Bu sefer Yunanistan turumuz genişletmemize ailelerimiz sebep oldu diyebilirim. Aile içinde sürekli “Yine nereye gidiyorsunuz?” sorusu.. Sonra sonra yerini “Bizi de gezdirinlere” bıraktı. Bu nedendir ki iki araba ve 7 kişilik bir tur bekliyordu bizi. Selanik Gezi Rehberi tüm ayrıntılarıyla burada…
Daha önceleri biraz daha spontane olan turlarımızı bu sefer önden daha iyi çalışıp gitmem gerekiyordu. Bu kadar kalabalık gitmemiz iyi bir planlama gerektiriyor. İlk olarak ulaşım düşünürüm hep, uçak biletleri ciddi pahalı, otobüs ise bize tam bir eziyet olacaktı. Özel araç ile olabilirdi ancak, yurt dışına araçla gitmek için yapılması gerekenleri daha önce yazmıştım!
Perşembe gece 00.00 sularında yolculuğumuz başladı. İpsala’da gümrük esnasında trafikte kalmazsak 08.00 gibi Selanik’te olacağımızı düşünmüştüm ki öyle de oldu.
Şehre erken varmamıza rağmen park konusunda oldukça sıkıntı çektik. İstanbul gibi bir metropolde bile biz böyle durumlarla karşılaşmıyoruz. Resmen park yeri yok! Yarım saat şehri turladık ancak herhangi bir park yeri bulamamıştık. Size şunu diyebilirim ki siz siz olun direk ücretli otoparka gidip günlük 9€ ücreti verin, kafanız rahat etsin. Sokaklar şehirde yaşayanlara ayrılmış durumda, sokaktaki araçlar ise krizden midir bilinmez sanki yıllardır yerlerinden hiç kıpırdamamışlar. Bu konuyu uzatmadan gelelim gezimize!
Yunanistan’ın sınırımıza yakın, en popüler yerler Selanik, Langaza, Asprovalta, Kavala, İskeçe, Gümülcine ve Alexandroupoli/Dedeağaç. Bahsettiğimiz bu noktaların hepsine gittik ve gezilecek yerlerden her bir şehri size ayrı ayrı anlatmanın daha doğru olacağına karar verdik. Bu yazıda Selanik’te gezilecek yerleri ve gezi tecrübelerimizi detaylıca anlatacağız. Rotayı oluşturmak size kalıyor!
SELANİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
şte o harika şehirlerden bir tanesi daha! Se-la-nik! diyerek başlamak isterdim ancak ilk etapta bizde oldukça hayal kırıklığına uğrattı şehir. Bakımsız, pis, düzen yok! Bunların üstüne bir de hava 37 derece olunca ilk gün için gidişat pek iyi değildi. Mümkünse sahil kısmından yukarıya çok çıkmayın.
M.Ö. 300’lü yılların başında Makedonya Kralı tarafından kurulan şehir, Makedonya Krallığı’nın yıkılması ile Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Çeşitli işgaller sonrasında 1300’lerin sonuna doğru Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. 1900’lerin başına kadar Osmanlı’da kalan şehir Osmanlı’nın dağılma süreciyle beraber Yunanistan’ın egemenliğine geçmiştir.
Tarih içinde farklı kültür, gelenek ve doğal olayların etkisiyle şekillenen şehir şu an Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olmakla beraber Yunanistan’ın kültür başkenti olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Adını Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike’den almış sadece biz Türkler, Selanik diyoruz.
Şehir İzmir’i oldukça andırmakla beraber İzmir’den çok farklı olduğunu altını çizerek belirtmek isterim. İlk görüşte aşık olunası şehirlerden değil, aman aman görsel bir albenisi de yok. Hafif betonlaşmaya ayak uydurmuş, pasaklı bir şehir. Ancak hafta içi ya da hafta sonu İstanbul’u aratmayacak şekilde canlı. Canlı ve kalabalık…
Şehrin üst kesimleri sefalet ve bakımsızlıkla boğuşurken, sahilde lüks mağazalar, arabalar ve hiç Trakya’da hiç karşılaşmadığımız zengin halk. Yine Trakya dedim:) Yunanistan’ı hep kendi ülkeme daha yakın görmemin sebeplerinden biri de sanırım daha samimi olan insan profilinden kaynaklanmaktadır. Ne de olsa bir taraftan Yunan göçmeniyim.
