Bu seyahati planlayalı neredeyse tam 1 sene olmuştu. 2017 Eylül ayında Ukrayna’nın yerel firması FlyUIA ‘dan 2 kişi gidiş – dönüş biletimizi toplamda 76$ ödeyerek aldık. Tabi ki hal böyle olunca hem planlama hem de bütçelendirme açısından önümzüde epey bir zaman vardı. En optimum planı yapmaya çalıştık ve ortaya 1 gün Odessa, 2 gün 1 gece Lviv ve 2 gün 2 gece Kiev turu çıktı. Bunun dışında 2 geceyi de trende geçirdik.
İzlediklerimizden de okuduklarımızdan da çok farklı bir Ukrayna karşıladı bizleri. Doğası, insanları, ucu gözükmeyen taraları…
Şimdiden belirtelim Ukrayna’nın kendine has bir para birimi Ukaryna Grivnası, UAH olarak da yazılabiliyor. Yazı boyunca Ukrayna para birimi ve dolar üzerinden gider kalemlerini anlatacağım. Malum Türk Lirası bu arada yerinde durduğu gibi duramıyor!
4 Ağustos 2018 itibari ile 1₺ = 5.30 UAH, 1$ = 26.80 UAH
Ukrayna Kaç Günde Gezilir, Hangi Şehirler Gezilmeli?
Peki Ukrayna’ya biz neden 5 gün ayırdık? Bizim tatil planımız 2018 Kurban Bayramı’na denk geliyordu ve en uygun uçak biletini 5 günlük bir planda yakalayabiliyorduk. Bu yüzden 5 gün ayırdık, harita üzerinden gitmek istediğimiz yerlere baktığımzda karşımıza Lviv, Kiev, Odessa ve Kharkiv çıkıyordu. Ancak 5 günlük bir rotada Kharkiv bizim planımızı alt üst edecek derecede uzakta yer alıyordu. Bu sebepten Kharkiv’i rotadan çıkardık. Kharkiv’i de katacağınız bir rota istiyorsanız en az 6 günlük bir tur planlamalısınız.
Bizim favori şehirlerimizi Odessa, Lviv ve Kiev oldu. Özellikle Lviv’e minimum 24 saat ayırmak gerekiyor.
Detaylı şehir rehberi istiyorsanız 1 günde Odessa, 2 günde Kiev ve 2 gün Lviv rehberi yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Ukraya’ya Ne Zaman Gidilir?
Bizim planımız yaz sonu, sonbaharın başına denk geldi. Genelde turistlerin büyük kısmı yaz ortasında sonbahar başlangıcına kadarki dönemde Ukrayna’ya akın akın geliyorlar. Öyle ki Ukrayna, Avrupa’da en çok turist gelen 8. ülke konumunda yer alıyor. Bizim gibiler için yani yaz sıcağında dolaşmayı sevmeyenlere önerimiz Eylül – Ekim ayları! Haa bir de karlı bir Ukrayna merak edenler karlı kaplı bir ülke için Aralık – Ocak arasında mutlaka uğramalılar. Kış hava -30 dereceleri görüyormuş, gideceklere şimdiden uyaralım.
Ukrayna’da Nerede Kalınır?
Artık Avrupa’da bir çok şehirde deneyimlediğimiz Airbnb konaklama seçeneği bizim favorimiz. Hem lokallerle tanışıp, muhabbet edebiliyorsun, hem kültürel etkileşimde bulunarak ülkeyi veya şehri daha iyi tanıma fırsatın oluyor. O yüzden burada Airbnb tercihimiz oldu. Genelde merkeze yakın konaklama tercihinde bulunuyoruz ki gece geç saatlerde dönecek olursak problem yaşamayalım.
Ukrayna’ya Nasıl Gidilir, Ukrayna’da Ulaşım Nasıl?
Türkiye’den Ukrayna’nın çoğu şehrine direkt uçuş var. Örneğin Lviv, Kharkiv, Kherson, Zaporijya, Kiev ve Odesa gibi şehirlerin hepsine non-stop uçuşlar mevcut. Biz Odesa’ya uçarak dönüşümüzü Kiev’den yaptık. Rotanıza göre farklı kombinler de yapabilirsiniz.
