Stuttgart, 2016 kış gezimizin beşinci ve son şehriydi. Buraya diğer yerlerden kısıp 3 gün ayırmıştık. Berna’nın teyzesi burada yaşıyor. Hem ben bisiklet alacaktım buradan! Derken zaman ayırmak gerekli diye düşünerek Stuttgart’ın 3 günde altını üstüne getirdik. İkimizin de ikinci gidişi, çoğu yeri biliyorduk ama beraber gezmenin tadı farklı oluyor. 😀 İşte Stuttgart Gezi Rehberi..
Haydi Stuttgart şehrini tanıyalım sonra da gezilecek yerlere bakalım!
Stuttgart Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Öncelikle şehrimiz Almanya’nın altıncı büyük şehri. Geniş üzüm bağları ile ünlü Baden-Württemberg eyalatinin başkenti olan şehrin nüfusu 600 bin mertebelerinde. Eyalatin en büyük şehri olunca ticaretin döndüğü yer de haliyle burası oluyor.
Diğer şehirlerdeki gibi şehrin aman aman bir tarihi yok. Tarih konusunda satırlar boş kalacak. Burada ekonomiye hareket veren firmaların yerleşkeleri bulunuyor; Mercedes-Benz, Porsche, Bosch.
Ekonominin yanında Almanya’nın kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Coğrafi konumun sağladığı avantaj ile Almanya’nın hatta Avrupa’nın en çok doğal güzelliğe sahip şehirleri arasında yer alıyor.
Gezilecek yerlerde bahsedeceğim ama endüstri ile ilişkili olarak sırası gelmişken, Mercedes-Benz Müzesi gezmeye değer bir müze!
Stuttgart’ta Gezilecek Yerler
Tarihi pek yok dedik ama geçmişten kalma yapılar elbette mevcut. Şehirde her zevke hitap edecek turistik yerler bulunuyor. Merkezde tarih kokan yapıların arasında bizde olduğu gibi modern binalar da garip bir hava katmış.
Stuttgart Nerededir?
Stuttgart, ülkenin güney-batısında yer alıyor. Neckar Nehri’nin kenarında Stuttgart Cauldron isimli vadide, Svabya Alpleri ve Kara Orman’a 1 saatlik mesafede yer alıyor.
Stuttgart’a Ne Zaman Gidilir?
Almanya’da karşımıza çıkan Okyanus İklimi özellikleri Stuttgart’ta oldukça hissedilir.
Almanya’nın üst kısımlarına nispeten daha ılıman bir iklime sahip. Yılın genelinde boyu hava sıcaklığı -5 ile 2530 derece arasında değişkenlik gösteriyor. Kısım kısım -10 derecelerin ve 35 derecelerin görüldüğü zamanlar da oluyor. Kısaca kışlar soğuk, yazlar ise Türkiye’nin altında ılık geçiyor.
Bizim gibi kışı şehri keşfedenler, ince ama kat kat giyinmeye dikkat etsinler. Hava koşulları gezinizi zorlaştırıyor gibi gözükse de gerekli kıyafet ve ekipmanlara sahipseniz kışın gezmenin tadına varabilirsiniz. Berna’nın uyarısı ile ekliyoruz; burada yaz aylarında da gün içerisindeki hava değişimleri ve ani yağmur geçişleri nedeniyle ince ince katlar şeklinde giyinilmeli! 😀
Not: Yazın bile hava birden soğuyabiliyorken, Ocak-Şubat aylarında içliksiz dolaşmak neredeyse imkansız diyebilirim. ayrıca eldiven/bere de şart!
Stuttgart’a Nasıl Gidilir?
Türk Hava Yolları ve Pegasus ile her gün ve gün aşırı yapılan uçuşlar ile Stuttgart’a yaklaşık 2 saatte gidebilirsiniz. Diğer Avrupa hava yolları (Lufthansa, Swiss Air, Air Berlin, Austrian Airlines) ile aktarmalı şekilde şehre ulaşabilirsiniz.