SELANİK’TE GEZİLECEK YERLER
Şehirde yapısı gereği neredeyse her sokak deniz çıkıyor. Tarihin derinlikleriyle günümüze ulaşan yapıları ve sıcakkanlı Yunan insanıyla vazgeçilmez rotaların başında gelmesi bu yüzden. Yunanistan’daki en sevindirici olay görülecek bütün yerlerin yürüme mesafesinde oluşu. Şehirdeki tüm gezilecek yerleri yürüyerek gezmeye kalksanız 6-7 kilometrelik bir rota çıkıyor karşınıza. Benim önerim şehir sıkı bir yürüyüşle 1 günde gezebilirsiniz. Ancak sıkı tempo değil de orta hallice gezelim o zaman keyfini çıkararak 2 günde de gezebilirsiniz. Bu şehirde aynı zamanda harika yemekler yiyebileceğiniz, istediğiniz zaman kısa sürelerde gidebileceğiniz harika plajlar da mevcut.
Selanik Gezilecek Yerler linkine tıklayarak detaylı gezilecek yerler listesine ulaşabilirsiniz.
Yunanistan turundaki diğer yazılarımız merak edenler için linke tıktık!
SELANİK NEREDEDİR?
Selanik, ülkenin Kuzeydoğusunda, Doğu Makedonya bölgesinde bulunan bir sahil şehridir. Ege Denizi ile kıyısı olan şehir, Selanik Körfezi’nin de başında bulunmaktadır.
İstanbul’dan 580 km uzaklıkta yer alan şehir, Kavala ile de arasında 80 km mesafe bulunmaktadır.
SELANİK’E NE ZAMAN GİDİLİR?
Selanik’te Akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir. Yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken kış ayları kuzey kısımlara çıkıldıkça Edirne’de olduğu gibi yağışlı ve soğuktur. Kıyı kesimlerde kışın bile hava yumuşak geçer. Denize girme sezonu mayıs ayının başında başlar ve ekim ayının sonuna kadar devam eder. Haziran-Ağustos dönemi en sıcak dönemdir. Plaj keyfi yapmak istiyorum diyenleri Temmuz ayında Selanik’e gitmesinde ısrarcıyız. Gezmek ve dolaşmak için bize göre ideal mevsim ilkbahar/sonbahar aylarıdır.
SELANİK’E NASIL GİDİLİR?
Selanik’e 3 farklı yolla gidebilirsiniz.
İstanbul’dan 580 km uzakta bulunan Selanik’e özel aracınızla sınırda trafik olmazsa 6-7 saatte ulaşabilirsiniz.
Diğer bir alternatif olarak İstanbul’dan kalkan otobüsler kullanılabilir.
Son olarak da havayolu ulaşımını kullanarak Selanik’e ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan 1 saat 15 dakika sonra varacağınız Selanik’te bulunan Makedonya Uluslararası Havalimanı şehir merkezinden 15 km uzaklıkta yer almaktadır.
Ege Denizi’nden Selanik’e ulaşmak da mümkün, çeşitli Yunan adalarından Selanik’e oldukça feribot seferi yapılmaktadır.
Bizim tercihimiz özel araç ile yurt dışına çıkmak oldu. Yurt dışına çıkış için yapılması gerekenler için tıktık!
**Selanik’e araba ile gitme kararı aldığınızda İstanbul’dan itibaren izleyeceğiniz rota şu: İstanbul – Tekirdağ – Malkara – Keşan – İpsala Sınır Kapısı. Ardından Yunanistan içinde Alexandroupoli yani Dedeağaç, oradan Xanthi ve oradan Kavala’ya doğru ilerleyip ardından kısa bir süre içinde Selanik’e ulaşabilirsiniz. Tüm bu rota boyunca yolunuzun üzerinde ya da yakınlarında Kavala ve Alexandroupoli gibi noktaların yanı sıra, Thassos, Asprovalta gibi denize girebileceğiniz yerler ve koskocaman bir Halkidiki bölgesi yer alıyor.
SELANİK’TE NEREDE KALINIR?
Yunanistan’ın diğer şehirlerinden (Kavala, İskeçe, Gümülcine ve Dedeağaç) farklı olarak Selanik’te her kesme hitap edebilecek konaklama seçenekleri mevcut.
Şehirde çoğu yer yürüme mesafesinde olduğu için Avrupa şehirlerinden biraz daha farklı düşünebilirsiniz. Bütçeniz uygunsa Aristotelous Meydanı’nın bulunduğu çevrede konaklamak en iyi seçenlerden biridir.
Aracınız var ise bizim yaptığımız gibi Airbnb üzerinden bir ev ayarlayarak müstakil/ahşap evin keyfini çıkarabilirsiniz. Kişi başı 20 € bir ücret ödedik..
Airbnb hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıktık!
