Norveç fiyortları nasıl gezilir yazımızda kısaca anlattığımız Flamsbana treni ile fiyort keşfini bu yazıda detaylandıracağız. Flam trenine nasıl binilir, nasıl bilet alınır, yolculuk nasıl geçiyor, ayrıca Flam kasabasında neler yapılmalı gibi konularda edindiğimiz tecrübeleri sizlere aktaracağız. Dahası da var Flam gezi rehberi tam bir hayal rotası! Haydi başlıyoruz!!
Rotamızın ana başlangıç noktası Sognefjord ‘un bir kolu olan Aurlandsfjord ‘un bittiği yerde kurulmuş harika bir yer: Flam kasabası. Bu tatlı kasaba vadi içinde kalan 1980’lerde bir tarım kasabasıymış. Ama biz gezginler sayesinde turistik tarafı öne çıkmış, Norveç balıklarına olan taleple de balıkçılığı ön plana çıkarmayı başarmış. Flam kasabasında yerleşik olarak yaşan kişi sayısını yaklaşık 400 olduğunu duyunca bir an için duraksadık. Üstelik kasabada yaşayanların neredeyse tamamı balıkçılık ve Flam treninde çalışıyor.
Yazıda uzun uzun bahsedeceğimiz Flam treni, 1909 yılında açılmış. O gündür bugündür Bergen – Flam arası trenler ve feribotlarla yolcular ve yükler taşınmaya başlamış. Günümüzde turistik hale gelen Flam kasabasını yılda yarım milyondan fazla ziyarete gelen oluyormuş. Kasabadaki evlerin neredeyse tamamı ahşaptan yapılmış tek katlı veya iki katlı evlerde oluşuyor. Yolculuk boyunca fotoğraf makinesi herkesin ellerinde! Hele de bizim gezimizdeki orta yaş üstü amcaları unutmak mümkün değil. Bizim penceremizden daha güzel görünüyor diye neredeyse üzerimizden geçip fotoğraf çekmeye çalıştılar 🙂 Hem de her şelale, her köprü, her köşede! Siz siz olun anı yaşamayı, trende aklınızda kalacak fotoğrafları hafızanıza atmayı unutmayın!
Flam Kasabası Kaç Günde Gezilir?
Böyle küçük bir kasabaya kaç gün mü diye geçirmeyin içinizden. Burası konumsal olarak harika bir yerde ve Norveç fiyortlarını keşfetmek isteyenlere oldukça fazla imkan sunuyor. Yazının devamında Flam kasabasında ve çevresinde neler yapılabileceğini anlatıyor olacağız.
Bizden tavsiye minimum 1 günü buraya ayırmak. Zaman ve bütçe uyuyorsa 2 gün kalsanız neden 2 gün diye sormazsınız. Aktiviteler oldukça bol! Ama biz Flam kasabasında yapılacakları 1 tam günde yaptık, ardından Trondheim’a doğru yola çıktık.
Flam Kasabasına Ne Zaman Gidilir?
Norveç’te Bergen’de başlayan yağışlı havalar Trosmö’ye kadar devam ediyor. Yaz aylarında gitseniz bile yağmurun ne zaman yağacağını kestiremiyorsunuz. Bir bakıyorsunuz güneş, bir bakıyorsunuz yağış var. Yanınızda mutlaka yağmurluk, şemsiye bulundurun ve kat kat giyinin, mutlaka ince birer hırka ve yağmurluk giyin. Bizim Flam ziyaretimiz Haziran ortası gibiydi. Hava sıcaklığı gündüz 15-20, akşamları ise 5-10 derecelerde değişiyor. Şanslıysanız güneşli bir hava sizlere eşlik edebilir.
Kışın gidenler içinde kar manzarasını izleyerek gezmek ayrı keyifli olacaktır. Kar manzarası seviyorum derseniz, tercih etmelisiniz. Aksamalar, aktivitelerde azalmalar olabilir. Ama kuzey ışıkları mevsimi için ya da Lapland için kışın gelmişken burayı da görebilirsiniz.
Flam Kasabasında Nerede Kalınır?
Flam kasabasında kalmak cep yakar arkadaş! Kasaba küçük olduğu için haliyle kalacak yer imkanı da çok değil. Zaten Norveç pahalı bir ülke haliyle Airbnb seçeneklerinde 1600-2400 NOK mertebelerinde seçenekler var. Booking üzerinden bakacağınız otel yine aynı fiyat aralıklarından. Hostelde kalmayı düşünüyorsanız fiyatlar minimum 700 NOK.
Biz hem fiyatlardan hem de Trondheim’e gideceğimiz için gece yollara düştük. Mesafe olarak kısa gözüken yollar Norveç’te güzelim fiyortlardan dolayı normalden 2-3 katı kadar zaman alıyor.
