Yoksa siz Doğu Ekspresi’ni deneyimleyip bir Van’a gitmek isteyenlerden misiniz? Yoksa bizim gibi Doğu Ekspresi’ne yer bulmakla uğraşmayıp, benzer bir deneyimi daha güzel güzergahta mı yaşamak istiyorsunuz?! İşte buyurun eşsiz tren yolculuğu ile Van’a 25 saatlik serüven: Van Gölü Ekspresi hakkında her şey burada!
15 gün boyunca Doğu Ekspresi için bilet aramama rağmen bulamayınca yahu dedim başka böyle uzun yolculuk yapacağımız, aynı zamanda da güzel manzaralar sunacak yerler yok mu? Vee karşıma Van Gölü Ekspresi çıktı.
“Doğu Ekspresi’nde ile Kars’a gitmeyeni dövüyorlarmış” lafını yakında zamanda “Van Gölü Ekspresi ile Van’a gitmeyeni dövüyorlarmış” olarak duyabiliriz. Manzara konusunda Van Gölü Ekspresi, Doğu Eksresi’nden sanki iki tık önde. Bunu çok net söylüyorum.
Van Gölü Ekspresi
Hadi şahane bir hafta sonu kaçamağına başlayalım. Hafta sonu kaçamağı dediysek de şimdilik sefer sayıları az olduğu için en az 1 gün izin almanız gerekecek. Hatta bizim gibi Van’ı da gezmek isterseniz 2-3 gün izin alabilirsiniz!
Biz bu yazımızda kısaca gözlemlerimize yer vereceğiz ve size rehberlik edecek bir yazı yazacağız. Genelden özele giden bilgileri değişiklik oldukça güncelleyeceğiz. Şimdiden keyifli okumalar..
Adım adım Van Gölü Ekspresi için bizim deneyimimizi okuyabileceğiniz yazı için sizleri buraya alalım.
Genel Bilgiler – Güzergah ve Tren Saatleri
Van Gölü Ekspresi “Ankara 11.00 – Irmak 12.20 – Kayseri 17.58 – Sivas 21.38 – Malatya 01.59 – Elazığ 04.58 – Tatvan 12.09” veya tam tersi “Tatvan 07.00 – Elazığ 14.05 – Malatya 16.56 – Sivas 21.56 – Kayseri 00.51 – Irmak 06.00 – Ankara 07.20” güzergahlarını izliyor. Bizim tercihimiz Ankara’dan Tatvan’a gidiş yönü oldu!
Trenin geçtiği bütün istasyonları aşağıya ekliyoruz;
Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede, Boğazköprü, Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı, Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren, Genç, Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahova ve son olarak Tatvan.
Haftada 2 gün yapılan seferler;
- Ankara’dan her salı ve pazar 11.00’da kalkıp Tatvan’a ertesi gün 12.09’da Tatvan’a varıyor.
- Tatvan’dan ise her salı ve perşembe 07.00’da kalkıp Tatvan’a ertesi gün 07.20’de Ankara’ya varıyor.
- Yolculuk 1 gün sürüyor.
Yolculuk boyunca eşsiz İç ve Doğu Anadolu manzaraları sunan bu tren yolculuğunda özellikle Elazığ’da yer alan Keban Barajı ve Murat Nehri geçişine, Muş Ovası ve Bingöl civarlarında şahane manzaralar karşınıza çıkıyor. Fırat Nehrinin en büyük kolu olan manzarayı yakalamak için ise yapmanız gereken tek şey gün doğumu ile uyanmanız ve farklı cephelerden manzaraya hazırlıklı olmanız.
Not: Ankara’da “Başkentray” metro çalışması bitti için Doğu Ekspresi dahil Ankara kalkışlı bir çok hat artık Ankara Tren Garı’ndan kalkıyor.
Ben tren ve demiryoluna meraklıyım, zaten raylı sistemler üzerinde çalışıyorum. Şayet tren ve vagon konusunda detaylı bilgi veriyorsam şimdiden affola!