Bilet fiyatları da oldukça değişiyor ama önceden alırsanız FlyUIA firmasında kesinlikle en ucuz bileti bulacağınızı iddia ediyorum. Belki 19$ olmaz ama Atlas Global, Pegasus ve Türk Hava Yolları’na göre oldukça ucuz olacaktır. Ayrıca Atatürk Havalimanı’na uçması da avantaj! Uçuşlar ortalama 1 saat 30 dakika sürüyor.
Ukrayna’da ulaşım konusuna gelecek olursak tren ağı bir hayli yaygın ve bilet alım sürece oldukça sistematik. Size burada Ukrayna’da şehirlerarası tren bileti nasıl alınır? anlatalım..
Biz Odessa’dan Lviv’e ve Lviv’den Kiev’e giderken yolculuğun uzun olduğunu öğrenince gece treni ile seyahatin daha mantıklı bir karar olduğunu düşündük. Nitekim hem zamandan hem de konaklama parasından kurtuluyorduk. 1 taşta 2 kuş deyimi pek yerinde olur, bu durum için. Treni bileti almak için
- İlk olarak Ukrayna Devlet Demiryolları ‘nın resmi sitesi olan UA sitesine giriyoruz. Linki tıkladığınızda zaten sayfa dilinin İngilizce olduğunu göreceksiniz. Paniklemeyin!
- Biz hem Odessa – Lviv hem de Lviv – Kiev tren bileti aldık. Burada uyaralım biletler 45 gün öncesine kadar çıkıyor. Yani 2 ay önceden bilet alamıyorsunuz. Biz Odessa – Lviv treninide 21.17 – 09.33 trenine biletini, bilet çıkar çıkmaz aldık.
- Trene bilet alırken 2 veya 3 seçenek çıkıyor karşınıza. Bunlar neler bi bakalım:
- De Luxe / First Class Sleeper – 2 kişilik odanız oluyor, sizden başka kimse olmuyor. TCDD trenlerindeki yataklı vagon diyebiliriz. Odessa – Lviv treninide bizim tercihimiz suite oda oldu. Bileti alırken çarşaf ve meşrubatı da ilave ettik. 2 kişiye 968 UAH, 37$ ödedik.
- Compartment / Second Class Sleeper – TCDD trenlerindeki kompartman veya kuşetli vagon olarak bilinen vagon diyebiliriz. Odada 4 kişi için yatak bulunuyor. Yatak altında ve en üstte eşya koyabileceğiniz gözler var. Genelde 2 veya 3 kişi olanlar bu odanın tamamını kapatabiliyor. Bizde bu yolu Doğu Ekspresi’nde veya Van Gölü Ekspresi’nde sık sık uyguluyorlar. 2 kişilik bilet 345 UAH, 17$.
- Berth / Third Class Sleeper – TCDD trenlerindeki pulman vagon, otobüste gidermiş gibi sadece oturulacak koltuklarında olduğu vagon. 2 kişilik bilet 280 UAH, 10.5$.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim tercihimiz çok pahalı olmadığı için konforlu bir yolculuk için yataklı vagon oldu. Kişiye özel çarşaf, havlu oluyor. Bizim aldığımız bilettte ilave çarşaf ve çay ikramı da dahildi.
- En son adım olan ödeme kısmını da tamamladıktan sonra bilet e-mail adresinize gönderiliyor. Buradaki online bileti çıktı alarak trene binebilirsiniz.
- Kimi görevli biletleri topluyor, kimisi o an kontrol edip geçiyor, ama konforlu bir yolculuk sizleri bekilyor..
- Trene biner binmez çarşaflar dağıtılıyor. Sonrasında yolculuk keyfi başlasın. Ukrayna’nın doğasına bakmaya doyamıyorsunuz.
