Gezmek ve keşfetmek için bisiklet vazgeçilmez bir araçtır. İki tekerlek üzerinde yol üzerindeki detaylara hayranlık duyabileceğiniz akışla seyahat. Bisikletin üzerindeyken özgürsünüz istediğiniz yere gidebilir, hoşunuza giden herhangi bir yerde durabilir yerlilerle sohbet eder orayı gerçekten keşfedersiniz. İstediğiniz yerde çadırınızı açıp, gaz ocağı ile yemeğinizi yapabilir orayı evinize çevirirsiniz. Tabi ki uzun turlarda böyle bir seyahat döngüsü sürdürülebilir olmayabilir. Arada kendimizi yerel tatlarla ödüllendirmek, ya da çadır yerine bir yerde konaklamak vücudumuza oldukça iyi gelecektir.
Yorulacaksınız evet! Bu gezide çadır hevesiyle hayaller kursam da pansiyonda dinlendiğim gece olmasa, o günün pedallaması hayli zorlardı beni. Turda en keyifli an dizlerinizde o ağrıyı hissetseniz de tırmanışın zirvesine geldiğinizde başarmanın verdiği o hazzın selamını yakalamak. İşin en zor kısmı bitmiştir. Şimdi önünüzde tatlı bir düzlük veya ondan daha tatlı bir iniş var.
@Behramkale (Assos) Yolunda, 2016
Tatlı iniş tadında yazımı kaleme alma amacıma, girizgahı uzatmadan geri dönüyorum.
Bisiklet üstünde her hafta yüzlerce kilometre gidebilen süper bisikletçiler değiliz. Başlarken farkında olduğumuz tek gerçek, bunu yapabileceğimizdi. Bence olayın özü, “eğer” lerin ötesine geçip bisiklete atlamak. Sonunda şunu fark ettik ki, aslında gerçekten ihtiyacımız olan şey “çenemizi kapatıp pedallamak!” Dan, Alison, Sonia and Gus.
Tura çıkarken de illa yeni bir bisiklet ile yola koyulmak şart değil. Önemli olan bisikletin sizi turun ortasında bırakmayacak kadar dayanıklı ve bakımlı olmasıdır. Çıkmadan önce kontrolünü atlamamanız gereken şeyleri aktarmaya çalışacağım.
Tur bisikletçiliğinde tercihler pek tabi kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Çok fazla eşya almak gerektiğini düşünebilirsiniz Bu konuda size önerim mümkün olduğunca az eşya almanız olacaktır. Eşya bisiklette ağırlık demek,uzun tırmanışlarda veya uzun bir mesafe sonunda yükünüzün getirdiği fazlalığı bacaklarınızda hissetmek inanın değmiyor taşıdığınız yüke. Ekipmanlarla ilgili detaylı yazımı yakında buradan paylaşacağım.
Kadro Seçimi
Uzun yol turlarında bisikletin ağırlığı en son göz önüne alınacak husustur. Bu durumda çelik veya alüminyum kadro tercih edilebilir. Artık bisiklet firmaları kadroya ömür boyu garanti verdiği için yol üstünde bisiklete 50-60 kilogram yük binmesine rağmen kadroda çatlak görmek neredeyse imkansızdır. Burada karbon fiber kadrodan uzak durmanızı tavsiye edebilirim.
@Alexandria Antik Kenti, 2016
Amörtisör/Maşa Seçimi
Tur bisikletlerinde benim de tercihim olan bisiklette amörtisörsüz sabit maşa kullanımı tercih edilmelidir. Kadroda bahsettiğim gibi burada da karbon fiber maşadan uzak durmak gerekir. Ancak biskletinizde varsa veya alırkan konforunuzu arttırmak için basit kilitlemeli bir amörtisör tercih edilebilir.
