Van Gölü Ekspresi ile Van gezisini planlarken “İshak Paşa Sarayı’na neden gitmeyelim?” diye düşünürken kendimizi bir anda araba kiralarken bulduk. Oraya kadar gitmişken Doğubayazıt ‘ı da ziyaret edip bu güzel tarihi yerleri de görmek istiyorduk.
Van’dan 180 kilometre uzaklıkta bulunan Doğubayazıt yolculuğu bize harika kareler ve manzara sundu. Tabi bunda havanın iyi olması ve çoğu yerin karla bembeyaz kaplı olmasının etkisi büyük. 🤩 Gelelim Doğubayazıt’ta gezilecek yerlere. Yine rotamızdaki sırayla anlatmaya başlıyoruz.
İshak Paşa Sarayı
Osmanlı, Selçuklu, Gürcü, İran ve Ermeni tasarımını birleştiren İshak Paşa Sarayı’nın yapımına 1685 yılında başlanmış ve yapımı 1784 yılında Osmanlı generali İshak Paşa tarafından bitirilmiş. Saraya gittiğinizde üstteki cam kaplı kısımları merak edersiniz diye şimdiden söylelim; bunlar sarayın yıpranmasını engellemek adına geçici süreliğine yapılmış. İlerleyen zamanda bu cam çatı kaldırılarak eski kubbelerin yapılması hedefleniyor. Bu cam tavan sayesinde yağışlı havalarda bile saray gezilebiliyor.
1930’ların başlarına kadar Saray, Eski Bayazıt kasabası ile çevriliymiş ancak bir Kürt ayaklanması sonrasında Türk ordusu tarafından yıkılmış. Kalıntıları sarayın altına indikçe görebilirsiniz, bu olay modern Doğubayazıt’ın kurulmasına vesile olmuş.
Sarayın girişindeki ana avlu, tüccarlara ve misafirlere açık olacak olan 1. avluya götürür. Buranın hemen sağındaki köşeye bakarsanız zindanları görebilirsiniz.
Sarayın selamlık ve haremlik bölümlerine girişi sağlayan 2. avluya sadece aileler ve özel konukların girişine izin veriliyor. Avluya geçerken sola inen merdivenler, hizmetçilerin semtlerine ve tahıl işletmelerine çıkıyor. Avlunun sağındaki basamaklar ise selamlığa götürüyor. İçeride, konuklar sağdaki tören salonunda-avlusunda ağırlanırmış. Selamlık, ayrıca orijinal kabartma dekorasyonunu (yaşam ağacı) ve tavan motifleri muhafaza eden güzel bir camiye sahiptir.
Selamlığın girişinin dışında, İshak Paşa’nın olduğu düşünülen ayrıntılı bir mezar, Selçuklu oymalarının ve Farsça kabartma stillerinin bir karışımı ile zengin bir şekilde dekore edilmiş.
Haremlik’in muhteşem dekore edilmiş avlusu, avlunun en ucunda yükseliyor. Bu kadın mahallerinde mutfak, hamam, oyma taş şömine ve panoramik pencereli odalar bulunuyor.
Sarayın doğusundaki kayalıklara sarılmak, muhtemelen MÖ 800’de Urartu döneminde kurulmuş olan Eski Kale’nin kalıntıları. Eski Bayazıt’ın halen duran 16. yüzyıl camiisi ayaktadır. Şatonun sağında Ahmad Hani’nin şeritli taş mezarı, (sevilen bir 17. yüzyıl Kürt şairi ve filozofu) vardır. Buradaki otoparkın tepelerinde, Doğubayazıt ve Ararat’ın ötesinde, sarayın mükemmel manzaraları var.
Not: Haftanın her günü açık olan sarayı kışları 07.30 – 15.45 ve yazları ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 5₺. Müze kartınız var ise giriş ücretsiz.
🚗🚌Ulaşım: Muhteşem İshak Paşa Sarayı, kentin 6 km güneydoğusunda, uçsuz bucaksız kayalıkların altında küçük bir platoda duruyor. Saraya, dolmuşlara 2.50₺ vererek ulaşabilirsiniz.
Doğubayazıt Belediyesi’nin arkasındaki duraktan 17.00’a kadar saraya dolmuşlar kalkıyor. Taksi ile gidecekler ise tek yöne 25₺, gidiş-dönüş yapacak olurlarsa 40₺ vererek hatta 1 saat fotoğraf zamanı da olarak gezebilirler.
Ağrı Dağı
Şansınıza hava açıksa Doğubayazıt’ın tepelerinde Ağrı Dağı manzarası bir harika görünüyor! Bizim karşımızdaki bu dağların Ağrı Dağı olduğunu fark etmemiz epey süre aldı ama manzara izlemeye değer. Yanınızda bir de çay varsa demeyin keyfinize.
Bu arada gezgin Marka Polo, Ağrı Dağı için şöyle bir demeç vermiş: “Zirvesine hiçbir zaman çıkılamayacak” demiş ancak dağa ilk tırmanış 1929 yılında yapılmış. Dilerseniz turizm firmaları dağa tırmanış programları düzenliyorlar. 1500-2000₺ arasında değişen fiyatlar mevcut. Dediğimiz Ağrı Dağı’nı Doğubayazıt’tan seyretmek bile başlı başına bir zevk! 😎🤩
Bayazıt Camii
Yavuz Sultan Selim zamanında inşa edilen Bayazıt Camii, kesme taşlardan yapılmış. Resimdeki gibi kare tabanda inşa edilen camiinin tek kubbesi var.
İshak Paşa Sarayı’nın güzel manzarasına bir de buradan bakmak isterseniz sizleri camiinin girişine kadar gitmenizi öneririz.
Ahmed-i Hani Türbesi
Doğum tarihi bilinmeyen ünlü filozofun ölüm yılı 1651 olarak kayıtlara geçmiş ve ona ait bir türbe bulunuyor. Şehre gelen turistler dışında yerli halkın da sık sık ziyaret ettiği noktaların başında gelen Ahmed-i Hani Türbesi muazzam mimarisiyle görülmeye değer noktalardan birisi.
Doğubayazıt Kalesi
İshak Paşa Sarayı’nın hemen üstünde bir kale olduğunu bilmesem burasının kale olduğunu hemen anlamayabilirdim. Resmen sarp kayalıklarla bütünleşmiş bir yapıda olan kale etkileyici bir görüntüye sahip.
Kalenin tarihine bakacak olursak Urartu dönemine ait kalıntılar olduğu düşünülüyor. Kalenin tam olarak yapım tarihi bilinmiyor. Urartu dönemini, kalenin hemen yanındaki mezardan yola çıkarak arkeolaglar ortaya atmış.
Zamanımız olmadığı için gezemedik ancak dünyanın en büyük ikinci Meteor Çukuru ve Nuh’un Gemisi’ni zamanınız olursa mutlaka görmelisiniz.
[wdi_feed id=”2″]