İskandinavya turu rotamıza Norveç’i eklememizin en önemli sebebi Norveç fiyortlarını görmek, yaşamak ve deneyimlemek. Böyle doğa harikası yerleri herkes mutlaka görmeli! Biliyoruz yaygın gezilen rotalardan biri değil fiyort gezileri ama en azından herkesin duymasını çok isteriz. Daha öncesinde Bergen gezimizde fiyortlardan bahsetmiştik ama yine kısaca anlatalım.
Dördüncü buzul çağında dağlardan aşağı inen buz kütleleri Atlas Okyanusu ile buluşmadan kayalarda büyük yarıklar açarak derin ve dik yamaçlar oluşturmuş. Buzul çağının bitmesiyle de eriyen buzullar kendini denize bırakmış. Haliyle dik yamaçlı vadiler ve bu gün fiyort denilen bu harikulade yapılar oluşmuş.
Norveç’te toplamda 1,190 fiyort var. Bunlardan Sognefjord, Aurlandsfjord, Naeroyfjord ve Osterfjord gibi büyük fiyortlar, genelde gezilecekler listesinde oluyor. Şüphesiz görülebilecek en güzel doğa manzaralarından biri.. Biz Osterfjor dışında yukarıda yazan fiyortları gezdik.
Sognefjord olarak bilinen fiyort dünyadaki en büyük ikinci fiyort olarak tarihe geçmiş. Uzunluğu 200 km olan fiyort, yaklaşık 1300 metre derinliğe sahip. Rotamızın ana başlangıç noktası Sognefjord ‘un bir kolu olan Aurlandsfjord‘un bittiği yerde kurulmuş harika bir köy.
Peki bu güzel yapılar nasıl gezilir ya da nasıl gezilmeli? Biz araba kiralamadan trenle ulaşabildiğimiz yerleri gezmeye çalıştığımız için eksik kalan yerler oldu, gezdiğimiz yerlerden edindiğimiz tecrübeleri Norveç fiyortları rehberi olarak sizlere bu yazıda anlatacağız.
Dağ Zirvesinden Fiyortlara Bakmalı
Bergen’e uçakla geliyorsanız mutlaka cam kenarı koltuk almaya çalışın. Fiyortlara dağlardan da yüksek farklı bir yerden bakmış olursunuz. Şala yapmıyoruz, ciddiyiz! Fiyortları gezmenin bir yolu da etrafını çevreleyen dağ tepelerinde fiyortları izlemek. Uçağın iniş esnasında hava açıksa manzaranın tadından yenmez. Bergen’e feribotla gelen biz ne yaptık peki?
Bergen’de Bryggen şehrini tepeden gören manzarayı yakalamak için Floyen Tepesi’ne çıkmak olmazsa olmazlardan. Bizim gibi tek yön bilet alarak, dönüşte şehre yürüyerek inebilirsiniz. 7 Tepeli Bergen yazımızda detaylı olarak bahsettiğimiz Floyen Tepesi’ne çıkan fünikülerin kişi başı tek yön bilet ücreti 50 NOK. Online bilet almak isteyenler için linki bırakıyorum.
Bergen dışında Flam kasabası yakınında bulunan Aurlandsfjord’un muhteşem manzarası için Stegastein ziyaret edilebilir. Bergen’de biz 320 metreden baktığımızda bile mest olmuşken 650 metre tepeden fiyortlarda bakmak paha biçilemez bir duygu olsa gerek. Biz bu fiyordu gördük ama maalesef Stegastein tepesinden yapamadık.
Yapmak isteyenler Flam kasabasından kalkan otobüslerle buraya gelebilirler. Başta kişi başı 325 NOK olduğu için bize pahalı gelmişti. Ama Flam kasabasına gidince fikrim değişti. Burayı da görmeliyiz diye düşünürken bilet sırasında bize sıra gelene kadar bize binmek istediğimiz otobüse yer kalmadı bize. Haliyle gidemedik.
Arabayla gezenler mutlaka uğramalı. Flam’den kalkan otobüslere bilet almak isterseniz buradan biletleri alabilirsiniz. Biletleri online olarak satın alırsanız otobüsü dolması gibi bir durumu ortadan kaldırmış olursunuz.
Bergen – Flam Feribotu
Birçok kişi, bizim de tercih ettiğimiz üzere Flam kasabasına ulaşmak için Voss, Myrdal ve Gundvangen üzerinden popüler olan tren veya otobüs rotalarını kullanarak ulaşıyorlar. Bunun yerine bütçe ve zaman müsaitse süratli giden feribot tercih edilebilir. Böylece Sogneford’unu da görebilirsiniz.
Norveç fiyortları arasında en derini ve en büyüğü olan Sognefjord, tabiri yerindeyse Fjordların kralı olarak biliniyor. Yolculuk boyunca değişen fiyort manzaralarını fotoğraflamak pek bir keyifli.
Bu güzergahta yol alan tekneler yol boyu fotoğraf çekilebilecek yerlerde durarak sizlere manzaranın tadını çıkarmanızı sağlıyor.
Genelde hava yağmurlu olduğu için rota boyunca feribotun içerisinden manzaranın tadını çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.
Feribotlar gün içerisinde 2 sefer yapıyor, yolculuk yaklaşık 5-6 saat sürüyor. Biletlere baktığımda 1 kişi seçtiğinde 865 NOK, 2 kişi ise 1300 NOK. Tabi bu ücretler Bergen – Flam yolculuğunda tek yön için geçerli. Biletlere ve feribot kalkış saatlere bakmak isterseniz buradan erişebilirsiniz.
Bergen’den Yarım veya Tam GÜnlük Feribot Turu
Norveç fiyortlarına gezmeye başlamak için ilk durak Bergen olmalı diye daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Bergen’den pek çok adacığın olduğu Kuzey ve Güney turlarına katılabilirsiniz.