- Lviv – Kiev treni için de aynı adımları takip ediyoruz. Lviv – Kiev tren biletleri biraz daha pahalı olduğu için kompartman tipi vagondan bilet aldık. Burada 22.50 – 07.31 trenini seçtik ve 2 kişi için 880 UAH, 33$ verdik. Yine çarşaf ve meşrubat fiyata dahil.
Bu arada dilerseniz Lviv – Kiev arasında hızlı trenlerle gidebilirsiniz. Intercity ve Intercity+ olarak isimlendirilen trenler sırasıyla 7 saat ve 5 saatte gidiyorlar. 7 saatlik olanda 2 kişilik bilet 745 UAH, 28$. Intercity+ yani 2 saat daha hızlı giden trende 2 kişilik bilet 705 UAH, 26$. Fiyatlar biraz garip geldi bizlere. Hızlı olan tren daha düşük fiyata görünüyor.
Ukrayna Söylendiği kadar Ucuz Mu, Nasıl bir Bütçe ile Gidilir?
Açıkça bir zamanlar ucuz diye bilinen Ukrayna artık o kadar da ucuz değil neden mi? 2016 sonuna doğru 80₺‘ye alınan 2 kişilik Lviv – Kiev (kompartman tipi vagon bileti şu anda 160₺‘ye denk geliyor. Neredeyse 2 sene olmadan fiyat artışı %100! Eee haliyle Ukrayna gün geçtikçe bizler için pahalılaşıyor. Gitmeyi düşünüyorsanız pek zaman kaybetmeden biletlerinizi alıp yola düşün..
Tren ücreti dışında kahve fiyatlarına bakacak olursa filtre kahve veya Americano kahve 15 ile 35 Grivna arasında değişiyor. Türk Lirası değer kaybetmesine rağmen Ukrayna’da kahve ücretleri bize göre hala ucuz. Eskiden ne kadar ucuzmuş hayal edemiyorum.
Konaklama ortalama kalitede bir otelde 40$ ile 60$ arasında değişiyor. Hostel derseniz 10$ ile 15$ arasında bir yerde kalabilirisiniz.
Yemek konusunda ise Ukrayna cebimizin dostu oldu desek yeridir. Hem uygun hem de leziz tatlar var.
Ukrayna bizler için hala çok pahalı değil ama eskisine göre bir hayli pahalı. Türkler için hala ucuza gezilecek ülkeler arasında yer alıyor diyebiliriz.
Ukrayna Dendiğinde Akla Gelenler
- Halkımızın büyük kısmının Ukranya demesi! 🙂
- Bir zamanların meşhur futbolcusu Schevshenko
- Özellikle Lviv’de lezzetli kahveler, tadılmadan dönülmemesi gereken lezzetlerden.
- Sarışın, renkli gözlü Ukrayna halkı
- Ukrayna bayrağının nereden geldiğini anlamamıza sağlayan uçsuz buçaksız ovaları. Özellikle Kherson bölgesi
- Viyana’dakine eş değer Lviv’de yer alan Ukrayna Ulusal Opera Binası
- Çernobil nükleer felaketi
- Yakın zamanda gerçekleşen Turun Devrimi
- Ukrayna’da taksiciler bizimkilerden de betermiş. Taksi yerine UBER kullanmayı unutmayın!
- Tarım ülkesi Ukrayna! Dünyada ihracatta Arpa’da üçüncü, mısırda dördüncü ve buğdayda beşinci.
- Çılgın gece hayatı
Ukrayna’da Gezilecek Yerler, Bizim Rotamız Nasıldı?
Rotamızdan kısaca bahsedecek olursak 5 gece 5 günlük bir rota çizdik kendimize. İstanbul’dan Odessa’ya kişi başı 18 $’lık biletlerle uçtuk. Odessa’da kalmadan gündüz Odessa’yı gezdik. Ardından 2 gün 1 gece Lviv ve 2 gün 2 gece Kiev’e vakit ayırdık. Odessa, Lviv ve Kiev şehirleri arasında ulaşımı nasıl yaptığımızı yukarıda detaylıca anlattık.
Güzel bir Ukrayna gezisi dileğiyle..
[wdi_feed id=”2″]