Bisiklet seçimini yaptıktan sonra sırada en eğlenceli kısım var.
Evet, şimdi kamp ekipmanlarınızı, kıyafetlerinizi ve bir yığın başka eşyayı belirleyerek tura çıkma vakti! Eşyaları bisiklete yüklemek için çok fazla seçenek mevcut elbette. Kimisi heybe tercih ediyor, kimisi römork, kimisi de hem heybe hem römork. Bu konuda tek bir doğru yoktur, farklı kombinasyonlar deneyerek size ve rotanıza uygun taşıma yöntemini bulmak size kalıyor. Taşıma yöntemi seçildikten sonra, yapacağınız turun uzunluğuna, gideceğiniz yere, hava koşullarına ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre en optimum listeyi oluşturabilirsiniz.
5 gün ve üzeri turlar için hazırladığım ekipman listesine linkten ulaşabilirsiniz. Şimdi ise tur için yanıma aldığım eşyaları kısaca size yazacağım.
EKİPMANLAR
1. BAGAJ
İlk adım eş zamanlı olarak bagaj ve heybeye karar vermek. Yol boyu yükünüzü taşıyacak bu parça için yatırım maliyeti biraz yüksek olabilir. Bir kez kaliteli bir bagaj aldığınızda tur boyunca bir daha bununla ilgili başka bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Başıma geldiği için söylüyorum tur esnasında sabahları yola çıkmadan vidaları kontrol etmekte fayda var.
Bundan sonraki her şey bagaj üstüne inşa edilecektir. Bagaj konusunda tercihim tur esnasında sorun yaşamamak için Tubus Logo arka bagaj taşıyıcı oldu. 28” bisikletlere uygun, 3 yıl mobil ve 30 yıl genel garantisi var. Mobil garanti şöyle ki tur esnasında herhangi bir yerde bagajda kırık, çatlak vb. sorunlarla karşılaştığınızda bulunduğunuz konuma yeni bir bagaj yollanıyor. Dahası 25crmo4 yani orta karbonlu çelik malzemesinden üretilir, 780 gr olup taşıma kapasitesi ise 40 kg.
2. HEYBE
Bisiklet turcularının en yaygın kullandığı taşıma sistemidir. Heybe (pannier, çanta) bisikletin bagaj demirine asılarak sabitlenen ve içinde eşya taşıyan çantadır. Ön ve arka kısımlara takılabilir. Çoğu heybe uzun ömürlü kumaşlardan üretilir. Tabi ki heybede de fiyat skalası oldukça geniş. Heybelerin römorklara göre avantajlarını şu şekilde sıralayabilirim;
Şehir içinde gezinirken boş bir heybe kullanışlıdır, gündelik eşyalarınızı ve alışveriş poşetlerinizi taşımada rahatlık sağlar. Birini yemek ve mutfak malzemeleri için, diğerini de kıyafetler için kullanabilirsiniz.
Aman dikkat burada çantalardaki dengeyi sağlamak sürüş esnasındaki denge için oldukça önemlidir.
Uçuşlarda hakkınız olan normal bagaj çantası olarak kullanabilir, ekstra ücret ödemeden check in yapabilirsiniz.
Ayrıca organize olmanızı sağlayarak, farklı çantaları farklı kategorilerdeki eşyalara göre düzenlersiniz. En önemlisi de oynar parça olmadığından dolayı ufak titreşimlerden etkilenerek gevşeme, esneme vb. sorunlarla karşılaşmazsınız.
Bu konuda da yağmur, çamura karşı korumalı, takıp/çıkarma kolaylığı olan Ortlieb Sport-Roller Plus bisiklet çantası oldu. Rulo kapatma sistemine sahip olan çantam 1440 gram ve 25 litre kapasiteli olup 5 günlük tur esnasında hiçbir sıkıntı yaşamadan kullandım.
Tura başlamadan heybelerin hacminin hepsini kullanmamanızı tavisiye edebilirim. Seyahatiniz boyunca yiyecek ve hediyelik eşyalar için fazladan alana ihtiyacınız olacak. İdeal olan %80-%90 oranında boş alan bırakmaktır.
Size heybe dışında gidon çantası almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Tur esnasında eksikliğini oldukça hissettiğim için gerekli olduğunu biraz geç farkettim. Turunuz sırasında mutlaka yanınıza almanız gereken, cüzdan, pasaport, anahtarlar ve fotoğraf makinesini taşımakta işinize yarayacağından eminim. Çoğu gidon çantasının üzerinde şeffar bir cep bulunur ve buraya harita koyarak sürüş esnasında kolayca bakabilirsiniz. Gidon çantası dışında gövde çantası da tur esnasında işinize yarayabilir.
3. KASK
Bisikletçi için olmazsa olmazlardandır. Bu konuda oldukça araştırma yaptım ve fiyat/performans açısından piyasadaki en iyi ürünün Tchibo’da olduğuna karar verdim.
4. ELDİVEN
Kısa mesafelerde gerek duyulmasa da uzun yola çıkacakların olmazsa olmazlarındandır. Unutmayın herhangi bir bisiklet eldiveni bile, elciklerle birlikte kol kaslarınızdaki yorgunluğa alınabilecek ilk önlemdir.
5. BUFF
Bu konuda daha önceki yazımı linkten inceleyebilirsiniz.