Çekiş Sistemi
Çekiş sistemlerinde Shimano Alivo ve Deore serisileri fiyat açısından makuldür. Benim tercihim bisikletimin üzerinde olan Alivo serisi oldu. Daha yüksek donanımlar hafiflik getirir ancak hafiflik ile beraber dayanıklılık azalır. Bunu göz önünde bulundurmak gereklidir. Ekonomik açıdan bir kısıtınız yok ise yukarıda bahsettiğim açık vites gruplarından farklı olarak kapalı vites grubu olan göbekten vites sistemleri arasında Rohloff göbek vitesi sistemini öneririm. Göbekten vites sisteminiz varsa yağmur, çamur, toz ve kum siz hiç ilgilendirmiyor. Alman kökenli olan Rohloff vites sistemi 100.000 km garantili olarak piyasada karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda gelişen teknolojileri takip etmek için her sene Ağustos ayında Almanya’daki Eurobike bisiklet fuarını ziyaret edebilirsiniz.
Fren Sistemi
Bu konu hangi araçta olursa olsun hayati öneme sahiptir.
V Fren en yaygın fren biçimidir. Jantın kenarındaki iki pabuç mekanizması sıkışarak jantı tutar ve bisikleti durdurur. Bu frenler en ucuz ve yenilenmesi, onarması en kolay modeldir. En basit şekliyle bakımınızı kendiniz yapabilirsiniz, herhangi bir parçasını çok kolay şekilde değiştirebilirsiniz. V frenler özellikle ıslandığında veya yağmurlu havalarda jantı tutuşlarda çok verimli değildir. Pabuçların ömrünü uzatmak için her sürüş sonrası jantları silerek toz ve topraktan arındırmak gerekir.
Disk frenler, V frenlere göre biraz daha pahalıdır ama fiyatına göre de daha sağlam bir duruş sağlar. V frenden daha az güç harcayarak daha hızlı durabilirsiniz. V fren gibi janta sürtünmediğinden jantı aşındırmaz. Jantlar daha uzun ömürlü olur. Ancak bakım, onarım ve değişimi V frene göre oldukça zordur.
Lastikler
Trek FX 7.3 modelinde Bontrager AW1 Hard-Case Lite 700x32c lastikler kullanılmaktadır. Lastikle pek hafif ve asfaltın güzel olduğu kısımlarda çok akıcı. Gelenekselin dışında Tubeless lastik kullanılmaktadır ve tozlu, topraklı ve cam dolu yollarda lastiği henüz patlatmayı beceremedim. Bu kısımda iç lastikli ve iç lastiksiz (Tubeless) lastik sistemlerini şöyle kıyaslayabiliriz. Tubeless sistemi için yanınıza kesinlikle yedek lastik taşımanız gerekmektedir.
İç Lastikli Sistem | İç Lastiksiz Sistem (Tubeless) | |
Ekonomik | + | – |
Hafiflik | – | + |
Konfor | – | + |
Yol Tutuşu | – | + |
Bakım/Tamir |
+ | – |
Gidon
Gidon uzun tur esnasında oldukça önemlidir. Günde 4-5 saatlik sürüş sonrasında bileklerde, belde ağrılar olabilir. Bu konuda henüz almış olamadığım kelebek gidonu tercih etmenizi öneririm. Sürüş konforu açısından oldukça iyidir ve tek bir tutuşun yanında oldukça farklı tutuş imkanları sunmaktadır.
Bisiklet bir tercih. Detayları bu kadar önemliyken hayatınızda en güzel anıları size yaşatabilir. Şimdi yenilikler sırası ikna olursanız belki sizinde güzel anılarınız olacak.
@Midilli Kalesi, 2016
Pedalladığınız sokaklar hep rengarenk olsun.
Tur esnasında kullanılacak ekipman ve malzemeler ile ilgili olan yazıma linkten ulaşabilirsiniz.
Cok guzel keyifli bir yazi ve bilgilendirici olmus tesekkurler
Teşekkürler, yapmak isteyenleri güzel bir yolculuk bekliyor