Flam Kasabasına Nasıl Gidilir? Flam Trenine Bilet Nasıl Alınır?
Yukarıda anlattığımız gibi bu kasabaya senede 500,000’den fazla turist geliyormuş. Bu kadar insanı tek bir ulaşım yoluyla buraya getirmenin imkanı yok. Bu sebepten Norveçliler bu konuda olduka cömert davranmışlar 🙂 Ne de olsa iyi para kazanıyorlar..
Flam’e ister tren, ister otobüs, ister feribot isterseniz de kiralayacağınız araç ile gelebilirsiniz. Çok sayıda karavan da vardı. Neden bir karavan tatili yapılmasın ki burada!
Peki nereden nasıl gelebiliriz? İlk olarak trenden başlayarak diğer ulaşım türleri hakkında da bilgi veriyor olacağım.
Flam Treni – Flamsbana Yolculuğu
Yazının başlığından da anlayacağınız üzere Flam kasabasına giden Flam treni, LonelyPlanet ‘in Avrupa’nın en güzel manzaralı tren seferleri listesinde ikinci sırada yer alıyor bu yolculuk. İster Bergen’den gelin ister Oslo’dan gelin Myrdal kasabasındaki şirin istasyonda inerek Flamsbana trenine binebilirsiniz. Myrdal 867 metre yükseklikte bulunurken Flamsbana – Flam treni yolculuğuyla deniz seviyesinden 2 metre yükseklikteki Flam kasabasına ulaşıyorsunuz. Dünya üstünde pek görülemeyecek şekilde yolculuğun %80’lik kısmı %5.5 eğim ile dik bir iniş ve çıkış sunuyor bu yolculuk sizlere. Yolculuğun en güzel kısmı ise Batı Norveç’in efsane manzaralarını bir film şeridinden geçercesine izleyerek yolculuk yapıyorsunuz.
2 metreden 867 metreye veya tam tersi yöne yapılan bu yolculuk 20 kilometrelik bir demiryolu hattından oluşuyor. Yolculuk yaklaşık her iki yön için de 1 saat sürüyor. Bu kadar manzaradan geçerken hızlı geçmek olmaz. Tren yolculuğu esnasında irili ufaklı 20 tünelde geçiliyor. Bunlardan 18 tanesinin tamamen el işçiliği ile yapılmasında dolayı bu tren güzergahına mühendislik harikası bile deniyor.
Bu kadar harika bir yolculuk için tren biletlerini önceden alma imkanı var. Biz İskandinavya turu boyunca yapılması gereken bütün rezervasyon ve bilet alımlarını ACP Rail sitesinden yaptık. Dilerseniz Norveç Demiryolları’nın işlettiği NSB firmasının sitesinden de alabilirsiniz. Biletleri isterseniz Norveç’te yer alan herhangi bir tren istasyonundan nakit veya kredi kartı ile alabilirsiniz.
Normalde Interrail bileti ile tren yolculuklarında rezervasyon zorunlu değilse ödeme yapmadan binebiliyorduk ancak Flamsbana treni özel bir işletme tarafından çalıştırıldığı için Interrail bilet sadece %30 indirim sağladı bize.
2018 bilet fiyatlarına gelecek olursak; tek kişi tek yön 390 NOK, gidiş-geliş 550 NOK. Interrail indirimi ile bilet alındığında ise tek yön 273 NOK, ancak gidiş-geliş seçeneğinde indirim olmuyor. Aslında gidiş-geliş alacaksanız Interrail biletinin bir anlamı kalmıyor. 2 kişi gidiş-geliş yapacak olursanız toplamda 115€ bilet ücreti ödemek gerekiyor. Değer mi derseniz bizce oraya kadar gitmişken, bu manzarayı, bu yolculuğu kaçırmamak gerekiyor!
Tren tarifelerine bakabilirsiniz.
Feribot Yolculuğu
Yolcu feribotları, yıl boyunca Flam – Aurland – Gudvangen arasındaki UNESCO korumalı Naefroyfjord’dan geçerek Flam’e ulaşabiliyor. Dilerseniz Bergen’den Mayıs – Eylül arasında çalışan hızlı feribotlar ile Flam kasabasına gelebilirsiniz. Bu güzergahta yol alan tekneler yol boyu fotoğraf çekilebilecek yerlerde durarak sizlere manzaranın tadını çıkarmanızı sağlıyor. Bu yolculuk 6-7 saat sürüyor ve feribotlar gün içerisinde 2 sefer yapıyor. Tek yöne 1 kişi bilet 865 NOK, 2 kişi ise 1300 NOK. Biletlere ve feribot kalkış saatlere bakmak isterseniz buradan erişebilirsiniz.