Genel Bilgiler – Vagon Tipleri
Hızlı tren hariç TCDD trenlerinde genelde 4 çeşit vagon kullanılıyor. Bunları sırayla inceleyecek olursak;
- Pulman Vagon: Yolcu otobüslerinde olduğu gibi sadece koltuktan oluşan bu vagon 2+1 şeklinde oturma düzenine sahip. Gayet geniş ve konforlu ama 24 saat için konforu ne kadar sürdürebilir!
- Örtülü Kuşetli Vagon: Vagonu oda oda bölerek, her odaya da 4 koltuk & yatak yerleştirilmiş. Koltuk &yatak ibaresinden kastımız, 4 normal koltuk aynı zamanda koltuklar ranza şeklide yatağa dönüşüyor. Temiz nevresim veriliyor, ancak yatakları siz yapıyorsunuz.
- Yataklı Vagon: Vagonu 2 kişilik odalara bölerek çiftlerin rahatça kalacağı bir ortam hazırlanmış. Burada mini buzdolabı, çalışma masası, lavabo mevcut.
- Yemekli Vagon: : TCDD tarafından işletilerek yemek servisinin yapıldığı restoranda çorba, ızgara çeşitleri ve atıştırmalık abur cubur bulabilirsiniz. Alkol seçeneği şu anda TCDD tarafından işletilen trenlerde yok. Yemek konusu da oldukça sınırlı ve evden getirdiğiniz yiyecekleri yemek için izin verilmiyor. Güzelim ülkemde ilginç kurallar.
Van Gölü Ekspresi Fiyat Tarifeleri – Şubat 2018
- Pulman: 47₺, indirimli 37₺
- Örtülü Kuşetli: 62₺, genç-öğrenci indirimli 52₺
- Yataklı 2 kişi: Kişi başı 96₺, genç-öğrenci indirimli 86.5₺
- Yataklı 1 kişi: 116₺, genç-öğrenci indirimli 100₺ (İki kişilik odada tek kişi kalıyor)
Yukarıda bahsedilen fiyatlar Ankara – Tatvan arası için geçerlidir. Daha öncesinde inerseniz fiyatalar bir nebze düşecektir.
Genç-Öğrenci dışında indirimler de mevcut:
- Biletinizi gidiş-dönüş alırsanız TCDD ekstra %20 indirim
- Bizim tercih ettiğimiz 13-26 yaş arasındakiler %20 Genç indirimi
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı veya bu bakanlık tarafından onaylanmış her derece ve türdeki resmi ve özel okullarda halen çalışan tüm öğretmenlere %20 indirim
- Türk Silahlı kuvvetlerinde halen çalışmakta olan asker ve memurlara %20 indirim
- 12 kişi veya üstü gruplara %20 indirim
- 60-65 yaş arasındaki yolculara %20 indirim
- 65 yaş ve üzerindeki yolculara %50 indirim
- Basın kart sahiplerine %20 indirim
- TCDD çalışmakta olan TCDD personeli – ailelerine (Birinci derecesine) ve TCDD emeklilerine – eşine %20 indirim
- 7-12 yaş çocuklara %50 indirim uyguluyor.
- 7 yaş altındaki çocuklara tren biletleri ücretsiz.
Biletler Satışa Ne Zaman Çıkıyor?
Günümüzde tren yolculuklarına olan talep aşırı derecede arttığı için maalesef öyle istenildiği zamanlarda yer bulunamıyor. TCDD’nin bilet çıkış saatleriyle ilgili olarak resmi bir açıklaması yok. Doğu Ekspresi bilet alma çabamı da düşünürsek sabah saatlerinde ve öğle saatlerinde ara ara açılıyor. Aslında TCDD biletleri tur şirketlerinin eline geçmesini engellemek için tek seferde çıkarmıyor.
Kademe kademe biletleri satışa çıkarıyor. Örneğin ben Van Gölü Ekspresi için gece 01.00 sularında baktığımda bilet daha çıkmamıştı ancak sat 04.00’da baktığımda trende yataklı vagonda 1 adet oda bulunuyordu ve hemen kaptım! 🙂 Sonradan öğrendik ki TCDD biletleri gece 02.00’da satışa çıkarıyor. Yataklı vagona baktığımızda vagondaki 10 odanın 8’i tur şirketi tarafından ayırtılmış. Biz şansa mansa iyi yer bulabilmişiz.
