Balkanlar dendiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri olan Üsküp, aynı zamanda Makedonya Cumhuriyeti’nin başkentidir. Ülkenin lokomotifi, siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi olarak karşımıza çıkıyor kardeş şehir Üsküp!
Bizim rotamızın üstünde olduğu için Üsküp’e de uğrayıp Rumeli’nin bu gözde şehrini de keşfetmek istedik. Ben daha öncesinde kayak için geldiğim Makedonya seyahatimde az da olsa gezme fırsatı yakalamıştım. Ancak bu sefer başka, Berna ile keşiflere çıkıyoruz!
Ne güzel bir karşılamayla hoşgeldiniz dedi yolda yanımıza doğru gelen bir abi çat pat Türkçesi ile Bursa’ya benziyor dedi, üç tane kız kardeşim yaşıyor, Türkiye’yi çok seviyorum dedi 🙂 Neşelendik, selamlar olsun!
Üsküp Kaç Günde Gezilir?
Bizden tavsiye buraya dolu dolu bir gün yeter ama herkes bizim gibi tempolu gezmeyi sevmeyebilir. Biz nasıl hızlı geziyoruz peki? Genelde o şehre gitmeden önce okunmadık yazı bırakmıyoruz desek yeridir. Bazen kitap, bazen blog bazen de lokallerin önerileri.
Bu noktada size önerimiz 1 gün az ama 2 gün ideal. Sakin sakin gezecekler rahatlıkla 2 günde gezilebilir!
Üsküp’e Ne Zaman Gidilir?
Bize soğuk da sıcak da hem bu balkanlardan gelmiyor mu? Bizim ülkemizde hangi mevsimi seviyorsanız özellikle Trakya iklimi için konuşuyoruz buraya o mevsimlerde gelin. Bizim tercihimiz yaz sıcağına kalmadan bahar serinliğinde gezmek oldu. Bahar serinliğinde bile gündüzleri pek gezilecek gibi olmuyor hava. Yazın gidenlere şimdiden kolay gelsin! 🙂
Makedonya kayak konusunda ünlü bir ülke. Kışları da oldukça ziyaretçisi oluyor ve hemen hemen hepsi Üsküp üzerinden kayak merkezlerine gidiyorlar. Biz de geçtiğimiz senelerde böyle bir kaçamak yapmıştık. Kışları daha çok yağmurlu ve kuru soğuk geçiyor hava.
Üsküp’te Nerede Kalınır?
Bu konuda size direk şurada kalın gibi bir seçenek sunamıyoruz. Çünkü biz Sofya’dan Üsküp’e geldiğimiz gece 00.30 sularıydı haliyle otelde kalmak istemedik. Merkeze yakında bir sokakta arabaya güzel bir park yeri bulduk. Camlarımızı hava alacak şekilde araladıktan sonra güzel bir uyku çektik.
Bütçeyi açmayacaksa size kesin tavsiyemiz Bushi Resort ‘te kalmanız. Biz sadece kahvaltısını deneyimledik ama eminiz ki konaklama kısmı da pek bir konforludur. Klasik Osmanlı mimarisinde eski bir han restore edilerek biz misafirlerini ağırlıyor.
2 kişi açık büfe kahvaltı dahil 80$ ödeyerek kalabilirsiniz. Bu arada parasal mevzular açılmışken bahsedelim: Makedonya’nın resmi para birimi Makedon Dinarı.
2018 Ağustos koşullarında 1$, 52.60 MKD yapıyor. Türk Lirası ile kıyaslarsak da 1₺ = 10.70 MKD.
Üsküp’e Nasıl Gidilir, Üsküp’te Ulaşım Nasıl?
Üsküp’e dilerseniz bizim gibi karayolu ile gelebilir, dilerseniz de Büyük İskender Havalimanı’na uçarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Hava yolu tercih edecekler hem Sabiha’da hem de Yeni Havalimanı’ndan olan uçuşlardan birini seçebilirler. Şu anlık Pegasus ve Türk Hava Yolları seçenekleri mevcut.