Bizim seyahatimizin beşinci durağı Stuttgart’a, Prag’dan FlixBus otobüs firmasıyla gittik. Tren ücretlerine oranla neredeyse yarı yarıyadan fazla avantaj sağladı bize. Biz Avrupalılara benzerken, onlar da bize benzemeye başladılar. Otobüs ulaşımı Avrupa’da anormal şekilde büyüyor. Tabi Prag’dan Stuttgart’a otobüsümüz Münih aktarmalıydı. Bu seyahat sırasında Münih gezilecek şehirlerimizden biri olmamasına rağmen üç kere aktarma için ayak basmış olduk. 😀
Bizim gibi Avrupa’da farklı şehirlerindeyken Stuttgart’a gelmek isterseniz çeşitli alternatifler mevcut. Viyana’dan trenle 7 saat, Münih’ten otobüs veya trenle 2 saat 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Biletler ise genelde 20-25€ mertebelerinde.
Stuttgart’ta Nerede Kalınır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi biz Berna’nın teyzesinde kalmıştık. Buradaki hotellere baktığımda diğer şehirlere göre oldukça yüksek fiyatlar karşıma çıktı. Benim tavsiyem merkeze yakın olacak hostellerde kalmanız.
Bütçe kısıtlı olduğu zamanlarda Stuttgart Merkez Tren İstasyonu’na yakın hotel hizmeti veren ilk hostel olan Hotel Alex 30, Alexandrestrasse üzerine yer alıyor. Ücretsiz Wi-Fi olup Orta Avrupa hostellerine göre üst sınıf bir hostel diyebiliriz.
Stuttgart Havalimanı ve Şehir İçi Ulaşım
Stuttgart Echterdingen Airport’a vardığınızda şehre gidebilmek için en kolay ve ekonomik yol trenle kullanmanız. S-Bahn 2 ve S-Bahn 3 hatları her yarım saatte bir, birkaç Euro karşılığında sizi şehir merkezindeki istasyona ulaştırıyor. İsterseniz taksi kullanarak ortalama 25 Euro gibi bir para ödeyerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Şehir içi ulaşımda ise Stuttgart’ta çok rahat edeceğinizden hiç şüphem yok. Almanya şehir içi ulaşım konusunda en seviyeye çıkmış bir ülke. Her yere U-Bahn ve S-Bahn veya banliyö hatlarıyla ulaşabilirsiniz. Raylı sistem çok dakik hem de çok ekonomik.
Ulaşım biletlerini haftalık, günlük ya da aylık olarak temin etme seçeneğinizin yanı sıra farklı bilet seçenekleriyle de ziyaretçilere kolaylık sağlanmış. Stuttgart belirli ‘zone’ lara ayrılmış. Aynı trene binen herkes farklı ücret ödüyor. Kısacası gidilen mesafeye göre bilet alıyorsunuz. Zone1 merkez bölge olup sayı arttıkça merkezden uzaklaşıyorsunuz.
Stuttgart toplu ulaşım haritası için tıktık!
Ayrıca Stuttcard Plus ile 3 gün boyunca sınırsız olarak şehirdeki tüm hatları kullanabilir, bazı müzelere ve turlara indirimli veya ücretsiz katılabilirsiniz.
Stuttgart Mutfağı
Açıkçası Almanya’yı bu kadar sevmemize rağmen mutfak konusunda sınıfta kalmış durumdadır. Almanya’nın geneline baktığınızda adamlardan çok bizim döner kültürünün daha yaygın olduğunu gözlemleyeceksiniz. Bizim pek tatma şansımız olmadı ama buraya öneri olarak 2-3 restoran önerisinde bulunacağım.
Steak House – Block House
Artık günümüzde hangi şehre gidersek gidelim steakçilere rastlıyoruz. Nitekim Stuttgart da bu konudan nasibini almış. 1968’den bu yana gelen misafirlere hizmet veren Block House, etleri volkanik taşlardan oluşan ızgarada pişiriyor.