Ne Zaman Gidilmeli?
Yurdumuzdan eşsiz manzaralar sunan bu tren yolculuğu Ocak-Mart dönemlerinde deneyimlemenizi öneriyoruz. Kar ile inanılmaz görüntüler ortaya çıkıyor. Güneşin de hakkını vermek lazım!
Bizim gibi çalışan bireylerseniz Pazar günü tercihi daha mantıklı olacaktır. Tabi ki izin anlamında probleminiz yok ve Van dışında başka yerleri de gezecekseniz istediğiniz Salı gününü de tercih edebilirsiniz.
Biz Pazartesi Tatvan’a varıp o gün ve ertesi gün Van ve Doğubayazıt ’ı gezerek yolculuğumuzu tamamladık. Akşam ise uçakla İstanbul’a döndük.
Trende Temizlik & Konfor Nasıl?
Bu konu kişiden kişiye değişmekle beraber gözlemlerimizi sizlere anlatıyor olacağız. Zaten aşırı titizlerin trenle uzuun yolculuklar yapmasını beklemiyoruz.
Kompartman & Nevresim Temizliği
TCDD’de yer alan hızlı trenler hariç diğer trenlerin yaş ortalaması eminim ki bizden büyüktür. Yaşımız 25’ten 26’ya az kaldı gibi! ☺
Daha öncesindeki araştırmalardan ve arkadaşlardan aldığımız deneyimlere dayanarak yanımıza yastık kılıfı aldık. Çarşaflar tertemiz, ütülenmiş ve paketli olarak geliyor. Yastıklar da aynı hijyeni yakalamak zor olacağından sizlere de tavsiyemiz yanınızda yastık kılıfı bulundurmanız. Ben o yastıklarda yatamam diyorsanız o zaman yanınıza yastık almanız şart. Yanımda taşıyamam diyorsanız da çok sorun yaşamayacağınızı düşünüyoruz, temizliği fena değildi.
Arkadaşlar lütfen trende özellikle oda içlerinde sigara içmeyin! Sizin yüzünüzden yastıklar dahi sigara kokabiliyor. Bu konuda biraz daha anlayış bekliyoruz!
Lavabo & Tuvatlet
Yataklı vagonda kalıyorsanız zaten odanız içerisindeki lavabo sizin kontrolünde olacağı için yolculuk süresi boyunca pek kirlenmeyecektir. Tüm vagonlarda bir alaturka bir de alafranga olmak üzere iki adet tuvalet bulunmakta, peçete ve kağıt havlu yeterince var. Su lavabo ve taharet için yeterli. Sifonlar ise vakumlu. Ancak tuvaletler yolculuğun süresi uzadıkça pek de hoş olmayan görüntülere sebep olabiliyor. Ah güzel insanlarımızı bir de ortak alanlar için eğitebilsek! Eminim evlerinde böyle davranmayan niceleri dışarıda yine kendi kullanacağı ortak alanlar için oldukça umursamaz…
TCDD elinden geleni yapıyor ama tuvalet temizliğini de yolculuk boyunca yapacak değil ya! Bizim kondüktör bu konuda oldukça tecrübeli ve uyanık çıktı. Diğer vagonlardan, yataklı vagona fotoğraf çekmeye bile pek insan almadı. Vagondaki bir tuvaleti yolculuğun yarısına kadar kilitli tutarak kendince korumaya aldı. Hal böyle olunca lavabolardan alafranga olanı yolculuk boyunca temiz kaldı.
Restoran & Kafeterya
Restoranda çok fazla seçeneğiniz yok. Nispeten temiz. Hem hava almak maksatlı hem de ortamı değiştirmek için gidilip görülebilir. Bir çay içseniz hiç de fena olmaz. ☺ Yanınızda getirdiğiniz bitki çayı ya da kahveler için maalesef sıcak su satışı yok. Bu konuda RailChef oldukça katı. Biz de bir kez bitki çayı alarak suyunu kullandık bir kez de yan odadan aldığımız basit kahve makinesi ile sıcak suyumuzu elde ettik.