Geceleri Selanik’teki barlarda takılmak isterseniz de kalacağınız yeri Ladadika Bölgesi’nde yer alan hotellerden birinden seçmelisiniz.
SELANİK ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Öncelikle Selanik daha doğrusu Yunanistan’a özel aracınızla gitmenizi öneririm. Sadece sınır kapısında biraz ekstra zaman harcamanız mümkün. Bunun dışında oldukça keyifli bir araba yolculuğu yapacağınıza emin olabilirsiniz.
Selanik’te otopark başlı başına bir sorun. Sabah erkenden yer bulmalısınız ya da ücretli otoparklara giderek aracınızı park edebilirsiniz.
Daha önceden dile getirdiğimiz Dedeağaç, İskeçe, Gümülcine ve Kavala şehirlerinde herhangi bir park ücreti ile karşılaşmamıştık. Diğer Avrupa ülkelerindeki gibi ücretli olmadığı için araba gezerken hiç problem olmuyor. Şehir biraz büyüyünce hayat da pahalılaşıyor doğal olarak.
Arabanızı park ettikten sonra yürüyerek şehir çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Toplu taşıma kullanmaya bile kolay kolay ihtiyaç duymazsınız. İhtiyaç duyduğunuz zamanlarda da istediğiniz her yere otobüslerle ulaşabilirsiniz. Otobüs dışında tramvay veya metro sistemi olmadığı için bir diğer alternatif de taksi olabilir.
Otobüslerde standart biletler 1 saat kadar geçerli. Ancak 1 günlük, 3 günlük veya 1 haftalık bilet seçenekleri de mevcut. Avrupa sistemi gibi otobüse bindiğinizde biletinizi okutmayı aman haa unutmayın!
Selanik’te 1 adet uluslararası havalimanı mevcut. Uçakla gitmeye karar verirseniz ineceğiniz yer şehrin 15 kilometre dışındaki Makedonya Uluslararası Havalimanı olacak. Servisler ve otobüsler ile şehir merkezine ulaşmanız çok kolay.
SELANİK MUTFAĞI
Yunan Mutfağı oldukça geniş yelpazeye sahip. Hal böyle olunca yemek konusunda da pek sorun yaşamadan harikulade lezzette yemekler ile karşılaşabiliyorsunuz. Tabi ki yemek işini son dakikaya bırakmadan daha önceden belirlediğim yerlerde kahvaltımız edip yemeklerimizi yedik.
Kahvaltı – Estrella
Sabah 9’da kafeye baskın yaparmış gibi gittiğimiz için çalışanlar da durumu biraz garipsedi. Ee tabi akşamdan beri yoldaydık biraz uyku biraz da açlık bastırınca sabırsızlanmadık desek yalan olur 🙂
Gelelim ufak mı ufak ama bir o kadar da sevimli kafemize: Estrella! Normal bir dükkan sanmıştık ki yarım saate sonra iğne atsan yere düşmeyecek kalabalıklığa ulaştı.
Hazırladığı tüm gün kahvaltı & brunch menüsüyle herkesin ilgisini çekmeyi başarmış durumda. Yumurtanın her çeşidi, pankek, burger, her türlü makarna ve taze meyve suyu seçenekler arasında yer almaktadır.
Bougatsan’ı sıcak kremayla servis edilen kruvasanı, Selanik simidi hamuruyla yapılmış pizzayı, şehrin Osmanlı dönemine ithaf edilmiş olan Osmanlı Burger’ı, Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinden toplanan bitkilerle hazırlanmış içecekleri ve Estrella’nın özel harmanlanmış 3. nesil kahvesini mutlaka deneyin. Bizim favorimiz otlu omlet olmuştu. Siz de damak tadınıza uygun bir lezzet eminim ki bulacaksınızdır.
Yemek – O Kipos tou Thermaikou
İnanın okumayı hala tam olarak beceremiyorum! 🙂
Bu arada biz turumuzun son durağına White Tower’ı ayarlamıştık ve tur sonunda hemen bu restorana geldik. Çalışanlar oldukça mutlu, garsonlar güler yüzlü kısacası çalışan herkes yaptığı işten yeteri kadar mutlu. Darısı bizimkilerin de başına! Fiyat anlamında Türk Lirası’na çevirseniz bile çok demeyeceğiniz bir hesapla ile masadan çok rahat kalkıyorsunuz. Biz 7 kişi 72€ ücret ödedik.