Otobüs Yolculuğu
Tren yolculuğunda olduğu gibi Oslo ve Bergen’den otobüs yolculuğu ile de Flam kasabasına gelebilirsiniz. Oslo – Flam arası günde 1 sefer yapılıyor, yolculuk 7 saat sürüyor ve kişi başı bilet ücreti 435 NOK. Bergen’den Flam’e gelmek isterseniz yine günde 1 sefer yapılıyor, yolculuk 3 saat sürüyor ve kişi başı bilet ücreti 280 NOK. Zamanlara ve Norveç’te otobüs bilet fiyatlarına bakma isterseniz diye linki buraya bırakıyorum.
Araba Yolculuğu
Flam kasabasına araba ile gelmek için muhtemelen Oslo veya Bergen’de araba kiralamış olacaksınız. Bergen’den geliyorsanız E16 yolundan 166 kilometre sonra Flam kasabasına ulaşabilirsiniz. Oslo’dan ise 354 kilometrelik bir yolculuk sizleri bekliyor. Araba kiralamak isteyenleri buraya alalım. Gitmeden araç kiralama fiyatlarına bakayım dedim 3 günlük ekonomi sınıfı araba kirası 1600 NOK.
Flam Kasabası Yapılacaklar ve Gezilecek Yerler
Bu kadar küçük bir kasabada haliyle pek gezilecek yer yok. Ama yapılacaklar oldukça fazla ve pek de güzel. Flam kasabasına gelecekleri yapılacak 4 temel aktivite ve gezilecek bir müze bekliyor. Biz bu aktivitelerden yalnızca bir tanesini yapabildik.
Flam Treni – Flamsbana Yolculuğu
Yukarıda detaylıca anlattığımız yolculuk hem Flam’e gelmek için bir ulaşım türü hem de Flam’e otobüs, feribot veya araçlarla gelenler için yapılacak bir aktivite. İster Flam kasabasına gelmek için isterseniz de bu yolculuğu deneyimlemek için mutlaka denenmeli Flam tren yolculuğu. Flam – Myrdal – Flam veya Myrdal – Flam – Myrdal olarak yapabileceğiniz tur toplamda 2 saat sürüyor. Turistik bir tren olduğu için günün ilk seferi Myrdal’den 08.26’da yapılıyor.
Günde toplam 10 sefer yapan Flam treninde yer bulmak için erken rezervasyon şart. Sonra bir bakarsınız istediğiniz saatte tren dolmuş, planlar sarpa sarmasın sonra. Rezervasyon ACP den yapabilirsiniz.
Flam Treninde hangi tarafta manzara daha iyi diye sorarsanız, Myrdal – Flam yönünde giderken sol tarafta oturmak bize daha güzel geldi. Tabi zevkler değişir ama sol tarafın manzarası 2 tık daha güzel.
Kjosfossen Şelalesi
Tren yola çıktı, etrafa şaşkın ve meraklı gözlerle bakıyoruz. Derken ekranlarda bilgi akışı başladı. Trenle, yapımıyla ilgili bilgiler üç dilde veriliyor. Fotoğraflık manzaralar için uyarılar anons ediliyor. Derken bir 10 dakika kadar durup fotoğraf molası verilecek dendi! O da ne! Vagonlarca turist birden şelale üstündeki iskeledeydik! Manzara mükemmel, sıcak havaya inat buz gibi suyla şelale bizlere damlacıklarından en güzellerini sunuyor!
Gösterinin bir parçası olarak da şelalenin tepesindeki kırmızı elbiseli kızın dansı ve müzik! Daha çok 10 dakikalarca izlemek istediğimiz bu manzaraya karşı fotoğraflar çekerken trenin kalkma saati geliyor. Bir noktada huzur istiyor, bu turist kafilesinden kopmak istiyoruz ama yapacak bir şey yok:) Bu manzaraların tadını çıkarmak için vakit çok kısıtlı, sezon çok kısa olunca bu kalabalığa da katlanmak gerekiyor.
Fyord Safari & Fyord Cruise
Flam’da yapılacak bir başka aktiviteye geldik. Su üzerinde gezerek fiyort gezintisine çıkıyoruz. Burada iki seçenek geliyor karşımıza: İlki butik olan ve biraz daha pahalı olan Fyord Safari, ikincisi ise 50-100 kişilik gemilerle yapılan Fyord Cruise, nispeten safariye göre daha ucuz. İki turun asıl amacı da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan Naeroyfjord’unu görmek ve gezmek..
