İlk kez yurt dışına çıkacaklar ya da yeşil pasaport kullanım hakkını kaybedenler buyurun bakalım. Schengen Vizesi’ni hep beraber, kolayca alalım. Şimdilerde çoğu acente bunları sizler için yapıyor. Ama aranızda bizim gibi her evrakıyla tek tek uğraşanlar da vardır. Evrak listelerine baktığınızda hemen korkmayın, belli bir süre sonra insan alışıyor ve oldukça normal gelmeye başlıyor.
Aman ha sizi terörist olup olmadığınızı düşünmeye sürükleyecek soru ve istekler, tam ‘Bu sefer tek kalemde alacağım’ dediğinizde yine hiç olmadık bir sebepten eksik evrak ve yeni talepler.
Yeşil pasaporttan bordo pasaporta geçmem Avrupa’ya gidişimi değiştirmediği için son 2 senedir 3 kere vize aldım. İlk ikisi 6 ay, sonuncuda da 1 senelik vize almamla beraber bu süreçte edindiğim bilgi tecrübeleri sizlerle paylaşarak size vize rehberi hazırlama kararı aldım.
PASAPORTUNUZUN GEÇERLİLİK TARİHİNİ KONTROL EDİN
Vize başvurusu yapabilmek için ilk olarak geçerlilik tarihinin bitimine en az 6 ay kaldığından emin olmalısınız. Yoksa muhtemelen başvuru değerlendirmeye alınmaz. Bu kısmı kontrol etmeden vize başvurusunda bulunmayın!
VİZE BAŞVURUSUNU İMKAN VARSA 1 AY ÖNCEDEN YAPIN
‘Neden?’ diye soranlar eminim olacaktır. Nedeni gayet basit; amacımız işi riske atmadan vizemizi alabilmek. Belgelerde herhangi bir eksiklik veya beklenmedik şekilde ilk başvuruda ret yeme gibi ihtimalleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu sebeptendir ki ucuz olsun diye iadesiz uçak/hotel rezervasyonlarının da boşa gitmemesi için eşeği sağlam kazığa bağlamış olalım ve başvuruyu 1 ay önceden yapın.
SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU FORMUNU DOLDURUN
Schengen 33 ülkede geçen tek vize olsa da her ülkenin vize başvuru evrakları farklılık gösterebiliyor. Kısaca tek vize olduğu gibi tek form yok ve gideceğiniz ülkenin formunu doldurmanız gerekmektedir. Daha önceki “Schengen Vizesine Başvurmadan Bilinmesi Gerekenler” yazısında da belirttiğimiz gibi hangi ülkede daha uzun kalacaksanız o ülkenin formunu doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLARI HAZIRLAYIN
Aman arkadaşlar eksik belgeyle gideyim demeyin! Gerisin geri dönersiniz.
Tabi ki kimse eksik belgeyle gittiğini düşünmez ama o anda karşınız çıkabilir. Benim başıma gelen olaylardan kısaca bahsedeyim;
İlk Schengen başvurumda yaptığım hata sağlık sigortasının tarihleriydi. Örneğin 20-28 Eylül tarihlerinde seyahat yapacaksanız sağlık sigortanızın kapsam tarihi 19-29 Eylül şeklinde olması, yani seyahatten 1 gün öncesini ve sonrasını da kapsaması gerekmektedir.
Diğer bir olay ise son vize başvurumda gerçekleşti. Eskiden çalıştığınız şirketin İstanbul Ticaret Odası’ndan alınan belgenin fotokopisi kabul edilirdi. Artık bizzat kendinizin herhangi bir İTO ofisine gidip belgenin ıslak imzalı evrakı alıp vize başvuru merkezine götürmeniz gerekmektedir.
Yukarıda bahsettiğim iki durumda da aynı gün içerisinde evraklarınız tamamladığınız takdirde yeni randevu almadan sizin belgelerinizi kabul ediyorlar. Ancak aynı güne yetişmiyor ise de tekrar randevu almanız gerekebiliyor.
Schengen başvuru formuna linkten ulaşabilirsiniz.
İSTENİLEN FOTOĞRAF EBATLARINA DİKKAT EDİN!
Bu konu da oldukça küçük bir detay ama normal ücretin 2-3 katını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kimi başvurularda fotoğrafınız biyometrik de olsa kurtarmıyor durumu. Bu Suriyeliler yüzünden her ülke kendi ebadını belirlemiş durumdaydı 2017 başlarında. Bu nedendir ki fotoğraf ebatlarına dikkat ederek vesikalık fotoğrafınızı çektirin.
TÜRKİYE’YE GERİ DÖNECEK OLDUĞUNUZ KANITLAYICI BELGELER İBRAZ EDİN
Adamların vize uygulamasındaki asıl amacı oraya kalıcı olarak gitmediğimizi anlamak ve buna göre izin vermektir. Bundan dolayı da elinizde geri dönmeye ikna edebileceğimiz bütün belgeleri dosyamızın ekine koyabiliriz. Sizi ülkenizde bağlayacak şeyler örneğin; tapu, araba ruhsatı ya da düzenli para hareketinin bulunduğu bir hesap cüzdanı fotokopisi gibi belgeleri göstermek, vizeyi almayı son derece kolaylaştıracaktır.
SCHENGEN VİZESİ RANDEVUSU ALMAK
İlk olarak belgelerinizi teslim etmek ve parmak izi vermek için gideceğiniz ülkenin aracı kurumundan randevu alınmaktadır. Bu randevu aracı kurumlar web sitesinden form doldurularak veya telefonla arayarak alınabilmektedir. Genelde konsolosluk değil de aracı kurumlardan randevu alınmaktadır. Slovenya Konsolosluğu aracı kurum kullanmadan tüm süreçleri kendisi yürütmektedir. Eskisi gibi mülakat süreçleri de yaşanmamaktadır. Bu konuda içinizi ferah tutabilirsiniz.
RANDEVU GÜNÜ
Daha öncesinde dijital parmak izi vermediyseniz başvuru işlemleri için bizzat kendiniz bulunması gerekmektedir. Fakat 2014 yılından sonra yukarıdaki işlemi yaptıysanız ve alınan vize üzerinde ‘VIS’ yazan kişilerin, şahsen başvurmalarına gerek kalmamaktadır. Vekâlet verdikleri kişilerce başvuruları yapılabilir. Vize için randevu alsanız da sabah vize merkezine girdiğinizde size sıra numarası veriliyor, sıranız geldiğinde evrak kontrolü, biyometrik verilerin teslimi ve son olarak da para yatırma işlemi oluyor.
Başvuru yapılabilecek adresler;
Dahası da var! Schengen Vizesi Nedir?