Bizim gibi kara yolu tercih edecekler, Malkara, Keşan ve İpsala Yunanistan sınırından geçerek Selanik’e kadar aynı yoldan devam edebilirsiniz. İstanbul’dan yaklaşık 600 km sonra Selanik’e vardıktan sonra zaten pek bir şey kalmıyor. 240 kilometrelik bir yol, yaklaşık 3 saatte gidiliyor. Bu yolculuk esnasında İstanbul’dan Makedonya sınırına kadar olan yolda keyfinize bakın. Sonrasında yol tek şeride düşüyor ve biraz yorucu olmaya başlıyor. Peki yurt dışına araba ile nasıl çıkarız diye merak edenler varsa Yurt dışına özel araç ile nasıl çıkılır? yazımız burada!
Üsküp’ün merkezini gezerken herhangi bir vasıtaya ihtiyacınız olmayacaktır. Gezilecek yerler kısmında detaylı olarak anlattığımız gibi Matka Kanyonu ve Milenyum Haçı’na gitmek için toplu taşıma veya araç kullanmayı tercih edebilirsiniz. Makedonya gezisinde Ohrid’e de gitmek isterseniz detaylar aşağıdaki linkte..
Havalimanından araç kiralayanlar veya bizim gibi kendi aracıyla gidenler, Üsküp’te sokaklarda araç park etmek ücretli değil. Bu güzel bilgi sonrası şehri anlatmaya devam edelim.
Makedonya Ucuz mu, Nasıl bir Bütçe ile Gidilir?
2017 Ocak ayında kayak tatili için Makedonya’ya gitmiştik. 2018 Mayıs ayında sizlere anlatığımız gezimizi gerçekleştirdik. Biz Türk Lirası değer kaybetmese inanın Makedonya’da yeme – içme fiyatlarında bir değişiklik göremedim. Yakıt aynı fiyat, kahve aynı fiyat, tatlı aynı fiyat.. Neredeyse her şey dinar cinsinden aynı ama Türk Lirası değer kaybedince bize göre her şey pahalılanıyor. 🙁
Ortalama 2 kişilik kalacak yer 40$, öğle veya akşam öğünü 20$ ‘a rahat rahat çıkarabilirsiniz. Ucuz uçak bileti bulundu mu hemen almak lazım. Hem daha Avrupa Birliği’ne girmediği için vizesiz gitme imkanımız da var 🙂 Bu fırsatlar elimizin altındayken değerlendirilmeli! Biz Türk Hava Yolları’nın kış kampanyası ile kişi başı gidiş geliş 320₺‘ye bilet almıştık.
Makedonya Dendiğinda Akla Gelenler
- Osmanlı’dan kalan Üsküp’te yıllara meydan okuyan şahaser yapı Taş Köprü
- Enfes lezzetle olan Üsküp Köftesi
- Yemeklerde ve kahvaltıda mutlaka yenmesi gereken Shopska Salad
- Hatırlayanlar var ise Elveda Rumeli dizisi,
- Mustafa Kemal Atatürk’ün ev sevdiği türkülerden biri olan Vardar Ovası türküsü,
- Dünya’da sayılı askeri dehalardan biri olan Büyük İskender Makedonya topraklarında doğup, büyümüş,
- UNESCO korumasında olan ve gitmenizi mutlaka önerdiğimiz Ohrid Gölü!
- Mavrovo ve Popova Sapka kayak merkezleri aklımıza geliyor.
Üsküp’te Yeme İçme Önerileri
Güzel bir kahvaltıyla başlıyoruz!
Bushi Resort – Açık Büfe Kahvaltı
Bushi, eski bir handan otele çevrilmiş, Türklerin çokça seçtiği bir otel. Üsküp şehir kalesi ve Mustafa Paşa Camii’nin hemen altında. Otelde kalmadan da kahvaltı servisi alabilirsiniz, kişi başı 8$, 400 MKD.
Süs havuzundan gelen tatlı su sesi ve güneş huzmeleri bizi bahçede oturmaya ikna ediyor. El açması börekler, domates salatalıkve peynir söğüşünden oluşan Shopka (Çoban) salata, közlenmiş biberden yapılan bir çeşit ezme olan ayvar, klasik Türk kahvaltısına eklenen yöresel lezzetler! Hepsine bayıldık. Alışkın olduğumuz bir düzende kahvaltı isterseniz, çay kahve servisi ve yeterli açık büfesi ile Üsküp’te bulabileceğiniz en iyi seçenek diyebiliriz.