Lezzet anlamında aileleri ve bizi oldukça tatmin etti. Bu kadar büyük porsiyonlara bu lezzetler ve bu fiyatlar bizim turizmcilere örnek olsun diyerek masadan kalktık 🙂
Kızarmış kabak, patlıcan kulesi -yemesi oldukça zor oluyor- haşlanmış fırın patates, Yunan salatası ve daha bir çoğu. Büyük kısmı tanıdık gelse de hepsinin kendine göre farklı bir lezzeti de var tabi. Uzo, ‘half sweet red wine’ ismini verdikleri şarap bizim beğendiklerimiz; içecek menüsünü zenginleştirenler arasında.
Yunan salatasını fazlasıyla seven biri olarak buradaki malzemeler çok tatmin edici gelmemişti. Ancak içine koydukları sosla lezzet anlamında oldukça tatmin etti. Anlaşılmıştı ki bir Yunan salatası yok, bunun da yorumu farklı. 🙂
SELANİK’TE ALIŞVERİŞ
Şehrin tam merkezinde yapılabilecek en keyifli aktivitelerin başında alışveriş geliyor. Bu kısım eminim ki bayanların daha çok ilgisini çekecektir. Tarihin, eğlencenin bol bulunduğu şehirde her kesme hitap eden mağazalara, pazarlara ve alışveriş merkezilerine rastlamak mümkün.
Selanik’in en popüler alışveriş caddesi Tsimiski Caddesi’dir. Şehrin merkezinde bulunan bu caddede kelimenin tam anlamıyla her şey bulabilirsiniz. Bu caddeyi dikey kesen Agias Sofia Caddesi ise sadece yayalara açık olması ve çok uygun fiyatlara yerel markaların bulunması nedeniyle gidilip görülmesi gereken bir caddedir.
Bir de biraz daha lüks, popüler ve elitimsi cadde olan Mitropoloes Caddesi’ni de gezebilirsiniz.
Bizim gibi sadece günlük değil de ev alışverişi de yapabilirsiniz. Nasıl mı? Cevap belli ‘Lidl!’ İlk olarak Almanya’da keşfettiğimiz bu mağaza Türkiye’deki Bim, A101 gibi mağazalara benziyor. Fiyat olarak oldukça uygun ve çok güzel ürünleri var. Utanmasak, her ay gidip evin aylık alışverişini buradan yapacağız. Güzel makarna sosları, harika çikolatalar, kurabiyeler, değişik baharatlar ve pratik ürünler çok daha ucuza sizleri bekliyor. Biz en son gidişimizde pedikür havuzu aldık, hem de ısıtıcılı ve masaj fonksiyonlu 🙂 Elbetteki Türkiye fiyatından çok çok ucuz…
Bu arada Yunanistan’ın ekonomik krizde olmasında dolayı Yunan freeshopları da oldukça indirimli.
SELANİK FAYDALI BİLGİLER
Selanik konum olarak oldukça iyi bir yere konumlanmış bir şehirdir. Romanya, Hırvastistan, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve Türkiye ile bağlayan demiryolları vardır. Bu kısımda Interrail yapacakların da uğrayabileceği bir şehirdir.
Yangın: 199
Polis: 100
Ambulans 166
Acil Durum: 112
SELANİK İÇİN VİZE GEREKLİ Mİ?
Evet, Selanik’e gitmek için Schengen vizesi almak gerekmektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) pasaportlara vize uygulanmamaktadır. Bordo (Normal) pasaporta vize istenmektedir.
Schengen Vizesi başvurusu ipuçları için tıktık!
Schengen Vizesi gerekli evraklara buradan ulaşabilirsiniz.
SELANİK’TE BİSİKLET
Yunanistan’da bisikletle gezilecek yollar dünyanın en iyileri arasındadır. Sakin otobanlar, fazla dik olmayan yollar, sahil kenarından sürüş yapma keyfi bisiklete binme isteğini arttıracak cinsten.
Bisiklet, bir şehri tanımak için en iyi ulaşım araçlarından biridir. Bisikletçiler, harika egzersizler ile keşif heveslerini bir araya getirerek ve Yunan şehirlerinden pek bilinmedik yollardan güzergahlarını oluşturabilirler. Atina’nın yanı sıra (bazı belediyelerde) Selanik, Volos Karditsa, Trikala, Larissa, Kavala, Nafplion, Lamia ve Messolonghi gibi birçok şehirde bisiklet yolları bulabilirsiniz. 2016 yılında yaptığım İpsala-Dedeağaç-Enez bisiklet turuma linkten ulaşabilirsiniz.
Selanik’te bisiklet konusuna gelecek olursak da; şehre varmadan ciddi bir yokuş var! O yokuş sonrası derin bir oh çekip şehre hızlı bir iniş yapabilirsiniz. Bu arada Selanik’e gelirken ufak bir otobana gir çık yapmak durumunda kalıyorsunuz. Yine de değer!