı kapsıyor. Tarih derslerinden bildiğimiz meşhur mu meşhur İpek Yolu da buradan geçer, stratejik açıdan da hayli önemli olmuş her zaman.
Kayseri’de Gezilecek Yerler, Yapılacak Aktiviteler
Kayseri ile alakası olmayan bir insan bile Kayseri’nin mantısını pastırmasını, sucuğunu ve son zamanlarda hem yerli hem de yabancı turistlerden talep gören Erciyes Kayak Merkezi’ni duymuştur.
Bu gezimizde sadece kayak merkezi odaklı değil, böyle bir geçmişe sahip olan Kayseri’nin tarihi dokularına da bir nebze olsa dokunmak, hissetmek istedik.
Buraya bir seyahat planlıyorsanız ve Kayseri’ye gittiğimde ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte yapmanız gerekenler. Sizler için Kayseri’den döndüğünüzde keşke bunu da şunu da yapsaydım dedirtmeyecek bir fırsat!
Kayseri’ye Ne Zaman Gidilmeli?
Şehrin büyük kısmı Orta Anadolu, karasal iklime sahip. Şehirde kışlar oldukça soğuk geçer. Yaz mevsimi ise sıcak ve kurak geçiyor. Şehirde en sıcak geçen aylar Temmuz ve Ağustos ayları. Kışın ise Ocak ve Şubat en soğuk aylar. Kışın gittiyseniz gün batımından sonra olacak dondurucu soğuğa hazır olun.
Siz de bizim gibi kayak ve yemek odaklı bir gezi programı yapıyorsanız hiç şüphesiz ki Aralık-Ocak-Şubat dönemini tercih etmek gerekecektir. Ancak ben sadece kültürel gezi ve yemek odaklı bir programı yapacağım derseniz de Nisan ve Mayıs ayları hava durumu ve yağış bakımından en uygun aylar. Bir de Nevşehir, Ürgüp ile birleştirirsiniz tadından yenmez. ❣
Kayseri’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul, İzmir gibi şehirlerden geliyorsanız en mantıklı ulaşım seçeneği uçak olacaktır. Biz 2018 Ocak ayında cumartesi sabah gidiş, pazartesi akşam dönüş uçuşunu kişi başı git-gel 120₺ ödeyerek aldık. Araba veya otobüs ile kıyaslanamaz fiyatlar yakalanabiliyor. Biraz erken plan yaparsanız, epey uyguna alabilirsiniz uçuşları dahası ucuz uçak biletlerini nasıl alıyorsunuz derseniz; küçük tüyolar verdiğimiz yazımıza buyurun!
Uçak dışında şehre trenle ulaşım da mümkün. Van Gölü Ekspresi, Güney Ekspresi, Doğu Ekspresi, Erzurum Ekspresi ve 4 Eylül Mavi Tren hatlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kayseri’de Konaklama Önerileri
Gezilecek yerler yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bizim ilk gidişimizde tercihimiz Radisson Blu Hotel oldu. Bizim gittiğimiz zaman skipass dahil bir paket vardı. Buna ek olarak %15 indirim de yapılınca, bizim için tadından yenmez bir durum oldu. Skipass olmayan paket için 2 kişilik oda 185₺, skipass dahil olan paket için 2 kişilik oda 300₺ idi.
2018 Ocak sonu ikinci kez kayak tatili için gideceğimiz şehirde skipass fiyatlarını araştırdığımda tam bir hayal kırıklığına uğradım. Anladığım kadarıyla oteller sezonluk skipass alıyor ve ücreti 500₺. Aslında neredeyse sürekli kullandıkları bu skipassleri paket halinde satıyoruz derken bizi fena halde kazıklıyorlar. Şehirde yerel halk ile iletişime geçerseniz veya öğrenci kartınız varsa oldukça uygun fiyatlara sınırsız skipass bulabilirsiniz.
Nitekim Radisson Blu’dan skipass dışında çok memnun kaldık. Ben böyle zengin ve dolu bir kahvaltı şu ana kadar hiçbir şehirde, herhangi bir otelde karşılaşmadım. Her şey kaliteliydi ve Kayseri’ye has lezzetler de sınırsızdı. Sırf kahvaltısı için bile bu otelde kalınır. Bu konuda bizden tam puan aldı. 👍📝
Kayseri Havalimanı & Şehir İçi Ulaşım
Burada hem havalimanı hem de şehir içi ulaşımdan kısaca bahsettik.