Çarşı bizim kadar erkenci değil! Sabah 8’de çoğu yer açık değildi. 2-3 börekçi, bir kaç da dükkan günün hazırlığı için açıktı ama şöyle uzun uzun kahvaltı etmek istiyorduk. Önerilere uyduk, açık büfe kahvaltı sunan Bushi Otel’e doğru yürümeye başladık.
Destan – Üsküp Köftesi
Efendim balkanların meşhur mu meşhur bir köftesi var! Üsküp’te köfte yemek isteyenlerin gideceği ilk yer 105 yıllık Destan Köftecisi. Lezzetli köftelerine devasa bir Shopska salata ile eşlik edebilirsiniz. Alkol var, yemek sonrası çay ücretsiz değil, ücreti var!
Yanlış hatırlamıyorsak iki kişi için çorba, köfte, salata ve tatlı toplamda 500 MKD yapıyordu. Nispeten uygun! 🙂
Üsküp’te Gezilecek Yerler
Üsküp’te görülecekler ve yapılacaklar arasında kalabalık şehir meydanları, dini yapılar, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait mahalleler ve ulusal anıtlar yer alıyor.
Eski Çarşı – Old Bazaar
Üsküp’teki Eski Çarşı, Osmanlı, Bizans ve modern binaların yaşayan bir müzesi hatta bizler için ülkemizde hissini bize veren bir çarşı niteliğinde. Sadece İstanbul’daki Kapalı Çarşı ardından 17. yüzyıldaki en büyük ikinci çarşı burasıymış.
Taş Köprü’den Üsküp Kalesi’ne uzanan bir büyüklüğe sahip. Çarşı boyunca hala ayakta kalmış olan camileri, türbeleri, tarihi hamamları, kiliseleri gezebilirsiniz.
Eski Çarşı’nın dükkanlarını gezmek şehri ziyaret edenlerin yapması gereken şeylerden ilk sırada gelir. Bakır eşyalardan geleneksel Makedon halk kostümlerine kadar her şeyi satan çok sayıda tarihi, el emeğiyle işlerini yapmaya çalışan dükkan var. Ayrıca Üsküp Köftesi, Türk Lokumu, kebap gibi geleneksel restoranları ve çay evlerini ziyaret edebilirsiniz. Biz bir de berber dükkanı keşfettik. Türk Pazarı’na çok yakında yıllardır aynı dükkanda saç tıraşı yapan usta ve küçük çırağı. Tatlı bir sohbete koyulduk. Türkçeyi çok iyi bilen ustanın dükkanı da fotoğraflamak için şahane!
Fotoğraf çektiğimizi gören çırağı ise bıyık altından gülümsemesiyle poz veriyor. Dükkanın kartını da fotoğrafları göndermemiz için elimize tutuşturuyor. 🙂 Akabinde de Instagram’dan takip ediyor bizi! :):)
Mustafa Paşa Camii
Üsküp Kalesi’nin çevresinde yer alan Mustafa Paşa Camii, II. Bayezid zamanında yaptırılmış. Konum ve tarihi sebebiyle kentteki tüm noktalardan görülebilen cami, yanındaki kervansaray, medrese, imaret ve mektep ile beraber büyük bir kompleks olarak kullanılıyormuş geçmişte. Özellikle şu sıralar Balkanlardaki azınlık durumundaki Müslümanlar için caminin önemi oldukça büyük.
Üsküp Kalesi
Üsküp Kalesi, Roma İmparatoru I. Justinianus’un yönetimi sırasında 6. yüzyıldan inşa edilmiş ve hala ayak duran kale Üsküp’e tepeden bir hakimiyet kurmuş. Osmanlı, burayı almaya çalışırken haliyle kaleye bir miktar zarar vermiş. Ancak şehri ele geçirdikten sonra gerekli yenileme işlemlerini yaptırmış. Günümüzde kale duvarlarının uzunluğu 121 metre, kale üç gözetleme kulesi ve geçmiş arkeolojik kazılardan elde edilen birkaç tarihi bulguyla birlikte gelenleri ağırlıyor. Giriş ücretsiz.