Ulaşım: Stuttgart Hauptbahnhof (Ana İstasyon) ‘a 400 metre uzaklıkta yer alan Block House’a merkezdeyseniz yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Türk Yemekleri – Alaturka
Bizim huyumuz değildir ama bir kısım Türk gezgin yurt dışına çıktığında bazı çekincelerden dolayı sürekli Türk restoranlarına gitmek istiyor. Almanya gibi Türk nüfusunun yüksek sayıda olduğu bir ülkede bu konuda oldukça imkan var. Stuttgart’ta da Alaturka restoranı sizlere öneriyoruz.
Ulaşım: Stuttgart Hauptbahnhof (Ana İstasyon) ‘a 2.5 kilometre uzaklık yer alan Alaturka Restoran’a şehir merkezinden toplu taşımayla da ulaşabilirsiniz. U6 hattını kullanarak Stuttgart HBF durağından bindiğinizde, 5 durak sonra Bopser istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz.
Bira – Alman Birası
Çoğu Batı Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da yüzlerce çeşit bira var. Stuttgart şehrine özgü yerel bira markalarının başında ise Althier, Berliner Weibe, Scharzbier biraları geliyor.
Stuttgart’ta Alışveriş
Burası da bi Salzburg olmasa da merkez meydana yakın olan Jack Wolfskin’de güzel indirimler vardır. Buradan da 2-3 parça almadan çıkamadık! 😀
Bunun dışında şehirde alışveriş için caddeler, sokaklar ve açık hava pazarları hatta yemek için de yemek pazarları kuruluyor. Tabi ki Avrupa’nın ekonomik lideri konumunda olan Almanya’da uygun bütçelere de güzel şeyler yapabiliyorsunuz. Stuttgart bu konuda adeta bir cennet.
Şehrin merkezi sayılan Schlossplatz sadece kültürel anlamda değil alışveriş için de oldukça gözde bir nokta. Farklı mağazalara, hediyelik eşya satan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Stuttgart’ta ilgi çekici mağazalar için ise Bohnenviertal görmenizi tavsiye ederiz.
Noel zamanı giderseniz en hareketli açık hava pazarı olan Noel Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz. Avrupa’da görülmesi gereken Noel pazarları arasında yer almaktadır.
Stuttgart için Vize Gerekli Mi?
Evet, Stuttgart’a gitmek için Schengen vizesi almak gerekmektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) pasaportlara vize uygulanmamaktadır. Bordo (Normal) pasaporta vize istenmektedir.
Schengen Vizesi başvurusu ipuçları için tıktık!
Schengen Vizesi gerekli evraklara buradan ulaşabilirsiniz.
Stuttgart’ta Bisiklet Kullanımı
🚲🚲 Öncelikle Stuttgart’ın rotamızda ve son durak olmasının en büyük nedeni “BİSİKLET”, ani gelişen plana hemen bisiklet merakımı da sıkıştırmıştım. 9 aydır İstanbul’da bisiklet arıyordum. Hangisini alsamla başkayan süreçte başlarda 1000 TL bütçe koymuştum kendime. Tabi ki zaman için bunu arttırmak zorunda kaldım. Sonra bir baktım da Almanya’dan almak bana ekstra 1000 TL katıyor. Türkiye’de gereksiz markalara o kadar para vermek yerine aynı fiyata Almanya’dan bisiklet lidere Trek FX 7.3 şehir/yol bisikletimi alacaktım.
Bu anlamda her zaman Stuttgart’ın yeri benim için ayrıdır. Yurt dışından bisiklet nasıl alınır, neler yapılmalı gibi sorulara cevap bulacağınız yazımı şuraya bırakıyorum.
Şehrin ortasından geçen Neckar Nehri’nin her iki tarafında da bisiklet ve koşu yollar mevcut. Bisiklet yolları merkezden en uç noktalara kadar ulaşmış durumda. Bununla yetinmeyip komşu köylere ya da küçük kasabalara bile bisikletinizle ulaşabiliyorsunuz. Bisiklet kullanmayı sevenler için Stuttgart harika bir yer! Hatta inanılmaz manzaralar eşliğinde bisiklet parkurlarında kilometrelerce yolculuk yapabilirsiniz.
[wdi_feed id=”2″]