İzmir köyleri sadece güzellikleri ile değil, ortaya koydukları duruşla da kalbinizi tekrar tekrar çalacak. İzmir şehir merkezi gezildikten sonra zaman varsa Ege keyfini yaşaman isteyenler olabilir. Malum İzmir oldukça zengin; yukarı tarafta Foça – aşağılarda ise Çeşme, Alaçatı, Karaburun, Sığacık, Pamucak gibi birçok sahil kasabası var. İzmirli her hafta bir yerde keyifte hani biz de İstanbullular olarak özenip yola çıkıyoruz:

Güzel İzmir! Gezimize başlıyoruz..
FOÇA
İzmir Körfezi’nin bitiminin Ege Denizi ile birleştiği yerdeki şirin kasabalardan birisi de Foça; güneş altında deniz keyfi yapacaklar için en iyi bölgelerinde başında gelmektedir. Foça, Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere ikiye ayrılır.
Eski Foça
Kıyı kenarında dizilmiş balıkçı tekneleri mavi suyla bir ritim halinde huzuru simgeliyordu. Kıyıdaki mekânlarda gelen kahkahalar, yürüyen kalabalığın mutluluğu ile insan her nefeste huzuru hissedebiliyor. Şimdiye kadar gördüğüm en iyi sahil kasabına sahip diyebilirim.

@Eski Foça
Eski Foça tarihi yapısı ile Yeni Foça’ya oranla daha çok turist çekmektedir. Hal böyle olunca kalabalık kaçınılmaz olmaktadır. Pazar günleri kurulan semt pazarını da ziyaret etmenizi, köylü teyzelerin içten konuşmaları ve kendilerine has duruşlarını görmekte fayda var.

@Eski Foça Limanı
Son olarak karınlar acıktıysa Fokai Restaurant’a uğrayarak Ege’ye has balık tatlarına bakabilirsiniz.

Pazarları harika bir pazar var
Ulaşım: İzmir merkezden çıkıldığında D550 yolu üzerinden Çiğili-Foça yoluna geçilerek Eski Foça’ya 64 km sonra ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile İzban/Aliağa yönüne giden trenle Hatundere istasyonunda inip, ardından istasyon çıkışında kalkan 744 numaralı otobüs ile ulaşabilirsiniz.
Yeni Foça
Eski Foça’nın aksine yapılaşmanın hızla arttığı, betonarme binalara teslim olmuş bir bölge. Burada imkan varsa sandal veya kayıkla çeşitli koylara gidip orada denizin keyfini çıkarmakta fayda var; Alman Koyu, Mambo Beach Club denizleri harika olan koylar.

Mambo Beach
Deniz sonrası karınlar acıktıysa Eray Restaurant’a mutlaka uğramalısınız. Zaten sahil şeridinde yürürken tek dolu olan mekânın burası olduğunu göreceksiniz.

Leziz Ege balıkları
Ulaşım: İzmir merkezden çıkıldığında D550 yolu üzerinde E87 otoyoluna geçilerek Yeni Foça’ya 67 km sonra ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile İzban/Aliağa yönüne giden trenle Biçerova istasyonunda inip, ardından istasyon çıkışında kalkan 745 numaralı otobüs ile ulaşabilirsiniz. Yeni Foça ile Eski Foça arası sahilden 24 km olup arabalılar için 1 günde iki küçük kasaba da gezilebilir.
BARBAROS KÖYÜ – URLA
Kalbim Ege’de kaldı dedirten cinsten bir İzmir köyleri…

Barbaros Köyü
“Köyümüzün sakinliğine zarar vermeden, doğal dokusunu bozmadan, gelenekleri canlandırmak, üretim gücümüzü ortaya koymak, kırsal yaşamın bize sunduğu nimetlerden ödün vermeden, sürdürülebilir kalkınmamızı sağlamaktır!” diyen köylülerimizle gurur duydum. Oldukça bakımlı, sakin ve sevecen insanların olduğu Barbaros Köyü, İzmir’de gezilecek yerlere eklenmeli!

@Barbaros Köyü – Köy Evleri
İç taraflarda, gözlerden uzak, otobana yakın, sessiz sakin bir köy olan Barbaros Köyü’nde, köyün girişinden itibaren bu harika korkuluklar karşıladı bizi. Köyü gezdikçe bilinen köylerden çok farklı olduğunu anladık.,

Barbaros oyukları
Barbaros Oyuk Festivali
Barbaroslular tarımı sahiplenmeyi ana ilke olarak edinirken aynı zamanda turizm köyü olarak farklılaşmak için her sene Barbaros Oyuk Festivali düzenlemektedirler.

Barbaros Köyü Oyuk Festivali
Çat Kapı Evleri
Köyde kapılarda “Çat Kapı” yazan yerlerin kapılarını çalıp, evlere misafir olabilmektesiniz. Köylüler “Bilin ki çat kapı evlerinde size ikram edilecek çok güzel yöresel tatlar olacaktır.” diyorlar.