Dilerseniz Bergen’de yer alan -Bergen merkeze 55 km- Osterfjorden’dan Mostraumen’e doğru yarım günlük bir yolculuk yapabilirsiniz. Bergen’den kuzeydoğuya doğru ilerleyen feribot, en güzel manzaraları sunmak için küçük yerleşim yerlerine oldukça yakın yerlerden geçiyor. Bizim Flam kasabasında katıldığımız turda da aynı şekilde, aheste aheste fiyortlara oldukça yakın yerlerden geçerek en iyi manzaraları bizlere sundular.
50 metre mesafede birden yükselen dağlardan akan şelaleler sizleri hayrete düşürecek, coğrafyanın muhteşemliğine şaşıracaksınız. Bu tura katılarak fiyortları gezmek isterseniz Bryggen Limanı’nda yer alan turist ofisinden biletlerinizi alabilirsiniz. Her gün 10.00 ve 14.00’da feribotlar kalkıyor.
Tam gün olarak yaklaşık 8 saatlik bir tur olan Rosendal’a kadar giden feribot yolculuğuna da katılabilirsiniz. Kişi başı 670 NOK olan bu tur Bergen’den başlıyor.
Fjord Safari & Fjford Cruise
Su üzerinde gezerek fiyort gezmeye devam. Burada iki seçenek geliyor karşımıza: İlki butik ve biraz daha pahalı olan Fyord Safari, ikincisi ise 50-100 kişilik gemilerle yapılan Fyord Cruise, nispeten safariye göre daha ucuz. İki turun asıl amacı da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan Naeroyfjord’unu görmek ve gezmek..
İki turun güzergahı da aynı ve şu şekilde: Flam, Aurland, Undredal & Gudvangen. Daha farklı ve kısa turlar da mevcut dilerseniz şuradan turların hepsini inceleyebilirsiniz.
Flam treninde olduğu gibi bu turlara da yoğun talep oluyor, ve kontenjanlar dolduğunda ek sefer düzenlenmiyor.
Fyord Cruise yapmayı düşünüyorsanız kişi başı 335 NOK’tan başlıyor ama kontenjan azaldıkça fiyatlar artıyor. Fiyat değişikliği tercih ettiğiniz gemiye göre de artıyor. Gemi türü classic ise 335 NOK, premium ise 390 NOK. Bize uyan saatteki classic vardı, biz de onu tercih ettik. Turun son noktası Gudvangen kasabası. Dilerseniz buradan yine cruise ile ya da otobüs ile ile Flam’e geri dönebilirsiniz. Biz saatleri uydurabilmek adına az önce anlattığımız rotanın tersini uyguladık.
Flam Treni
Yaklaşık 1 saat sürecek müthiş bir yolculuk düşünün. Sadece 20 km uzunluğunda olan bu yolculuk sizleri nerelerden geçirecek inanamazsınız! Biz bu yolculuğa bayıldık. Manzaraları, arada fotoğraf için durması her şeyiyle harika bir yolculuk ve Norveç fiyortlarını görmek için bir fırsat.
Tren Myrdal – Flam arasında çalışıyor, aslında halkın ulaşımı için yapılan tren zamanla turistik hale gelmiş. Hatta günümüzde dünyada en iyi manzaralar sunan tren yolculukları içerisinde ilk sırada veya ikinci sırada gösteriliyor.
Bu kadar harika bir yolculuk için tren biletlerini önceden alma imkanı var. Biz İskandinavya turu boyunca yapılması gereken bütün rezervasyon ve bilet alımlarını ACP Rail sitesinden yaptık. Dilerseniz Norveç Demiryolları’nın işlettiği NSB firmasının sitesinden de alabilirsiniz. Biletleri isterseniz Norveç’te yer alan herhangi bir tren istasyonundan nakit veya kredi kartı ile alabilirsiniz.
2018 bilet fiyatlarına gelecek olursak; tek kişi tek yön 390 NOK, gidiş-geliş 550 NOK. Interrail indirimi ile bilet alındığında ise tek yön 273 NOK, ancak gidiş-geliş seçeneğinde indirim olmuyor. Aslında gidiş-geliş alacaksanız Interrail biletinin bir anlamı kalmıyor. 2 kişi gidiş-geliş yapacak olursanız toplamda 115€ bilet ücreti ödemek gerekiyor. Değer mi derseniz bizce oraya kadar gitmişken, bu manzarayı, bu yolculuğu kaçırmamak gerekiyor!
Kano Keyfi ile Fiyort Gezmek
Norveç’te nereye gidersek gidelim kanocular her yerde karşımıza çıktı. Sonrasında araştırmalarımızda fark ettik ki fiyort gezmek isteyenler kayaking yani kano ile de gezebilirler fiyortları. Biz feribot ile yolculuğumuz esnasında sürekli kürek çeken insanları izledik. Biraz kıskandık, onların yerinde olmak istedik. Erken öğrensek ve burada kalacak olsak yapması şart etkinliklerin başında geliyor.
Hem safari hem de cruise ile fiyort gezintisinde istediğiniz gibi gezilmiyor. Belirli bir rotadan gitmek zorundasınız. Ancak kano ile günlük veya yarım günlük turlar halinde hatta dilerseniz konaklamalı kano seçenekleri bile var.
Flam kasabasında 4 saatlik kano keyfinin tutarı 810 NOK, 2 günlük Flam’dan Gudvangen’a kadar süren yolculuğun ücreti kahvaltı, yemekler ve konaklama dahil 3290 NOK.
Fiyortları gezmek için pek çok yol var ancak maalesef biraz maliyetli. Siz hangisini tercih edersiniz veya edeceksiniz?
[wdi_feed id=”2″]