Kale, şehrin en yüksek noktasında bulunduğundan, tepeden Vardar Nehri ve Üsküp’ün muhteşem manzarasını görebilirsiniz. Hatta gün batımında yakalarsanız enfes kareler ortaya çıkabilir. Biz gelincikler içinde sabah saatlerinde fotoğrafladık!
Arasta Camii
Çok değil daha 4 sene öncesine kadar ibadete açık olmayan bir cami Arasta Camii. Ne ilginç değil mi? Son zamanlarda gelişen Makedonya ile Türkiye ilişkileri sayesinde bir çok yerde TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) yardımlarıyla eserlerimiz hayata tekrardan kavuşturuluyor. Ancak bu cami Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla restore edilerek ibadete açılmış durumda. Buradan kocaman teşekkür etmek gerekiyor yetkililere..
Arasta Camii’nde 1944’ten 2014 yılına kadar ibadet yapılamamış. Yaşayan müslüman halk için oldukçta garipsenecek bir durum. Efendim bu güzel camide hem içeri girdik, hem de önünde bir hatıra fotoğrafı çekelim dedik.
Kurşunlu Han
Hiç şüphesiz ki Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgeye bıraktığı en büyük eserlerden biri olarak karşımıza çıkıyor Kurşunlu Han. Han yapısı gereği Makedonya’daki Osmanlı kamu mimarisinin en yüksek mimari başarısı olduğuna inanılıyor. 16. yüzyılın başlarında inşa edilen han, uzun yıllar han olarak görev yapmış ardından uzun bir süre il hapishanesi olarak görev yapmış. I. Dünya Savaşı sonrası silah deposu olarak kullanılmış. Günümüzde özellikle yazları han çok sayıda kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyormuş. Biz gezerken ziyarete kapalıydı.
Bit Pazarı – Bit Bazaar
Ülkemizden alışık olduğumuz taze sebze & meyve ve baharat pazarı mı? Evet, evet Üsküp’te böylesine güzle bir pazar var. Hatta kıyafetten, ev hırdavat aletlerine kadar neredeyse her şey var. Makedonya’nın en büyük pazarı olan Üsküp’ün Bit Pazar’ında arayıp da bulamayacağınız bir şey yok! Çarşıdaki cümbüşü gözlemek için bir kafeye geçip çayınızı yudumlayın!
Ya da her sokağına girin bizim gibi! Kaset satan tezgahlardan gelen Rumeli ezgileri.. Bir köşede aldığı habere sevinçten oynayan bir esnaf görürseniz de şaşırmayın, eşlik edin neşenize neşe katacak!
Davut Paşa Hamamı
Taş Köprü’ye yürüme mesafesinde, Vardar Nehri’nin sol kıyısında bulunan Davut Paşa Hamamı 15. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş. Zamanın Osmanlı hiyerarşi sistemine göre en üst sırada yer alan Davut Paşa’nın bir vakfı olarak yapılmış.
Tipik bir İslam mimarisine sahip olan hamamda 12 oda bulunuyor. Fonksiyonellik açısında girişten itibaren erkek ve bayan olmaz üzere ikiye ayrılıyor. Günümüzde hamam olarak maalesef kullanılamıyor.
Taş Köprü
Şehrinin simgesi olan Taş Köprü, Vardar Nehri üzerine kurulmuş ve 220 m uzunluğu 6 metre genişliği ile simge bir tarihi yapı. Bu nedenle şehrin bir tarafını diğerine bağlayan köprüler olmazsa olmazlar. Roma İmparatoru Justinian’ın yönetimi altında şehir Skupi olarak bilinen bir topluluk olduklarında bu meşhur Taş Köprü inşa edilmiş. Ancak bizimkilerin ele geçirmesiyle beraber Fatih Sultan Mehmed döneminde yani 15. yüzyılda yıkılarak yeniden inşa edilmiş.