6. POMPA
Bisiklet pompanızın hem kalın uçlu hem de ince uçlu siboplara uygun olmasında fayda var.
7. ÇADIR
Uzun turların en güzel tarafı da kamp yapmak olsa gerek. Tabi haliyle çadır en önemli ihtiyaçlardan biri ve bu konuda çok farklı seçenekler var. Burada ihtiyaca göre kamp çadırı seçmek en önemli kilometre taşlarından biridir. Kısaca göz önünde bulundurulması gerekenler şöyle;
- Konaklayacak kişi sayısı
3 kişilik çadırda 3 kişi konaklar düşüncesini aklınızdan çıkartın. 3 kişilik çadırda konforlu olarak 2 kişi konaklayabilir. Bisikletle gezerken malum heybe ve çantaları çadıra alıyorsunuz burada 1 kişilik yeri çantalar kaplamış oluyor.
- İklim koşulları
Çok yükseklere ve hava koşullarının sert olmadığı yerlerde konaklayacaksanız 3 mevsimlik çadır sizin için oldukça idealdir.
- Kullanım kolaylığı
Çadırın kurulumu ve toplaması ne kadar basitse o kadar iyidir. Örneğin bisikletle taşıma göz önünde bulundurulduğunda, kapanışı dairesel olan çadırlar pek uygun değildir.
- Ağırlık
Çadırınızı uzun yollar, saatler boyunca çantanızda mı taşıyacaksınız? Arabayle gideceğiniz kampta mı kullanacaksınız? Saatlerce sırtınızda taşıdıktan sonra kurup, sabah uyandığınızda hızlıca toplayabilecek misiniz? 2-3 kilogramlık çadırlar tercih edilebilir.
- Havalandırma
Çadırda havalandırma rahat ve dinlendirici bir uyku için en önemli kriterdir. Çoğu çadırda, çadırın değişik bölgelerine konumlandırılmış korumalı havalandırma mevcuttur. Fiyat/performansı yüksek çadırların büyük kısmında havalandırma alanları özenle tasarlanır ve minimum seviyede nemlenme hedeflenir.
- Ek özellikler
Kapı sayısı, pencere sayısı ve cep gibi özelliklere bakılabilir.
- Taban malzemesi
Çadırın taban malzemesi oldukça önemlidir. Bu konuyu hangi mevsimlerde çadırda kalacağınızı hesaplayarak gayet doğru bir seçim yapabilirsiniz. Ancak çadırın alt kısmının su geçirmemesi hangi mevsim olursa olsun olması gereken bir özellik. Kış harici çadır kullanımı yapacaksanız su geçirmez, tabanı çok kalın olmayan ve hafif altlıklı çadırlar tercih edebilirsiniz
- Fiyat
Her kampçının bütçesi farklılık göstermektedir ve kesinlikle kaliteye harcama gerektirmektedir.
Benim tercihim Evolite eXcamp 2 Pro oldu ancak biraz daha paraya kıyarak Husky çadır alınabilir. Kalite, kurulum ve sağlamlık açısından fiyat/performans açısından daha iyi olduğunu gözlemledim.
8. UYKU TULUMU
Genelde arka bagajda taşınan uyku tulumu, uzun ve yorucu bisiklet sürüşünün ardından akşam rahatlıkla uyumanızı sağlar. Piyasadaki birçok uyku tulumu hafif, minimum alan kaplayan ve sırt çantanızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz şekilde tasarlanıp üretilirler. taşımaya uygun üretilmektedir. Uyku tulumu seçiminde ağırlığı bir yana bırakacak olursak, konfor koşulları ve yalıtım özelliklerine dikkat etmek gerekir. Burada benim tercihim Loap Boston uyku tulumu oldu. 1200 gram olup limit sıcaklığı 2°C’dir.
9. MAT
Kaz tüyü de olsa sentetik de olsa tulumun içine uyumak için girdiğinizde alttan gelecek soğuğu kesmek ve üşümemek için bir yalıtım malzemesine ihtiyaç duyacaksınız. Bu malzemenin genel adı MAT’tır. Türlerine göre değişen kalınlıkları vardır ve bu kalınlıklar arttıkça yalıtım da doğru orantılı olarak artacaktır. Burada kalınlık, termallik ve ağırlık kriterlerine bakarak kendinize en uygun matı seçmek gerekir. Benim tercihim 12 mm’lik Evolite Pro mat oldu ancak bütçeyi arttırarak Tchibo’da bulunan kendinden şişen izolasyon matı alınabilir. 1400 gram olup, neme ve zemin soğukluğuna karşı oldukça dayanıklıdır.
10. ŞİŞME YASTIK
Tura çıkarken eşyalardan yastık yapmak yerine 5-10 liraya kolayca şişebilen yastık almakta fayda var.
Bu yazıda genel olarak büyük bisiklet ekipmanlarından bahsettim. Seyahatin gereği olarak minik minik bir çok şey de yanınıza alınacak elbette. Yanınıza muhakkak almanız gereken ilaçlar, güneş kremi ve diğer hijyen malzemeleri organizasyonu da bu gibi bir turda unutulmaması gerekenlerden. Sonrası onca hazırlığa değecek keyifli bir sürüş, bir çok dost ve anılar. Bolca da fotoğraf diyerek son gezimden bir fotoğraf ile kapatıyorum: fotoğraf makinesi seçimi yazısı yazmalı öyleyse yakında 😀
Keyifli okumalar!