Konfor – Yataklı Vagon
Yataklı vagon bizim umduğumuzdan daha konforlu çıktı. Hem koltuk olarak kullanıyorsunuz, hem de alttaki yatakta uzanarak manzaranın tanıdı çıkarabiliyorsunuz. Buzdolabına aldığınız yiyecekleri koyabilirsiniz. Diş fırçalama, el yıkama gibi durumları odanızda rahatça halledebilirsiniz. Mini buzdolabında misafirlere meyve suyu, albeni çikolata, çizi kıraker ve bardak su veriliyor. Daha sağlıklısı mümkün tabi Bizce en önemli ve güzel tarafı ise masanızın olması ve ev rahatlığını size trende yaşatması!
Keyifli Yolculuk için Yanımıza Neler Almalıyız?
Yataklı vagonda iseniz çoklu priz almanızı tavsiye ederiz, hatta uzunluğu 2-3 metre olursa pek bir rahat edersiniz.
Size neredeyse sürekli lazım olacak havlu kağıt ve ıslak mendil stokunuz sağlam olsun. Birkaç tane buzdolabı poşeti almanız beklenmedik şeyler için her zaman iyidir!
Kendinizi titiz olarak tanımlıyorsanız yastık kılıfı, battaniye ve havlunuzu getirmenizi öneririz.
Yataklı ve kuşetli vagonda oda sıcaklığını siz ayarlayabiliryorsunuz ama bizden söylemesi yine de ince kıyafetler getirin yanınızda. Tabi Van’da hava bir o kadar soğuk olacak, kalın kıyafetleri de unutmayın.
25 saatlik yol boyu trendesiniz elbet acıkacaksınız. Bu kısmı güzelce atlatmak için yanınıza atıştırmalık alabilirsiniz. Çiğ fındık, badem ile kuru ve yaş meyveler olabilir. En önemlisi ise su, yanınıza stok yapabilirsiniz. Biz bir de şarap aldık, rota üzerinde bulması biraz zor olduğu için, içkinizi yanınızda getirmenizi öneririz.
Tatvan’dan Van’a Nasıl Gidilir?
Van Gölü Ekspresi Van’a değil, Bitlis’in Tatvan ilçesine gidiyor. Haliyle Tatvan’dan Van’a gitmek için bir vasıta bulmak gerek. TCDD tarafından işletilen ve Van Gölü üzerinden seyahat edebileceğiniz bir feribot seçeneği mevcut. Ama bu feribotun kalkış saati belli değil. Feribot, TCDD vagonlarını taşıdığı için insan taşıma konusu ikinci planda. İki çeşit feribot var; bunlardan hızlı olan 3 saatte, yavaş olan ise 5 saatte Van’a ulaşmış oluyor.
Bizim tercihimiz zamanı verimli kullanmak adına karayolu oldu. Tatvan’a Garı’nın hemen önünden Van merkeze minibüs kalkıyor. Yolculuk 2 saat sürüyor ve Ücret 20₺
Van’da Görülmesi Gereken Yerler
Van şehri bizim beklediğimizden de güzel çıktı. Harika adaları, Van Gölü keyfi, kaleleri, camileri ve insanıyla kesinlikle görülmesi gerekir.
Ankara’ya Ulaşmak için Hızlı Tren Kullanımı
İstanbul’dan arabayla gitmeyi düşünüyorduk ancak hızlı tren kullanın hem rahat edin hem de daha ekonomik olsun. Biz Cumartesiyi değerlendirmek amacıyla önce Eskişehir’e gittik, Pazar günü de Eskişehir’den Ankara’ya gittik. İstanbul’dan 4 saat, Eskişehir’den ise 1.5 saat sürüyor Ankara yolculuğu.
Alternatif Başka Güzergahlar Var mı?
Olmaz mı! Başka yol her zaman vardır. Oldukça denemek istediğimiz Sofya Ekspresi ve Doğu Ekspresi denenecekler listemizde. İmkan ve zaman varsa neden siz de deneyemeyesiniz ki?!
[wdi_feed id=”2″]