Olağanüstü yapım tekniği, üslubu ve dekoratif unsurları ile burada yer alan Taş Köprü, Osmanlı binasının tipik bir örneğidir, yani bir Türk köprüsünün tüm özelliklerine sahip. İsmi de buradaki bir çok yapı gibi Türkçe, Taş Köprü, olarak kullanılmaya devam ediyor. Makedonya’daki Osmanlı mimarisinin en anıtsal eserlerinden biri olarak düşünülüyor.
Sanat ve BilimKöprüleri
Üsküp’te yer alan bir diğer önemli köprü ise Vardar Nehri’ni geçen bir yaya köprüsü olan Sanat Köprüsü. Bu köprüden geçtikten sonra tekrar geçmez isteyeceksiniz.
Ulusal Arkeoloji Müzesi’ne giden süslü sokak lambaları ve güzel manzaraları ile ünlü Makedon sanatçı ve müzisyenlerin heykelleri ile kaplı olan köprüyü biz çok beğendik. Sanat Köprüsü’nün yapımı şehri Kalkındırma Projesi’nin bir parçası olarak yapılmış.
Bize Eskişehir’deki Porsuk ve heykelleri anımsattı. Çocuklar için tarihi figürlerin öğretildiği şahane bir alan olduğunu hayal ettik. Umarız Türk büyüklerinin heykellerinin de birarada bunun gibi bir park yapılır!
Rahibe Teresa Anıt Evi
Meşhur Rahibe Teresa’nın 26 Ağustos 1910’da Üsküp’te doğduğunu buraya gelene kadar biz de bilmiyorduk. 2009’da ölümünden iki yıl sonra, Rahibe Teresa Anıt Evi, Teresa’nın anısına inşa edilmiş. Anıt ev, Rahibe Teresa’nın hayatı ve dini çalışmalarına ait fotoğrafları, hatıraları ve belgeleri içeriyor.
Yanındaki kilisenin hemen yanında bir de kule yapılıyor.. Zaten hareketli olan sokağı, bu önemli yapı daha da hareketlendirecek kesin! Restorasyon bittiyse görmeniz şart.
Milenyum Haçı
Şehir merkezinde 8 km uzaklıkta bulunan meşhur Milenyum Haçı, şehrin en yüksek dağı olan Vodna Dağı’na inşa edilmiş ve uzunluğu 66 metre. 2002 yılında, 2000 yıllık Hristiyanlığı anma adına inşa edilmiş. Buraya ulaşmak için yorucu bir yürüyüş yapmak istemiyorsanız yukarıya teleferiklerle çıkabilirsiniz. Gördüğümüz kadarıyla yürüyerek çıkmayı seven sayısı da bir hayli fazla. Tırmanışçılar ise doğal alanda bir parkur bulunuyor.
Teleferikle çıkacaksanız gidiş-dönüş ücreti 2€, 10 dakika süren teleferik yolculuğu oldukça güzel ve heyecan verici. Tepeden şehir manzarasını izleyin!
Biz 1 Mayıs’ta öğle saatlerinde buradaydık. Hem teleferiğin giriş kısmındaki piknik alanları, hem teleferik, hem de tepedeki kafe ve piknik alanları hınca hınç doluydu! Yine de en tepedeki salıncaklar, dağ manzaralı verandalar görülmeye değer.
Matka Kanyonu – Matka Canyon
Üsküp’ten Karadağ’a geçiş rotamızda koyduk Matka Kanyonu’nu. Şehrin batısında kalan bu muhteşem kanyon bir geçit ve gölden oluşuyor. Trekking severler için harika bir günlük gezi de sunuyor. Aynı zamanda çeşitli manastırlara, yürüyüş yollarına ve mağaralara ev sahipliği yapıyor. Şehirde doğa kaçamağı yapmak isteyenler için harikulade bir yer!
Matka Gölü, kano ve dalgıçlar tarafından oldukça tercih ediliyor. Mağaraları görmek için bir tekne kiralayabilirsiniz, ardından kıyıda bulunan restoranlardan birisinde lezzetli öğle veya akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Üzülerek söylemek istiyorum; Makedon halkı buranın kıymetini bilmeyip fütursuzca kirletiyor.
[wdi_feed id=”2″]