Çat kapı evleri
Emek, Kültür ve Sanat Evi
Köyde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Burası İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden emekli olan 1 çiftin çalışmalarıyla eski köy okulunun kültür evine dönüşmesiyle oluşturulmuştur.

Emek, Kültür ve Sanat Evi
Ulaşım: E881 İzmir-Çeşme Otobanı üzerinde O-32’ye girildiğinde 5 km içeride yer almaktadır.
BADEMLER KÖYÜ – URLA
Bir köy düşünün 1930’lardan beri oyunlar sahneleyen tiyatrosunun tüm oyuncuları da köylülerden oluşsun. 76 yıllık bir kütüphanesi olduğu gibi oyuncak müzesi de var. Markette, terzide, berberde ünlü düşünürlerin resimleri, sözle asılı. Çöplerini ayrıştırarak geri dönüştürüyorlar. Altyapı sorunu yok. Herkes okuma yazma biliyor ve hiç kimse suç işlemiyor. Köylüler tarla ekip biçerken aynı zamanda edebiyat, felsefe konuuşuyor. Evet çok ütopik ancak bu durum gerçek! Burası tepelik bir alana kurulu Urla’ya bağlı bir İzmir köyleri nden biri. Bir rivayete göre köyün ismi tepelerdeki badem ağaçlarında gelerek Bademler Köyü olmuş.
2012’de yapılan bir araştırmaya göre ise köy Türkiye’nin en temiz köyü seçilmiş. Burada köy gençleri aktif bir şekilde köy hayatında yer almaktadır.
Türkiye’nin İlk Köy Tiyatrosu
Köye tiyatro sevgisini 1925 yılında atanan öğretmen Mustafa Anarat aşılamış. Anarat köylülere müsamereler oynatmış ve böylece köyü tiyatro sevdası sarmış. Daha İzmir’de Devlet Tiyatrosu yokken Bademler’de tiyatro oyunları sahnelenmiş. 1933 yılından günümüze kadar her yıl Bademler’de bir ya da iki oyun oynanmış. Anarat’ın yetiştirdiği öğrenciler köyün aydınlanmasında da büyük rol oynamış.

