İstanbul oldukça yakın konumda bulunan Dedeağaç, hafta sonu kaçamakları için harika bir adres. Defalarca gittiğimiz ve artık avucumuzun içi gibi bildiğimiz kenti biraz sizlere anlatalım..
Dedağaç Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İki balıkçının yerleştiği Dedeağaç, batısında deniz ve karayolları ile Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan, kendini deniz feneri ile hatırlanan bugün de yine bir balıkçı şehri olan şirin mi şirin bi’ yer. Küçük bir köy gibi olmasına rağmen, eğlence için sayısız imkan sunan Dedeağaç, özellikle Türkiye’ye yakınlığı ve rahat ulaşımı ile son dönemlerde bizim gibilerin gözde tatil seçeneklerinden biri. Hatta kimileri akşam yemek yiyip dönmek için bile gidiyor.. İşte Dedeağaç Gezi Rehberi..
Dedeağaç, neredeyse her şeyi iki ana caddede toplamış: Şehrin sembolü olan fenerin yer aldığı sahil şeridi ve bir üst caddesinde yer alan Demokrasi Caddesi.
Dedeağaç ve Yakını Gezilecek Yerler
Biliyorsunuz ki Yunanistan da tıpkı Türkiye gibi tarih, kültür ve deniz bakımından oldukça zengin bir ülke. Günümüzde birçok insan yakınlığı sebebiyle Yunanistan’da tatil yapmayı tercih ediyor. Biz de bu sene izinlerimizin bir kısmını Yunanistan’da geçirmeyi planladık. Sınıra çok yakın, arabayla ulaşım oldukça pratik yanı sıra bu civarda tarihi olsun ve denize girilebilecek olsun bir çok alternatif var.
Dedeağaç Gezilecek Yerler linkine tıklayarak detaylı gezilecek yerler listesine ulaşabilirsiniz.
Dedeağaç Nerededir?
Dedeağaç, Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Doğu Trakya bölgesinde bulunan bir sahil kentidir. Edirne Enez ilçesi ile kıyıdan arasındaki mesafe çok azdır. Ege Denizi ile kıyısı vardır. İstanbul’dan 300 km uzaklıkta yer almaktadır.
Dedeağaç’a Ne Zaman Gidilir?
Kavala’ya çok benzeyen Dedeağaç’ta da Akdeniz iklimi özellikleri görülmektedir. Yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken kış ayları Edirne’de olduğu gibi yağışlı ve soğuktur. Denize girme sezonu mayıs ayının başında başlar ve ekim ayının sonuna kadar devam eder. Haziran-Ağustos dönemi en sıcak dönemdir. Gezmek ve dolaşmak için bize göre ideal mevsim ilkbahar ve sonbahar.
Dedeağaç’a Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan 300 km uzakta yer alanDedeağaç’a özel aracınızla sınırda trafik olmazsa 4 saatte gidiliyor. Farklı bir alternatif olarak İstanbul kalkışlı otobüsler de kullanılabilir.
Dedeağaç’a direk uçuş yok, hal böyle olunca Dedeağaç’a uçak ile gitmek tam bir eziyet. Bu seçeneği düşünmenizi pek önermem.
Bizim tercihimiz özel araç ile yurt dışına çıkmak oldu. Yurt dışına araçla çıkış için yapılması gerekenler burada!
Dedeağaç’ta Nerede Kalınır?
Yaz döneminde bir sahil kentine dönüşen Alexandroupolis’te denizin tadını çıkarmadan dönmek tabi ki de düşünülemez! Saros körfezinin berraklığına alışık biri olarak, Ege’nin karşı yakası Dedeağaç tarafındaki denizi de oldukça beğendim.
Hani hep derler ya Yunanistan ile Türkiye birbirlerine çok benzerler. İnsanların yaşam biçimleri, olaylara heyecanla yaklaşmaları, dükkanları, trafiği ve yemekleri benziyor, hatta aynı diyebiliriz. Benzemeyen en önemli nokta ise kamp kültürleri, kamp alanlarındaki olanaklar.
Geçen sene tamamını bisiklet ile gerçekleştirdiğim turda da Campsite Municipal of Alexandroupolis’te kalmıştım. Kamp alanı, denize ve birbirine paralel asfalt yollarla bölünmüş oldukça geniş karavan ve çadır alanlarından oluşmaktadır. 2 kişi, 1 araba ve 1 çadır için 2 günlüğüne 40 Euro verdik. Her alanın elektrik bağlantı kutusu, 50-100 metre aralıklarda çeşmeleri ve oldukça temiz tuvalet/duşları ile gönlümüzü fethetti. Kamp alanın oldukça uzun ve geniş sahili var. Semadirek ve Gökçeada manzarası eşliğinde denize girebilirsiniz.
Kamp alanları dışında ise pek çok üç yıldızlı otel ve pansiyon ile beş yıldızlı bir otel var. Bütçe durumunuza göre bunlardan seçebilirsiniz. Meşhur köftecimize yakın Hotel Erika’yı önerebilirim. 2 kişilik oda 70-80 Euro arasında olup, buna basit bir sabah kahvaltısı da dahildir.
Dedeağaç Havalimanı & Şehir İçi Ulaşım
Öncelikle Yunanistan’a özel aracınızla gitmenizi öneririm. Sadece sınır kapısında biraz ekstra zaman harcamanız mümkün. Bunun dışında oldukça keyifli bir araba yolculuğu yapacağınıza emin olabilirsiniz.