İki turun güzergahı da aynı ve şu şekilde: Flam, Aurland, Undredal & Gudvangen. Daha farklı ve kısa turlar da mevcut dilerseniz şuradan turların hepsini inceleyebilirsiniz.
Flam treninde olduğu gibi bu turlara da yoğun talep oluyor, ve kontenjanlar dolduğunda ek sefer düzenlenmiyor.
Fyord Cruise yapmayı düşünüyorsanız kişi başı 335 NOK’tan başlıyor ama kontenjan azaldıkça fiyatlar artıyor. Fiyat değişikliği tercih ettiğiniz gemiye göre de artıyor. Gemi türü classic ise 335 NOK, premium ise 390 NOK. Bize uyan saatteki classic vardı, biz de onu tercih ettik. Turun son noktası Gudvangen kasabası. Dilerseniz buradan yine cruise ile ya da otobüs ile ile Flam’e geri dönebilirsiniz. Biz saatleri uydurabilmek adına az önce anlattığımız rotanın tersini uyguladık.
Biz Flam kasabasından Gudvangen kasabasına otobüsle geçtik, sonrasında ise Gudvangen – Flam gemisi ile Flam’e ulaştık. Otobüse iki kişi 190 NOK, classic gemiye ise 670 NOK verdik. Gemi ile yolculuk 2 saat, otobüs ile 20 dakika sürüyor.
Fyord Safari ‘den de bahsetmişken onun bilgisini de verelim. 2 saat süren yolculuk, butik tur konseptinde olduğu için fiyortlara daha yakından bakma fırsatınız oluyor. Aynı zamanda kalabalık da olmadığı için daha iyi gibi. Fiyatlar ise kişi başı 660 NOK, saate ve kontenjana göre fiyatta artış olabiliyor.
Yaklaşık 2 saat süren tur nefes kesici manzaraları görmenizi sağlıyor. Değişik bir coğrafya olmasıyla beraber, çok güzel korumuşlar ve zarar vermeden turistleri gezdirdikleri için gerçekten Norveçli yetkilileri tebrik etmek gerekiyor.
Stegastein Görüş Noktası – Stegastein Viewpoint
Fiyortlara dağın tepesinden bakmak isteyenler?! İşte burası tam size göre!
Stegastein, Aurland ve Laerdal arasındaki dağ yolu üzerinde konumlanmış. Dağın içerisinden 30 metre uzayan, Aurland’dan tam tamına 650m yukarıda bulunan yapının manzarası şahane!
Fotoğrafçılar için nefes kesici, harika kareler yakalamak için bire bir! Buraya araç olmadan gelmek pek mümkün değil. Flam’da yer alan Turist Info ‘nun hemen yanından kalkan otobüslerle buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs yolculuğu turla beraber 1.5 saat sürüyor, kişi başı ücret ise 325 NOK.
Buraya gitmeyi çok istiyorduk, ama bileti önceden almak yerine Flam’da alırız diye düşündük. Açıkçası turda önceden ayarladığım her şey yolunda gitti ama akışına bıraktığım durumlarda 1-2 problemle karşılaştık. Onlardan biri de Stegastein oldu. Flam Turist Ofisi’ndeki kalabalığı görünce korkmuştum ki korktuğum gibi bize sıra gelene kadar gitmek istediğimiz saatteki otobüste yer kalmadı. Planınız kesin ise önceden bilet almanızı öneriyorum.
Bisiklet ile Flam – Myrdal Keşfi
Kendine güvenen varsa buraya alalım. 😀 Flam’e giderken bisikletle, dönüşte Myrdal’a tırmanırken Flam treni ile yolculuk Flam’de yapılacak aktivitelerden biri. 20 kilometrelik vadilerin, şelalelerin yanında geçerek gideceğiniz eğlenceli bir yolculuk olsa gerek. MTB türünde bisikleti günlük 380 NOK, elektrikli bisikleti ise 800 NOK vererek kiralayabilirsiniz.
Bisiklet ve yürüyüş rota detayları için linke tıktık.
Flamsbana Müzesi
Flam kasabasında gezilecek tek yer burası desek yeridir! Müzede Myrdal – Flam treninin ve Flam trenin gitmesinde önemli bir rol oynayan demiryolu inşaatı hakkında detaylı bilgiler var. İnşa esnasında kullanılan araç, ekipman gibi materyaller ise sergileniyor. Müze oldukça ufak, 30 dakikada müze gezisi bitiyor. Müzenin girişi ücretsiz.
Akşam en sonra Flam treni ile tekrarda Myrdal’e döndük. Myrdal keşfettikten sonra gece 01.05’te Oslo’ya giden trene bindik. Artık dinlenme zamanı! Keyifli okumalar olmuştur umarız…
[wdi_feed id=”2″]