Bademler Köy Tiyatrosu
Bademler Köyü’nde Ne Yapılır?
Köyde başlıca gezilmesi gereken yerlerin başında Köy Tiyatrosu gelmektedir. Bugüne kadar 150 civarında oyunun sahnelendiği tiyatro sahnesinde her yıl Mayıs ayının ilk haftasında Tiyatro Şenliği düzenlenmektedir. Dahası Türkiye’nin ilk Çocuk Oyuncakları Müzesi de gezilebilecek yerlerinde başında gelmektedir. Köyde 30 yıllık matematik öğretmeni olan Tufan Döleneken öğretmenimiz öncülüğünde bir de Matematik Çiftliği açılmış. Türkiye’deki ilk örneği Selçuk’ta Şirince Köyü’nde bulunan Nesin Matematik Köyü olan yerde, temel hayattaki her şeyin bir matematiği var felsefesiyle oyunlarla, aktivitelerle, sanatla, sporla çocuklar için bir yaz kampına dönüşmektedir.
Şansımıza köyü Pazar günü açık olan Şermin Anne’nin Yeri’nde, leziz mi leziz peynirli ve çeşitli otlarla yapılan gözlemeyi köy ayranı eşliğinde yemenizi tavsiye ederiz. Şermin Anne’nin sohbeti de pek bir tatlı, zamanınız varsa biraz muhabbet ederseniz o sıcacık yürekli anneyi çok seveceksiniz.
Ulaşım: İzmir merkezden 35 km, Urla’dan 9 km, Seferihisar’dan 10 km ve Barbaros Köyü’nden ise 28 km uzaklıktadır. İzmir-Seferihisar yolu üzerinden 15000. Sokak yönünde sağ dönüyorsunuz. Ayrıca İzmir/Fahrettin Altay Durağı’ndan saat başı köye bir otobüs kalkmaktadır.
TURGUT KÖYÜ – SEFERİHİSAR
Seferihisar Belediyesi tarafından Turgut Köyü’ne pilot bir lavanta ekimi çalışması köye ayrı hava katmış olup, köye oldukça turist çekmeyi başarmış durumdadır. Öyle İtalya, Fransa’daki gibi alabildiğine lavanta tarlaları maalesef yok ancak ülkemiz adına önemli gelişmeler diye düşünmekteyim.
Kendisine has muhteşem kokusuyla bildiğimiz lavanta, son zamanlarda insan sağlığına olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Yetiştiği iklim koşulları nedeniyle, Akdeniz Bölgesi öne çıksa da Seferihisar’ın bereketli topraklarının da ekime elverişli olduğu düşünüldü ve ilk olarak Turgut Köyü’ndeki dört dönümlük alana dikildi. Ayrıca 2015 yılında ekilen lavantalar 2016 yılında Haziran itibari ile Lavanta Şenliği kutlanmaya başlanmış durumda.
Umuyoruz ki ekilen alanlar yıldan yıla artarak İzmir lavanta konusunda da turistik bir merkez haline gelir.
Ulaşım: İzmir merkezden 43 km, Urla’dan 13 km, Bademler Köyü’nden 3 km uzaklıktadır.
5. SIĞACIK
Sığacık, Türkiye’nin ilk yavaş şehrinin küçük, sessiz ve surlar içerisindeki sahil kasabası. Sadece Seferihisar değil aynı zamanda İzmir’in de en renkli ve sakin kasabalarından.
Sığacık Kalesi
Kale, Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış ve içerisindeki hayat geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in girişimleriyle yenilenmiş durumda. Bugün tertemiz sokakları, restore edilmiş geleneksel tarihi binalarıyla göze oldukça hoş görünüyorlar.
Sığacık Pazarı
Pazar günleri kale içinde Sığacık Pazarı kuruluyor; herkes bahçesinde yetiştirdiğini, mutfakta pişirdiğini evin önüne çıkarıp satıyor. Kimsenin sizi bir şey almak için zorlamadığı bu pazarda, organik lezzetler tadabilir, beğendiğiniz takdirde alabilirsiniz. Ev yapımı reçeller, börekler ve tatlılar, yöresel sebzeler, ev yapımı şaraplar ve meşhur Ege Otları Pazar’ın en güzelleri.
Ulaşım: E881 İzmir-Çeşme Otobanı üzerinde, İzmir-Seferihisar yoluna girildiğinde 27 km içeride yer almaktadır. Toplu taşıma ile İzmir-Seferihisar minibüsleri (3,5 Lira) ile ya da 730 numaralı belediye otobüsü (ilçe tarifesi) ile Seferihisar’a gelindikten sonra Sığacık’a giden yeşil dolmuşlar ile ulaşımı sağlayabilirsiniz.
ŞİRİNCE KÖYÜ – SELÇUK
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı, eski bir Rum Köyü olan Şirince; zeytin ağacı kaplı yemyeşil tepelerin arasında kurulmuş, özgün tarihi mimarisini korumayı büyük ölçüde başarmıştır. Şirince, meyveli şarapları, restore edilmiş Rum evleriyle ün salmış durumda. Bunun yanı sıra Aziz Nesin Matematik Köyü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Büyük hotel konseptinden uzak kalınarak tatlı küçük pansiyonlar var.

Şirince Köyü, Selçuk
Hatırlatmakta fayda var; Mayalar tarafından inanılan 21 Aralık 2012’de kıyamet günüyle birlikte dünya üstünde sadece Şirince’nin kurtulacağı tezi sayesinde Şirince Köyü tüm dünyaya duyurulmuş oldu.
Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, Şirince’de şeftali, incir, elma ve ceviz de yetiştiriliyor.
Şirince Köyü’nde Ne Yapılır?
- Aziz John Baptist Klisesi,
- Tarihi ilkokul binası,
- Nesin Matematik Köyü,
- Şirince sokakları,
- Köy tepesi gezilecekler listesine eklenmelidir.

Şirince Köyü, Selçuk
Şirince’ye gelip de, bu şirin köyden bir şeyler almadan dönmek biraz zor. Kıyafetten şaraba, sabundan cam işlerine kadar çok çeşitli ürünler ve nadide el sanatları ürünleri ziyaretçilere sunuluyor. Şirince’nin hemen hemen bütün sokaklarında el yapımı ürünleri tezgâhlarda görmek mümkün.
Mürver Şurubu
Şirince’de genelde yemek üstüne getirilen Mürver Şurubu enfesti. Şurubun yapıldığı çiçek senede sadece bir ay süresince açıyormuş ve genelde dere kenarlarında bulurmuş. Açtığında topladın topladın, o sürede toplamazsan geçmiş olsun artık öbür seneye kalırmış. Neyse ki işletmenin sahipleri toplamış da biz de bu lezzeti kaçırmamış olduk.

Yürüyerek keşfedebilirsiniz..
Ulaşım: İzmir merkeze yaklaşık 90 km uzaklıkta yer alan Şirince, Selçuk merkezden 8 km uzaklıkta yer almaktadır. İzmir-Aydın otobanından Selçuk yönüne devam edip Şirince Köyü’ne ulaşabilirsiniz.
Elbet daha yazılacak çok şey vardır İzmir için, sevdiğinizi alıp yola düşme vaktidir belki..

Eski Foça gün batımı
İzmir’de yapılacaklar daha bitmedi! İzmir gurme rehberi tadında rehberimiz!
çok güzel bir yazı