Yunanistan’da Selanik’ye şehir merkezinde korkunç bir park problemi varken, Dedeağaç, İskeçe, Gümülcine ve Kavala şehirlerinde herhangi bir park ücreti ile karşılaşmadık. Diğer Avrupa ülkelerindeki gibi ücretli olmadığı için araba ile gezerken ekstra ödeme olmuyor.
Arabanızı park ettikten sonra yürüyerek şehir çok rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Toplu taşıma kullanmaya bile kolay kolay ihtiyaç duymazsınız. Şehrin diğer uzak yerlerine gidecekseniz de otobüslerle çok rahat ulaşabilirsiniz. Otobüs yerine taksileri de tercih edebilirsiniz, taksi fiyatları da oldukça uygun. Tabi ki öncelikli tercihiniz otobüs olsun. 🙂
Dedeağaç Mutfağı
Yemek konusunda en seçici insana bile 1000 tane seçenek sunarak adamı gastronomik hazın varlığından haberdar eden, Türk mutfağının amcaoğlu Yunan mutfağı, sizi Kavala’da da mutlu bir insan yapmak için hazır bekliyor.
Sadece Dedeağaç değil Yunanistan’da gezeceğiniz çoğu şehirde Rum mutfağının vazgeçilmezi olan sebze yemekleri, balık ve harika ege mezelerinin tadına bakmalısınız. Taze salatalar, zeytin ve beyaz peynir farklı pişirme çeşitleri ile sofralarda genellikle yerini alıyor.
Yunanistan’da gezerken siesta (öğle uykusu) saatlerine dikkat edin. Genel olarak saat 2’den sonra kapanan dükkanlar akşama doğru açılıyor, bazısı da hiç açılmıyor. Akşam yemeklerini 8-9’dan önce gitmemeye özen göstermeniz gerekir aksi halde pek çok restoranı kapalı bulabilirsiniz. Dedeağaç’ta Hotel Erika’nın etrafında güzel taverna ve restoranlar buluyor.
Köfte & Greek Salad
Bizim favorimiz Kanabidis isimli köfteci oldu. Köfte, patates kızartması ve Yunan salatası (Greek Salad) yemeden dönmeyin. Köfte siparişi adet olarak veriliyor, tadına doyum olmuyor. Köftenin adeti 1 Euro, Yunan salatası da 4-5 Euro arasındaydı.
Müthiş bir tat! Benzer olmakla beraber; zeytinlerin çekirdeği yok. Domateslerin en lezzetli zamanıydı.. Bol bol zeytinyağı, salatalık ve feta olarak adlandırılan beyaz peynir harika. Bizim peynirlerden biraz farklı. Yediğiniz şehre göre salatanın sunumu ve tadı değişebiliyor. Burada ve İskeçe’de aldığım lezzeti ve hazzı diğer şehirlerde alamadım örneğin.
Pumpkin fries – κολοκυθάκια τηγανητά
Bildiğiniz üzere Yunanistan’ın deniz mahsullü taverna sofraları çok meşhur. Güzel bir yere oturup masadan tatmin olmadan kalkmanız neredeyse imkansız. Kimi yemekleri gündelik hayatımızda aşina olmadığımız, kimileri ise tanıdık ama tatları alışık olduğumuzdan değil. Bizim en sevdiğimiz lezzeti Yunan usulü kabak kızartma, diğer ismiyle ‘Kolokithakia Tiganita’. Kolokithi/κολοκύθι’de kabak demek. Burada veya başka Yunan şehirlerinde deneyebileceğiniz tatların başında geliyor. Musakka da benzer ama farklı baş tacımız! 🙂
Aya Yorgi
Bu gidişimizde zamanı uydurup gidemediğimiz; enfes deniz mahsullerinin geldiği Aya Yorgi’ye kesinlikle gidin. Izgara, ahtapot, midyeli pilav ve kabak kızartmasını bu restoranda denemenizi şiddetle öneririm. Türkiye’den farkı ise biraz daha çıtır çıtır olması.
Dedeağaç’ta Alışveriş
Şehrin merkezinde yapılabilecek keyifli aktivitelerin başında gelmektedir. Dimokritos yani Demokrasi Caddesi üzerinde oldukça güzel dükkanlar var, buralardan hediyelik eşyalar alınabilir.
Dedeağaç için Vize Gerekli mi?
Evet, Dedeağaç’a gitmek için Schengen vizesi almak gerekmektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) pasaportlara vize uygulanmamaktadır. Bordo (Normal) pasaporta vize istenmektedir.
Dedeağaç’ta Bisiklet
Yunanistan bisiklet rotaları anlamında Avrupa geneline rakip olacak kalitede güzel yollara sahip. Sessizlik içinde gezilecek yollar hafif eğimleriyle sürüşü oldukça keyifli hale getiriyor.
Bisiklet hep dediğimiz gibi şehri veya gezdiğiniz yeri tanımanın en etkili yolu. Selanik, Larissa, Kavala, Nafplion, Volos Karditsa, Messolonghi, Trikala ve Lamia gibi birçok kentte pedallayacak yollar var. 2016 yılında yaptığım Yunanistan Bisiklet Turu yazıma linkten ulaşabilirsiniz.
Size müthiş bir önerim var;
İpsala sınır kapısına kadar araba ile girip, oradan yaklaşık 2 saat içinde Dedeağaç’a varabilirsiniz. Bu turunuzu ister günü birlik isterseniz de kamp alanında kalarak gerçekleştirebilirsiniz.
[wdi_feed id=”2″]