Kayseri Erkilet Havaalanı
Havaalanı’nın şehir merkezine uzaklığı 5 km olduğu için ulaşım oldukça rahat. İster taksi ister Havaş kullanabilirsiniz.
🚕Biz ilk gidişimizde taksi kullanmıştık. Ortalama 25-30₺ tutuyor ve 10-15 dakikada ulaşabilirsiniz.
🚌Havaş’a binecekseniz ise 12₺ ödeyerek 30 dakika gibi bir sürede şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Havaalanına 4, 100 ve 102 numaraları otobüsler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
🚗Biz son gidişimizde ise araba kiralayalım biraz özgür takılalım dedik. Budget’tan kiraladığımız arabaya günlük 100₺ verdik.
Kayseri’den Erciyes’e giderken
Şehir içi ulaşım
Ülkemizin çoğu yerinde olduğu gibi burada da otobüs ve dolmuş taşımacılığının yanı sıra tramvay taşımacılığı da tercih ediliyor. Bizim gibi araba kiralarsanız oldukça rahat edersiniz. Zira hava karardıktan sonra soğuk kendini ciddi anlamda hissettiriyor. 😬🌬
Toplu taşımada İstanbul’daki İstanbul Kart’a benzer Kart38 adlı akıllı ulaşım kartı mevcut. Bu kartı 5₺ ücret karşılığında alıp, kullanacağınız kadar içine para yükleyebilirsiniz.
Kayseri Mutfağı
Kayseri ile alakası olmayan bir insan bile Kayseri mantısını, pastırmasını, sucuğunu mutlaka bilir. Buralara gelip de böyle güzel yöresel lezzetleri yememek olmaz. Mantı, pastırma, sucuk, yağlamanın lezzeti bir başka! Kayseri’de ne yenir diyorsanız tıktık!!
Kayseri’de Alışveriş
Bizim Kayseri’de alışveriş deyince aklımıza pastırma, sucuk ve mantı geliyor! Nitekim de İstanbul’a dönerken pastırma ve mantı aldık. Sucuğunu çemenin fazla ve ağır oluşundan dolayı biz pek sevemedik.
Evde piştiğinde kokusu çabuk çıkmıyor. Afyon sucuğu daha tercih edilebilir bize göre. 😋 Ancak seyahatin sonuna doğru baharatının az olduğu bir sucuk markası bulduk ve denemek için aldık.
Pastırma için önerimiz Kale Önü Beğendik veya Elmacıoğlu. 2018 Ocak için kilogram fiyatları 70-130₺ arasında değişiyor. Mantı için Elmacıoğlu veya Pastırmacı Hayrullah’ı tercih edebilirsiniz.
Sırasıyla kilogram fiyatları ise 36₺ ve 42₺. Bu kadar tarih kokan şehir de bile alışveriş merkezleri var. Forum Kayseri ve Kayseri Park acil bir ihtiyaç olursa gitmeniz gerekebilir diye yazıyorum.
Kayseri’de Bisiklet
Şehirde hiç beklemediğim kadar bisiklet kullanımı yaygın ve ulaşılabilir. İstanbul gibi bir yerde yaşayınca böyle şeyleri görünce şaşırmamak elde değil. Bir Avrupa şehri kadar olmasa da ona yakın düzeyde bisiklet konusunda gelişmiş! Tebrik ediyoruz!
Kayseri Ulaşım A.Ş. tarafından işletilen KayBis bünyesinde 600 bisiklet var ve günde ortalama 453 bisiklet kullanılıyormuş. Şehirde tam tamına 90 km bisiklet yolu varmış! 😱😬
Şehirde şehir içi bisiklet kullanımı dışında MTB kullanıcıları için de oldukça geniş imkan sağlıyor. Erciyes Dağı ve çevresinde 27″ MTB bisiklet parkuru mevcut. Bu parkurların toplam uzunluğu ise 2400 km mertebelerinde. Mayıs-Ekim ayları arasında parkurlarını ziyaret edebilirsiniz.
[wdi_feed id=”2″]